Fråga oss här!
Vi erbjuder

Stina höjde sin lön med 7000 kronor

När Stina Jaensson skulle förhandla om lönen på det nya jobbet i Lidingö stad ringde hon till Naturvetarna för att få goda råd. – Först blev jag chockad, men när jag hörde argumenten så insåg jag mitt värde. Jag hade inte riktigt tänkt på att jag som miljösamordnare är specialist.
Publicerad: Uppdaterad:

När 38 000 kronor per månad hade sjunkit in satte hon upp den lönen som ett mål. På förra jobbet som miljöstrateg i Södertälje hade hon 27 000 kronor i månadslön.  
– Efter samtalet med Anna Sonesson på Naturvetarna fick jag modet att ta det löneklivet. När vi kom till förhandling föreslog chefen 32 000 kronor, och vi kom överens om 34 000 kronor. Utan råg i ryggen från Naturvetarna hade jag accepterat chefens första bud.

Lönerna är offentliga

Innan dess hade Stina Jaensson utnyttjat sin rätt att kolla lönerna inom kommunen. Den svenska offentlighetsprincipen gör att alla löner inom stat och kommun är offentliga.
– Många på motsvarande min tjänst visade sig ha löner på den nivån jag begärde. Det stärkte mig ytterligare i löneförhandlingen.
Lönen är från november förra året då hon började på den nya tjänsten. Efter sommaren är det dags för en ny löneförhandling.
– Det som var bra i samtalet med Naturvetarna var att vi kunde prata om Lidingö specifikt. Vilka lönelägen som gäller och om det hade funnits problem där, vilket det inte hade gjort. Tvärtom är det en mycket bra arbetsgivare som värnar om sina anställda.

Sjösätter miljonprogram

Stina Jaensson stortrivs som miljösamordnare, med ansvar för att sjösätta det nya miljöprogrammet som politikerna har slagit fast. Lidingö har ingen egen industri av betydelse, utan de flesta pendlar till jobb i Stockholm.
– Några utmaningar är att minska bilismen och få fler att cykla, liksom att göra konsumtionen mer hållbar. Det handlar bland annat om att ställa högre miljökrav i kommunens upphandling, allt från maten och energianvändningen till hemtjänster och användningen av fordon.

Pionjär

Hon är något av en pionjär eftersom tjänsten är nyinrättad som en följd av miljöprogrammet.
– Det är en spännande kommun med närhet till storstaden samtidigt som det finns skog, ängar och betesmarker inpå knuten, liksom en lång kuststräcka.
Utbildningen till miljövetare är från Södertörns högskola, spetsad med ett års studier i miljökommunikation på SLU.
– Det är en efterfrågad kombination. Här på Lidingö ville de ha en person med båda kompetenserna.  

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera