Fråga oss här!
Vi erbjuder
Katarina Östberg är aktuarie. Foto: Jeanette Hägglund

"Var inte rädd för att byta jobb emellanåt"

Matematiker är en bristvara i Sverige idag, det har Katarina Östberg märkt av när nya aktuarier – försäkringsmatematiker – ska rekryteras till Folksam. Men det var inte något som hon hade med i beräkningen när hon valde sin utbildning.
Publicerad:

När hon började läsa matematik vid Linköpings universitet hade Katarina Östberg inga förebilder i sin släkt eller bekantskapskrets. Inte heller hade hon någon bild av vad hon skulle jobba med när utbildningen var färdig. Hon valde med hjärtat.

– Jag tyckte alltid att matte var roligt i skolan och inte särskilt svårt, berättar hon.

Redan under praktiken på utbildningen hamnade hon på Väg- och trafikinstitutet i Linköping, numera Statens väg- och transportforskningsinstitut. Där skulle hon senare också komma att göra sitt examensarbete, och få sitt första jobb. Institutet bedriver forskning kring bland annat trafiksäkerhet.

– Det var ganska tekniskt, och jag kände att jag skulle vilja kombinera matematiken med lite mer ekonomi.

Det får man göra i försäkringsbranschen, tänkte Katarina Östberg, och skickade spontana ansökningsbrev till ett antal försäkringsbolag. Wasa Försäkring nappade, och hon började arbeta på beräkningsavdelningen. Det var inte förrän då som hon fick upp ögonen för aktuarieyrket och kompletterade sin utbildning med kurser vid Stockholms universitet.

Sedan dess har Katarina Östberg arbetat på Länsförsäkringar, Salus Ansvar och Skandia. I somras blev hon chef för en grupp på tio aktuarier som arbetar med livförsäkring på Folksam. De beräknar bland annat avsättning av reserver så att försäkringspengar ska kunna betalas ut och tar fram modeller för prissättning utifrån antaganden om livslängd och lönsamhet.

Den som är intresserad av sådana frågeställningar är lyckligt lottad.

– Det är svårt att få tag på aktuarier idag, särskilt sådana som har yrkeserfarenhet. Det har vi märkt när vi rekryterar, säger Katarina Östberg.

Vad är ditt bästa karriärtips?

– Jag är ingen karriärmänniska. Det viktigaste är att man jobbar med något som man tycker är roligt. Då går det oftast bra. Och så ska man inte vara rädd för att byta jobb. Annars fastnar man och får hålla på med samma arbetsuppgifter.

Det råder inget tvivel om att Katarina Östberg trivs med sina uppgifter.

– Det är ett omväxlande arbete. Jag får både vidareutveckla produkter och ta fram nya. Jag arbetar bland annat med jurister, IT, ekonomi, kundorganisation, affärsområden – jag får vara spindeln i nätet!

 
Katarina Östberg

Jobb: Aktuarie, gruppchef på Folksam.
Utbildning: Matematikerlinjen vid Linköpings universitet.
Ålder: 47 år.
Vill utveckla sig inom: Ledarskap och juridik på försäkringsområdet,
arbeta med försäkring på en mer övergripande nivå.

Till Naturvetarnas progonser för våra yrkesgrupper 

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera