Vi erbjuder

Chefsfrågan: Hur kommer jag vidare efter en uppsägning?

Jag och min chef har kommit överens om att jag skall sluta min anställning som chef. Det är okej för mig eftersom jag är trött på jobbet och har själv funderat på att säga upp mig. Hur kan jag göra något bra av det här och komma vidare i arbetslivet?

Publicerad: Uppdaterad:

Så som du beskriver det finns inte saklig grund för uppsägning, som till exempel arbetsbrist. Då handlar det om att du skall träffa en uppgörelse med arbetsgivaren. Kanske du själv har tankar på vad du vill göra. Använd det i diskussionerna med arbetsgivaren så att du får en plan för karriärutveckling.

Det här kan du förhandla om:

1. Arbetsfri uppsägningstid som du kan använda för att studera, söka jobb eller starta eget med mål att kunna försörja dig på det.

2. Arbetsgivaren bidrar till din kompetensutveckling. Det fina med den lösningen är att den är kostnadsneutral för arbetsgivaren, vilket innebär att hela din lönekostnad, inklusive sociala avgifter, kan användas till kompetensutveckling. Med en månadslön på 50 000 kronor betalar din arbetsgivare 50 procent i sociala avgifter. Det ger totalt 75 000 kronor som kan användas till kurser, utbildningar och liknande.

Den lösningen fungerar bara så länge du har kvar din anställning. När du har bestäm vad du vill göra och vem som ordnar utbildningen lämnar du fakturan till din arbetsgivare.

Se till att skapa ett avtal som leder dig framåt. Naturvetarna chef har en mall, där du hittar förslag på avtalstext och kommentarer. Det underlättar när avtalet ska formuleras. Detta kombinerat med personlig rådgivning är ett bra underlag för din förhandling med arbetsgivaren.

Mallar för avtal hittar du: www.naturvetarna.se/chef

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies