Fråga oss här!
Vi erbjuder

Så hittar du rätt i karriären

Har du koll på dina drivkrafter och vad som motiverar dig att göra ett bra jobb? Med den insikten är det lättare att göra de rätta valen av utbildning och i den fortsatta karriären. – I det ligger att lära känna sig själv och att kunna kommunicera sin kompetens, säger Ann Lundström, karriärrådgivare på Naturvetarna.
Publicerad:

Ett sätt att komma igång är att göra en karriärplan, som inte är så pretentiöst som det låter.
– En karriärplan är bra att ha, även om den inte leder spikrakt till ett nytt jobb. Den behöver inte följas slaviskt, utan kan anpassas till ändrade förutsättningar. Poängen är att man funderar på vad man vill och kan.
I balansgången mellan att följa hjärtat eller hjärnan är valet ganska enkelt.
–  Tänk i första hand intresse och det du brinner för. Motivation och drivkraft är viktigast för att göra ett bra jobb eller lyckas med sin utbildning. Sedan är det inte fel att snegla på vad arbetsmarknaden efterfrågar.

Engagera dig

Kopplingen mellan utbildning och arbetsliv är fortfarande dålig på många utbildningar. Vissa känner inte ens till vilken arbetsmarknad som väntar ett år före examen.
– Försök att se helheten och placera in kurserna i ett sammanhang. Fundera på vad du tar med dig från varje kurs och vilken nytta den kan ge. Att bara ta sig igenom en kurs är ingen bra strategi.
Lika viktigt som att göra bra ifrån sig på tentorna är att utvecklas som person. Att engagera sig i olika föreningar som studentkåren eller i en idrottsförening kan vara ett plus i cv:n. Men knappast på bekostnad av betygen väl?
– Självklart ska man satsa på sina studier men det som utvecklar dig som person kan vara lika meriterande. Vid rekryteringar i dag lägger arbetsgivarna allt större vikt vid personliga egenskaper.

Andra tips som ökar jobbchanserna?

– Att bygga nätverk är viktigt under hela karriären. Börja redan under utbildningen, men tänk på att du måste ge något för att få något tillbaka. Det handlar bland annat om att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet, men också av åsikter.
Nätverken kan både vara formella och av mer lös karaktär, som genom vänner och bekanta, liksom sociala medier. Kom ihåg att de flesta jobb förmedlas via kontakter.
– Professionella nätverk kan också rekommenderas. Det ger chans att lära sig mer genom möten och eventuella nyhetsbrev. Passa på att jobba extra under utbildningen, de kontakterna och framför allt erfarenheterna kan du få nytta av senare. 
Ann Lundström pratar mycket om drivkrafter och vad man motiveras av. Det gäller också att göra karriär på egna villkor och inte vad som förväntas av en.

Hur vet man skillnaden?

– Ett sätt att ta reda på det är att göra en karriärprofilanalys, som vi på Naturvetarna erbjuder medlemmarna. Den ger svar på vilka drivkrafter man har. Synen på karriär kan förändras över livet, medan drivkrafterna är mer stabila.
Här kan man se en skillnad mellan generationerna. Åttio- och nittiotalisterna drivs mer av att utveckla sin personlighet än att få en hög lön.
– Vill arbetsgivarna behålla sin personal måste de erbjuda spännande och utmanande arbetsuppgifter som lever upp till de kraven.
För alla gäller att motivation och passion för jobbet väger tyngre än nackdelar som lång restid eller att man mot sin vilja sitter i kontorslandskap.

Vad har du själv för drivkrafter?

– Enligt karriärprofilanalysen så är jag utvidgande, vill lära nya saker och bredda min kompetens. Jag har också en linjär drivkraft, som innebär att göra en uppåtriktad karriär med stort ansvar.

 

Vilka drivkrafter har du?

Naturvetarnas karriärprofilanalys bygger på en metod som företaget Decision Dynamics har utvecklat genom forskning. Den visar att vi i våra karriärer har olika drivkrafter som kan delas in fyra olika inriktningar.

Experten

Man blir mästerlig inom ett område. Framgång innebär att man lär sig mer inom yrkesområdet, både kompetens- och kunskapsmässigt.

Den linjära

Fokuserad på att göra en uppåtriktad karriär med stort ansvar och auktoritet.

Den utvidgande

Bygger på att man upptäcker sin karriär genom horisontella förflyttningar till närliggande områden. Med det följer en bredare kompetens.

Den episodiska

Är den mest förändringsbenägna och minst konventionella. Stimuleras av nya arbetsuppgifter och att byta jobb ofta.  

 

Vill du göra en karriärprofilanalys?

 Medlemmar betalar 250 kronor (ca 2000 kronor på marknaden). Uppföljande samtal med någon av Naturvetarnas karriärrådgivare ingår.
Mejla till: karriar@naturvetarna.se    
 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera