Fråga oss här!
Vi erbjuder

Biologen som blev appmakare

Konsultföretaget Decuria är alltid på jakt efter ny personal. I tankesmedjan utvecklar de bland annat funktionella appar som kopplas ihop med datorn. Att ha kul på jobbet är en del av företagets värdegrund.
Publicerad:

Det var efter några år som konsulter på ett stort IT-företag som Elin Lundström och tre kollegor ville skapa något eget.
– Man blev en kugge i ett stort maskineri, vilket inte passade mig. Vi ville bygga drömföretaget där man har kul på jobbet, kan påverka och känna sig delaktig. Tanken var också att vi bara skulle jobba med företag som tar socialt ansvar, säger Elin Lundström.
Men det var tuffa tider då mitt i IT-kraschen 2001. Marknaden var stendöd. Men Decuria överlevde och har därefter vuxit sakta men säkert. I dag är de tolv personer med en mix av kompetenser som kuggar i varandra. Om allt går enligt planerna ska de bli tre till under året.
– Än i dag lever vi upp till våra ideal. Däremot har vi breddat vår kundkrets och jobbar i dag med alla typer av företag. Ett huvudsyfte är att det ska vara kul.

Kreativ miljö

Det avspeglar sig på kontoret i Gamla stan i Stockholm, som mer har känsla av hemtrevnad än opersonligt kontor. Man kan sjunka ner i mjuka soffor och softa med en espresso i handen. Kakelugnen och den oregelbundna planlösningen bidrar till den avspända atmosfären.
Men så kommer jag in i ett rum där post it-lapparna hänger tätt på väggarna. Här är själva tankesmedjan där nya kreativa idéer kläcks, sådant som är möjligt att göra affärer på.
– När vi söker folk är rätt person lika viktigt som  kompetens, säger Elin Lundström tillspetsat. Alla erbjuds att bli delägare i företaget efter en viss tid. Hittills har alla nappat. Det gör att alla är med och tar ansvar.

Coachar medarbetarna

Här jobbar systemvetare, fysiker, civilingenjörer, nätverkstekniker och interaktionsdesigner för att nämna några. De flesta lockas hit genom personliga kontakter och ska passa in i företagskulturen.
När Elin Lundström blev vd 2005 var hon novis i personalfrågor, arbetsrätt och annat som en företagsledare måste kunna.
– Jag har lätt för att lära nya saker och gillar rollen, särskilt den delen som handlar om att coacha medarbetarna och få dem att växa. Men jag har fortfarande kvar en fot i konsultvärlden.
I den rollen är hon kravanalytiker och fungerar som en bro mellan verksamheten och tekniken. I workshops med kunden tar hon reda på kundens behov och föreslår lösningar. Det hela sker i en processutveckling där även andra modelleringar och riskanalyser ingår.

Vann upphandling

På den egna hemsidan berättar företaget stolt att det precis har vunnit en upphandling av kravanalytiker. Det är Försvarsmakten som tecknar nytt avtal som är värt nio miljoner kronor. Andra uppdragsgivare är SEB, KTH, klädföretag och företag inom hälsa och sjukvård.
Projektledning, mobilutveckling och annan IT-utveckling som Java är de andra benen som Decuria står stadigt på. 

Det handlar om appar alltså?

– Ja, vi utvecklar funktionella appar som kopplas ihop med företags IT-miljö. En av de appar som vi har utvecklat används av läkare som i studier ställer frågor till patienten via mobiltelefonen. Svaren hamnar sedan i en databas och görs tillgängliga i en vanlig dator.
I en annan app som är en version av webbläsning har ett nätverk för läkare byggts upp. Det är som en korsning mellan Facebook och Linked In. App för inventering
Närapå lyriskt berättar Elin Lundström om appen som gör inventering i butiker och lager både roligare och effektivare. Med kameran i en iPhone scannas datakoden av och varans antal hamnar i en databas. Man får dock skriva in antalet i telefonen för hand.
Sociala medier är ännu en nisch som Decuria har specialiserat sig på och utvecklingen går nu snabbt.
– Vi hjälper företag att hitta sin plats och använda medierna på rätt sätt. Man måste alltid ställa frågan vad nyttan är och vad det ska leda till. Och om man ska vara där över huvud taget.
Finns ni själva i sociala medier?
– Ja både på Twitter och Facebook, som har förmåga att väcka engagemang i olika frågor. Vi marknadsför oss i båda kanalerna, men de är också ett sätt att rekrytera nya medarbetare.

Uppväxt med datorer

Den som tror att Elin Lundström är en IT-tjej ut i fingerspetsarna tar miste. Lite oväntat är hon populationsgenetiker från Stockholms universitet. Den utbildningen spetsade hon med en termins studier i datasystemvetenskap.
– Jag har alltid varit intresserad av datorer och mobiler. Det har jag med mig hemifrån där de dataintresserade killarna i kvarteret hängde.
Så egentligen är det inte konstigt att hon driver ett företag som utvecklar funktionella appar för mobilen som kopplas ihop med  andra IT-system. Rätt plattform till rätt grej, kan man sammanfatta det som.

Elin Lundström

Aktuell: Vd för konsultföretaget Decuria.
Utbildning: Magisterexamen i biologi med inriktning mot populationsgenetik, kurser i idéhistoria, psykologi och datasystemvetenskap.
Din starka sida enligt kollegorna:  Knivskarp analysförmåga.
Uppskattar hos kollegor: Ärlighet, att slippa falska fasader.
Kopplar av med: Skärgård, natur och vänner.
Familj: Sambo.
Läser just nu: Mest Kontentan.
Bästa karriärtips: Gör det som verkar roligt – och det mesta kan man lära sig.
 
 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera