Fråga oss här!
Vi erbjuder

Pär Holmgren rockar loss för klimatet

Hjärtat ärlika viktigt som hjärnan för den som vill kommunicera vetenskap till en bred publik. Det har meteorologen och klimatdebattören Pär Holmgren tagit fasta på. Nu är han aktuell med en rockopera. Tidigare åkte han landet runt med en elmoppe för att predika sitt klimatbudskap.
Publicerad:

Meteorologen och klimatföreläsaren Pär Holmgren har under många år arbetat med att använda musik och teater för att på ett lättsamt sätt ta upp ett allvarligt budskap. Nu skriver han på rockoperan Crime of the Centur, tillsammans med några medlemmar i Flower King.
Men det första projektet var rockgruppen Spridda SkurarS. Den började som en kul avslutning på SVT:s programserie Meteorologi – mer än bara väder. De spelade "Ja se det regnar", som var en version av "Nej, se det snöar" med innebörden att det inte längre snöar innan jul.

Stort genomslag

Gruppen spelade sedan på Sweden Rock Festival 2004, vilket gav ett stort genomslag. Deras presskonferens var festivalens näst mest besökta, efter Europe som då gjorde sin återföreningskonsert.
– Vi övertalade MTV att storma in under presskonferensen och gå på om hur glad hon var över att äntligen få tag på oss, säger Pär Holmgren och skrattar gott. Vi berättade också högtidligt att vi skulle åka till USA och spela på Madison Square Garden. Tanken var att vi skulle få in klimatfrågan på nöjessidorna. Det här var innan Al Gore och En obekväm sanning, innan filmen Day after tomorrow.
Och genomslag fick de. Med besked. Dagen efter fick de en helsida i båda de stora kvällstidningarnas nöjesbilagor. Det hade aldrig inträffat förr att en sådan fråga fått i närheten av den exponeringen på nöjesplats i så stora media.

Broadway om tio år

Vid den tiden hade Pär redan en idé till en rockopera. Planerna var storstilade.
– Det började när en journalist frågade mig vad jag ser mig själv göra om tio år. Jag tänkte efter lite grann, och med mitt engagemang för klimatfrågan och mitt musikintresse drämde jag till med att jag skulle sätta upp en rockopera om klimatfrågan på Broadway.
Pär insåg snart att det där med Broadway nog var överambitiöst, men idén om en rockopera har sedan dess mognat. Nu pågår skrivandet för fullt, och planerna är att först släppa en platta, förhoppningsvis redan i slutet av 2012. Om det sedan faktiskt blir en scenuppsättning står skrivet i stjärnorna (eller kanske molnen).

Hoppas på en ny värld

Huvudpersonerna i storyn är en flicka och hennes pappa, och storyn är uppdelad på tre akter som utspelar sig i olika tider. Den första akten utspelar sig i nutid, där flickan är orolig över allt som händer i världen, med ett klimat i förändring, ett nära förestående Peak Oil, miljögifter i mat, dryck och nyfödda bebisar och en ekonomi som står på randen till kollaps. Pappan ser inte detta utan för honom rullar livet bara på.
Akt 2 utspelar sig några ospecificerade år senare, när världen är i uppror, medan den tredje akten äger rum sig ett antal år senare när flickan är vuxen och världen har börjat hitta fram till en ny jämvikt där alla ser problemen för vad de är och vad som måste göras för att göra livet drägligt för så många som möjligt. Då är det den nu vuxna flickan som får guida pappan genom den nya världen.
– Det är egentligen en hoppfull berättelse, säger Pär Holmgren. Ur alla problem som hopar sig reser sig en delvis ny värld, men en värld som är anpassad efter de förutsättningar som finns, och därför kanske också mer mänsklig.
Musiken på plattan kommer att ligga åt det symfoniska rockhållet. Pär tror att den borde kunna locka en bred målgrupp, och hoppas givetvis att den gör det.

På elmoped runt Sverige

Ett annat miljöprojekt Pär är elmopedturnén. Idén dök upp när han tillsammans med några komiker , satt och spånade kring ett gemensamt projekt. Det slog dem att alla tre hade var sin elmoped.
– Varför inte dra igång en turné? Så under en knapp vecka åkte vi runt och framträdde på olika platser i Uppland, och passade på att prata om klimat- och energifrågorna.
Under 2010 växte turnén. Pär och Staffan fick sällskap av Sara Nilsson och Anna Jonsson från Naturskyddsföreningens miljökabaré Sweet Dreams på sin väg från Karlstad till Stockholm. Tillsammans gav de föreställningen 350 km för klimatet.
Turnén 2011 var ännu ambitiösare då de åkte över 200 mil, från Tommarp i Skåne till Haparanda. Resan tog en månad och Pär och Staffan hade sällskap av gästartister som Tina Ahlin, Anders Lundin och Anders Linder. kommuner och företag.
– Den vanligaste reaktionen är fortfarande efter tre år "oj, vad tyst den är!". Just att lyfta fram elmopeden som ny teknik, som något nästan vem som helst kan skaffa, är en av de viktigaste budskapen med turnén. Ibland får vi frågan om det inte vore ännu miljövänligare att cykla. Men elmopeden ska inte ersätta cykeln. Den ska ersätta bilen, åtminstone på kortare sträckor.

Musiken en ny kanal

Vetenskapligt kunnande spelar en stor roll i ett modernt, demokratiskt samhälle. Utan ett ordentligt faktaunderlag blir det svårt för medborgare och politiker att fatta bra beslut. Detta är kanske viktigare nu när vi står inför ett antal ödesfrågor där både problem och lösningar springer ur naturvetenskapen. Därför kan elmopedturnéer, rockoperor och engagerade artister vara ett väldigt värdefullt komplement till de mer traditionella kanalerna för att föra ut vetenskap.

Varmare, blötare OCH torrare

Effekterna av ett varmare klimat är omöjliga att urskilja när man tittar ut genom sitt fönster. Men statistiken visar att den typ av ovanliga väderhändelser som bör bli vanligare i ett varmare klimat också blir vanligare. Det handlar exempelvis om att redan torra områden blir torrare, redan blöta områden blir blötare och att polartrakterna blir varmare. Det senare innebär bland annat att utbredningen av isen i Arktis minskar. Det hav som tidigare var is suger upp solens strålar istället för att reflektera det, vilket späder på uppvärmningen. I ett varmare Arktis frisätts också allt mer tidigare infruset metan, som spär på växthuseffekten i en stigande spiral. Allt detta går redan att se.
– Men ett varmare klimat yttrar sig än så länge bara som lite mer av allt, säger Pär Holmgren. Lite fler och varmare värmeböljor. Lite fler och häftigare skyfall. Lite längre torka och lite större översvämningar. Det gör det svårt att se den egentliga orsaken. När folk i Afrika svälter för att det varit ovanligt torrt är det svårt att med säkerhet peka ut klimatförändringen som boven. Men det är precis sådana längre torrperioder vi kommer att få se mer av i framtiden. Och mer översvämningar.
Allt detta kommer sannolikt att leda till ökad migration och ökad konkurrens om vatten och odlingsmark.
Men trots alla problem är Pär Holmgren hoppfull om att det svenska folket ska ge våra politiker ett mandat att agera.
– Det är aldrig för sent att börja ställa om samhället. Men ju förr vi börjar desto mer av de dåliga konsekvenserna kan vi slippa.

Pär Holmgren

Född: 1964 i Gävle. Kom till Uppsala 1970, och har bott där sedan dess.
Bor: Nåntuna i Uppsalas södra utkanter.
Jobb: Frilansande föreläsare och författare. Meteorolog i botten. Blir hedersdoktor vid Uppsala universitet i januari.
Senast lästa bok: Physics of the Future av Michio Kaku.
Roligt minne: Satt efter Deep Purples spelning i Stockholm i december och diskuterade klimat och miljöproblem. Det visade sig att Don Airey gjorde musiken till en kortfilm om sopsortering. Efter det började han sopsortera själv och han har nu tre komposter i sin trädgård och ska sätta upp solpaneler på huset i början av nästa år.
Värsta missen: Den gången jag sa att det skulle regna nästa dag. Visst det regnade, men det var fel regnområde! Stor miss för mig som meteorolog, men som nästan ingen annan upptäckte.
Antal föreläsningar per år: Varierar, men har sista halvan av 2011 haft cirka 50.
Det visste du inte: Nästan vegetarian i 20 år.  

Kommentarer

Kommentera