Fråga oss här!
Vi erbjuder
Viktor Karlsson, vd och Annika Bergström, affärsutvecklare på Premune. Foto: Hanna Meerveld

När kan barnen slippa allergier?

Hallå där, Viktor Karlsson är vd för Premune, som utvecklar en behandling för att förebygga allergi! I Naturvetare nr 6, 2011 skrev vi om att offentliga finansiärer inte såg någon framtid för behandlingen, eftersom den måste testas på spädbarn. Varför har venture management-bolaget Serendipity Innovations nu valt att bli ägare?
Publicerad:

– Forskarna bakom projektet är de bästa inom sitt område, och deras kliniska data från femton års studier är mycket övertygande. De visar att barn i Pakistan har en massa bakterier i sin tarmflora inom ett par veckor från födseln, medan i västländer som Sverige med mycket allergier, koloniseras tarmarna sent och av färre bakterier. Behandlingsmetoden baseras på upptäckten att spädbarn vars tarmar tidigt koloniseras av hudbakterien Staphylococcus aureus inte utvecklar allergier senare i livet.

Varför har ni knutit hundexperter till företaget?

– Allt fler hundar som bor i våra rena hemmiljöer blir allergiska. Vårt mål är fortfarande allergiprevention för spädbarn, men vi kommer i ett första led att utveckla en behandling för valpar, eftersom det går snabbare att komma ut på den marknaden. Det föds ungefär lika många valpar som barn i västvärlden.

När finns behandlingen på marknaden?

– Vi har startat en studie på valpar i samarbete med SLU och University of Florida och tror att vi har tillräckliga data i slutet av året för att starta fältstudier i samarbete med kennlar. Om allt går bra, ansöker vi om marknadsgodkännande efter ytterligare omkring ett och ett halvt år. När tusentals valpar blir allergifria, blir det oetiskt att inte utveckla en behandling för människor.

Hur långt ska ni själva driva projektet?

– Flera globala bolag är intresserade. När det gäller en produkt för valpar, får se om vi ingår ett partnerskap under studierna eller först när vi ska ut på marknaden. För att utveckla en produkt för människor behöver vi samarbeta med ett läkemedelsföretag.

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera