Fråga oss här!
Vi erbjuder

Att resa ragg löser inga konflikter

Han skrev en bok om snällhet. Men först lärde han sig att hantera sin egen ilska. Som chef på Karolinska Institutet agerade Stefan Einhorn kraftfullt på konflikter och blev bra på att lösa dem.
Publicerad: Uppdaterad:

 Ilska är en av motkrafterna som kan hindra oss från att vara goda, enligt Stefan Einhorn. För sex år sedan kom boken Konsten att vara snäll som gjorde succé över hela världen. Idag finns den översatt till arton språk. Den förändrade inte bara Stefan Einhorns liv, utan även vårt sätt att se på snällhet.
– Det är sällan vi blir så dumma i huvudet som när vi blir aggressiva och ilskna, säger Stefan Einhorn.
Rädsla att störa, prestige, brist på empati och när vi tror att någon annan fixar, är andra motkrafter som hindrar oss från att vara goda.

Snäll på äkta sätt

Men det gäller att vara snäll på rätt sätt. Stefan Einhorn skiljer på falsk och äkta snällhet.
– Falsk snällhet är till exempel när vi låtsas att vi inte är arga utan uppträder under en leende och vänlig mask. Man är formellt vänlig med pyr aggressivitet, säger elaka saker som skadar människor men på ett vänligt sätt. Men man får dem att förstå att de inte är något värda, säger Stefan Einhorn.
Stefan Einhorn har själv ett hetsigt humör, något han med åren lärt sig hantera. Han minns en specifik händelse i sin ungdom som fungerade som ögonöppnare. Han råkade i en konflikt med sin bäste vän som vägrade träffa honom under en tid. Stefan ringde och bad att de skulle träffas för att prata ut.
Inför mötet gav Stefan utlopp för sin ilska och sina sårade känslor inför för sin pappa, Jerzy Einhorn. Han frågade då vad som var målet med mötet. Att bli vänner igen, svarade Stefan. Han fick då rådet av pappan att hålla det i minnet.
– Det gjorde att jag vann en insikt. Att det är bättre att lära sig hantera situationen istället för att ryckas med känslomässigt. När människor blir ilskna eller elaka, tänker jag pragmatiskt och fokuserar målinriktat på hur jag kan lösa situationen, säger Stefan Einhorn.

Alltid destruktivt

Likaså kan den härliga känslan av att få rätt, vara vilseledande. Allvarliga konflikter, menar Einhorn, är alltid destruktiva. Känslan av att vinna en konflikt är egentligen en icke-seger.
– Även om man har en skön känsla av att ha gått segrande ur striden, har man egentligen förlorat, eftersom man förlorar allt på att skaffa sig en ovän till.
Bästa sättet att lösa konflikter på arbetsplatsen är att fokusera på det gemensamma målet.
– Försök hålla huvudet kallt, undvik konflikter och gå istället in för att övertyga omgivningen med sakliga argument. Det är en betydligt större seger, säger Stefan Einhorn.

Res inte ragg

Många konflikter går att undvika med lite självinsikt. Att försöka se saker ur ett annat perspektiv och att våga be om råd, helst från en person med integritet, som vågar säga sanningen.
– Man måste våga fråga sig själv om man tänker fel, om det kan vara så att man i själva verket är känslig eller överkänslig. Eller om det är värt att ta strid om en taskig kommentar.
Upprepade mönster av dålig attityd däremot, bör man konfrontera. Men på ett vänligt sätt.
– Man uppnår ingenting av att resa ragg. Det är bättre att säga att det gör mig ledsen när du säger så och så. Om man går på den linjen löser det oftast den typen av problem, säger Stefan Einhorn.
Idag ägnar han största delen av sin tid åt sitt författarskap och att föreläsa. Men under sina år som institutionschef på Karolinska Institutet agerade Stefan Einhorn kraftfullt på arbetsplatskonflikter.
– Jag har låg tolerans när människor behandlar andra illa. Jag har alltid gått in för att lösa konflikter och jag är ganska bra på det. Men även jag misslyckas ibland, jag försökte nyligen medla i en infekterad konflikt, där jag misslyckades trots att jag lade ner många timmar.

När ge upp?

Det kan finnas tillfällen då det är bättre att ge upp, menar Stefan Einhorn.
– Ibland måste man inse fakta, att det finns konflikter och personligheter man inte kan fungera med eller rå på.  Det bästa man kan göra är att undvika dem, byta omständigheter eller till och med söka ett annat arbete.
Men att ge upp utan att ens ha försökt lösa en konflikt, är inte något Stefan Einhorn rekommenderar, istället bör man försöka se uppblossande konflikter som en utmaning. För att citera Dalai Lama: ”Din fiende är din bäste vän eftersom han är den person som ger dig de prövningar du behöver för att utveckla din inre styrka, tolerans och respekt för din nästa.”

Margaretha Eldh

 

Motkrafter till stress och ilska

- Kollegor är generösa med att ge beröm, uppmärksamhet och god kritik.
- Man delar med sig av äran.
- Gläd er med varandra.
- Ha ett arbetsklimat som tillåter att människor är olika.
- Se varandra.
- Var medveten om betydelsen av vänlighet, det tar lika lång tid att säga ett vänligt ord som ett ovänligt.

Så undviker du konflikter

:1. Fokusera på det gemensamma målet. Försök hålla huvudet kallt och övertyga med sakliga argument.
2. Försök se saker ur ett annat perspektiv och våga be om råd, helst från en person med integritet, som vågar säga sanningen.
3. Våga konfrontera upprepade mönster av dålig attityd. Men på ett vänligt sätt.
4. Gå alltid in för att lösa konflikter och medla.
5. Att inte låta sig ryckas med känslomässigt, utan lära sig att hantera situationen. När människor blir ilskna eller elaka, tänk pragmatiskt och fokusera målinriktat på hur du kan lösa situationen.      

Kommentarer

Karin 2015-08-02

Det här är bland de klokaste ord jag läst. Själv känner jag mig som i reklamen "Jag kan se tillbaka på ett liv fyllt av tvivelaktiga beslut". Och ofta har det handlat om att jag visat vrede, istället för hur ledsen jag var. Jag har sårat, skrämt och kört över andra människor bara för att jag inte hade tålamod nog att lyssna till vad de verkligen försökte säga. Och jag är bra på det. Jag får ofta min vilja fram genom att argumentera. Beroende på hur viktig frågan är för mig, ser jag antingen till att få som jag vill eller släpper den helt. Genom att flytta långt, klippa banden till människor jag mår dåligt av därigenom bli mindre stressad har jag blivit en mycket lugnare, snällare och kärleksfullare person. "Ångerns kniv kan ej radera från ditt liv en enda rad. Enda boten är att skriva mera, mera på ditt kärleksblad."/okänd Och det är ungefär det jag försöker göra, varenda dag. Även jag inte alltid lyckas. Men mitt liv i helhet hade blivit mycket bättre, jag hade nått längre i min karriär och haft fler vänner om jag inte skrämt bort så många genom mitt humör.
Kommentera