Frågor & svar
Vi erbjuder

För Aina blev facket en språngbräda

Även i internationella bolag som AstraZeneca har facket en viktig roll. När den nya strategin skulle sjösättas var akademikerföreningen med i förhandlingarna, liksom nu när även Mölndal drar ner.
Publicerad:

– Viktigare än att vinna alla strider är att ha fingertoppskänsla och bidra till ett bra samarbetsklimat, säger Aina Illiano, ledamot i akademikerföreningen på AstraZeneca i Mölndal. 

Det har gått en vecka efter att AstraZeneca offentliggjorde att all forskning i Södertälje ska läggas ner. Även i Mölndal är det lite dystert eftersom personal kommer att säga upp där också.
– Jag tror på AstraZeneca även om det blir tuffare i spåren på skuldkrisen, där länder som Grekland kanske väljer billigare läkemedel med sämre effekt för att spara pengar. Samtidigt blir myndighetskraven hårdare, som vi bland annat möter med att vara noga med etiken.
Det har gått upp och ner i Mölndal. När blodproppshämmaren Brilinta godkändes i somras i USA och Europa blev det jubel.
– Brilinta, som förebygger blodproppar efter hjärtinfarkt, är en succé som vi är stolta över. Vi har flera kandidater i portföljen, som kan gå bra. Men vi har också haft bakslag, när projekt läggs ner sprids oro i hela företaget.
Fokus i Mölndal idag ligger på lungor, hjärt-kärl, diabetes och fetma.  Efter flytten av verksamheten i  Lund och nerläggningen i Charnwood har Mölndal vuxit och fått förstärkning med 265 personer. Men nu är det i stället förhandlingar om vilka som ska sägas upp inom vissa områden.

Ställer krav
För Aina Illiano har det fackliga arbetet varit en språngbräda i karriären. Efter många år som ordförande för akademikerföreningen på AstraZeneca i Mölndal är hon nu gruppchef.
– Jag har stor hjälp av min fackliga erfarenhet i min roll som chef. Jag vet vilka krav jag kan ställa på personalen och vilket ansvar jag har som arbetsgivare.
Det innebär inte att hon är mesig i sitt ledarskap. Tvärtom ställer hon höga krav på sina medarbetare.
– Jag måste skapa möjligheter för dem att leverera. Det gäller allt från en bra arbetsmiljö och  till kompetensutveckling.
Hon medger att kompetensutvecklingen är eftersatt i vissa delar inom företaget.
– Där finns en del att göra, även om det skiljer mellan avdelningarna. Till exempel borde alla på min avdelning ha gått en utbildning i projektledning. Det behövs för att medarbetarna ska kunna göra sitt jobb och utvecklas.

Bollar idéer
Nu har Aina Illiano växlat ner sitt fackliga uppdrag. Hon sitter fortfarande i styrelsen, men ägnar bara en halv dag i veckan åt förhandlingar, som kan gälla allt från individer, till nedläggningar och rehabiliteringsärenden.
När den nya strategin skulle sjösättas var det fullt upp för Aina Illiano som koordinerade det fackliga arbetet. Forskningen i Lund skulle flyttas till Mölndal och brittiska Charnwood skulle läggas ner. Samtidigt skulle också en satsning göras i Mölndal.
– Vi hade en viktig roll i den processen och ofta lyssnade företaget på våra synpunkter. Efter det har respekten för oss ökat och ledningen bollar gärna idéer med facket. Vi kan säga sanningen och läcker inte information, vilket gör att man kan lita på oss.
I det ligger att inte behöva vinna alla strider, viktigare är att ha ett gott samarbetsklimat som leder framåt. Hon erkänner att hon ibland får blunda för att till exempel MBL inte alltid följs. Minst lika viktig som lagboken är att ha fingertoppskänsla för vart man är på väg.

Folk från 30 länder
Även de internationella cheferna tar kontakt med akademikerföreningen för att diskutera förändringar. Kom ihåg att den största delen av verksamheten finns utanför Sverige. Även Mölndal har en internationell prägel med anställda från 30 länder.
Som gruppchef är inte Aina Illiano själv inblandad i forskningen. Hon är chef över elva prövningsledarassistenter, där utmaningen är att få laget att fungera med rätt folk på rätt plats, liksom att man har rätt kompetens.
– Som chef ser jag till att det finns resurser och planer för utbildning och kompetensutveckling. Min roll är att skapa förutsättningar för medarbetarna att leverera.

Träning som terapi
Hennes sprudlande energi smittar av sig. Energin kommer bland annat från hennes lust för långlopp av olika slag. Nu ligger hon i hårdträning för en tredje klassiker. Det hela började med öppet spår i Vasaloppet.
– Träningen är min terapi och ett sätt att klara jobbet. Det är så skönt att koppla av med något som är helt skilt från jobbet.
Vad är roligast?
– Jag gillar cykling bäst med Vätternrundan som höjdpunkt. Åka skidor på längden gillar jag också, medan Lidingöloppet är en mardröm. Simningen är okej.
Stolt berättar hon att hon har blivit invald i styrelsen för den nya Göteborgsklassikern, som går av stapeln i maj. Då nöjer hon sig med att cykla fem mil, simma en kilometer och springa en mil.

Aina Illiano
Aktuell: Sitter i styrelsen för akademikerföreningen på AstraZeneca i Mölndal. Naturvetarnas representant i förhandlingarna med arbetsgivarna i Industri- och kemigruppen.
Yrke: Gruppledare för elva prövningsledarassistenter.
Utbildning: Sjuksköterska i botten.
Familj: 2 underbara barn, Isabella 15 år och Marcus 21 år
Kopplar av med: Cykling, löpning, skidåkning, golf, god mat och goda viner
Stolt över: Att ha klarat två klassiker samt NYC marathon.
Bästa sida: Entusiasmerande, ser helheter och möjligheter samt är omtänksam
Nästa mål: utvecklas som ledare
Uppskattar hos kolleger: Uppriktighet, engagemang, modig

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera