Fråga oss här!
Vi erbjuder
Att välja ägg har blivit ett etiskt ställningstagande. Foto: Colourbox

Fråga en naturvetare

Fråga dina kunniga naturvetarkollegor om stort och smått som du går och funderar på! Vilka ägg som blir bäst i påsk, till exempel.
Publicerad:

Fråga: Utbudet av ägg verkar bara växa. Vilka höns mår bäst? Ska jag välja ekologiska ägg? Ägg från frigående höns? Eller går det kanske bra med ägg från ”burhöns med sittpinne och strö”? Har hört att frigående höns hackar på varandra, och kanske inte alls egentligen har det bättre än hönsen i burar? Kanske skulle alla höns må bättre av att få äta lika mycket omega 3 som de höns som värper dessa ägg? Och hur får de egentligen till de extrastora frukostäggen? Är det särskilda höns som värper dem?

Nils

Svar: Din fråga är egentligen ett etiskt ställningstagande som baseras på dina egna värderingar för vad god djurvälfärd är. Det finns både för- och nackdelar med de olika inhysningssystemen; även forskare har svårt att entydigt fastställa vilka höns som mår bäst.

I burarna är golven gjorda av nät. Detta innebär att gödseln separeras från djuren, vilket är en hälsomässig fördel. Å andra sidan kan höns i frigående system röra sig obehindrat och utföra en bredare repertoar av naturliga beteenden. Relativt få djur i de frigående systemen utvecklar fjäderplockning, eftersom de kan picka i ströbädden istället. Det blir dock ett problem om beteendet uppstår, då den stora gruppstorleken innebär att fler djur kan bli utsatta. Men detta beteendeproblem har minskat markant de senaste åren.

I ekologisk produktion har hönorna tillgång till utevistelse, men den stora skillnaden är främst arbetet med hållbar utveckling på gården i helhet.

Att fleromättade fetter är nyttiga för människor är väl vedertaget. Däremot har inte mycket forskning gjorts på hur fetterna eventuellt påverkar värphönsens välmående.

Storleken på äggen beror på hur länge ägget befinner sig i äggledaren, vilket kan styras med hjälp av ljusprogram. Även hönornas ras och ålder har inverkan på äggstorleken.

Anna Johansson, doktorand, och Linda Keeling, professor, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU

Kommentarer

Kommentera