Frågor & svar
Vi erbjuder

Naturvetarna förstärker med ny utredare

Sofie Andersson är ny utredare på Naturvetarna. Hon ska lyfta frågor om utbildning och forskning för naturvetare.
Publicerad:

Forskning och dess betydelse för samhällsutvecklingen är frågor som fascinerar Sofie Andersson.
– Forskning är viktigt, inte minst för Sverige som kunskapsnation och för vårt välstånd. Jag vill bidra till att förbättra möjligheterna att bedriva forskning, med tydliga karriärvägar och bra tjänster för forskarna.
Vid sidan av den strategiska forskningen vill hon se en större satsning på nyfikenhetsforskning där man lyfter blicken från de etablerade frågorna och vågar satsa på nya områden. Ökat utbyte mellan universiteten och med näringslivet är annan hjärtefråga.
De frågorna har Sofie Andersson chans att fördjupa sig i på nya jobbet.
– Naturvetarna har hög svansföring och får genomslag i frågor om forskning och utbildning. Det upplevde jag när jag jobbade som utredare med samma frågor på Tandläkarförbundet.
Hon ansluter sig till Naturvetarnas linje att stärka kopplingen mellan universiteten och näringslivet.
– När man går en utbildning måste man på ett tidigt stadium veta vilken arbetsmarknad som väntar och vilka krav arbetslivet ställer.
Själv har hon en masterexamen i Europakunskap från Göteborgs universitet. Som generalist med mycket träning i analys känner hon sig rustad för att lyfta utbildnings- och forskningsfrågorna för naturvetare.
Fritid då?
– Bor på Söder i Stockholm och springer gärna runt Årstaviken och tränar yoga.  Film, att läsa och baka bröd är andra intressen. Är den sociala typen som trivs med vänner.

Kommentarer

Kommentera