Fråga oss här!
Vi erbjuder

”Vårda dina kontakter och tänk på hur du agerar”

Ett brinnande intresse och bra jobbmöjligheter fick Jonas Ludvigsson att satsa på en framtid i skogsnäringen. Men vägen har inte varit helt spikrak.
Publicerad:

Sverige har aldrig haft så mycket skog som nu och efterfrågan på råvaran ökar. Vid sidan av trä, pappersmassa och bränsle är klimatet en ny joker i leken.
– Så länge skogen växer finns det en framtid, säger Jonas Ludvigsson, skogsmästare och chef på Virkesmätningsföreningen syd, som ägs tillsammans av köpare och säljare av skogsråvara, vilket borgar för en opartisk mätning.

Utstakad yrkesbana

Med rötter i de djupa Värmlandsskogarna har hans yrkesbana varit utstakad sedan barnsben. Förebilder fanns det gott hemma i Lekvattnet med flera släktingar som är skogligt utbildade.
– Intresset har styrt mitt yrkesval. Jag har prövat på hela kedjan inom skogsbruket med röjning, gallring och huggning. Jag har även jobbat på sågverk och på bygge. Det har gett mig erfarenhet och kunskap om vilka kvaliteter som efterfrågas.
Konjunktursvackan under tidigt 90-tal gjorde att han väntade med att utbilda sig. Då var det kärvt för både skogsmästare och jägmästare att få jobb.
– Det var ett medvetet taktiskt val, där jag passade på att bredda min kompetens. I slutet av 90-talet hade det vänt. Så när jag tog examen 2004 fick jag jobb direkt. Det fanns ett sug på arbetsmarknaden.

Gudrun gav jobb

När stormen Gudrun slog till året efter gick telefonerna varma till honom och hans kollegor. Det fanns hur mycket jobb som helst.
Att han hamnade där han är idag var inte planerat.
– Det var mest en slump. Jag såg en annons om ett ledigt jobb som verkade intressant. Då var jag virkesköpare, vilket är en bra erfarenhet för det här jobbet.
Jonas Ludvigsson är chef över sex kontrollmätare som jobbar från Boxholm i norr och söderut. Volym, rakhet och barktjocklek  mäts med hjälp av laserteknik. Dessutom är han kvalitetsansvarig och har sin bas på huvudkontoret i Jönköping.

Ditt bästa karriärtips?

– Vårda dina kontakter, tänk på vad du säger och hur du agerar i alla sammanhang. Ligg steget före och ha koll på vart branschen är på väg, både nationellt och internationellt.

Var är du om tio år?

– Jag hoppas fortsätta vara en del av svensk skogsnäring i någon roll.
Om du inte hade blivit skogsmästare?
– Då hade jag jobbat med trä på annat sätt, förmodligen i byggbranschen.

Läs om Naturvetarnas prognoser för våra yrkesgrupper

Jonas Ludvigsson

Jobb: Kvalitetschef på Virkesmätningsföreningen syd.
Utbildning: Skogsmästare, Gammelkroppa och SLU Umeå.
Ålder: 40 år, tog examen för sju år sedan.
Lär sig mer genom: Att hela tiden kartlägga på vilket sätt min kompetensutveckling kan bidra till företagets utveckling. Därefter söka  och gå lämpliga kurser.    

Kommentarer

Kommentera