Fråga oss här!
Vi erbjuder
Geologi i bastun.

Fråga en naturvetare!

Kan bastustenar avge giftiga gaser? Innehåller varmvatten koppar? Varför har vi inte sommartid året runt? Här kan du få svar på dina funderingar av kunniga naturvetarkollegor.
Publicerad:

Kan bastustenarna avge giftiga gaser?

Fråga: Jag plockade runda sjöstenar till bastun i Ammarnäs. Funkar finfint, spricker inte när man häller vatten på dem och vackra är de. Fick frågan från en orolig bekant som tycker det är säkrare att köpa stenar i butik. Jag är ingen geolog. Skulle beskriva mina stenar som vanliga grå fjällstenar plockade vid Tjulträsket 8 km väst Ammarnäs. Ganska mjuk bergart, går att rista i men med hyfsat hög densitet. Tror det kallas för fyllit.

Hälsningar Ulf

Svar: Det låter riskfritt. Är det, som du skriver, en fyllit eller närbesläktad bergart, så är det ingen risk för gaser. Vad som kanske oftare kan vara ett litet riskmoment med egenplockade bastustenar är snarare att de spricker eller till och med splittras vid upphettning. Vanligast är det hos bergarter eller mineralaggregat som innehåller så kallade vätskeinneslutningar (oftast blandningar av gas och vätska). Det finns sådana exempel där en kristall sprungit i bitar med ganska avsevärd kraft med en halogenlampa som enda uppvärmning.

Det finns också vissa skiffrar (svarta) som kan avge en del mindre attraktiva gaser vid upphettning, men det lär inte vara någon större fara i ditt fall.

Erik Jonsson, statsgeolog SGU, adjungerad professor i mineralogi, Uppsala universitet

 

Finns det koppar i varmvattnet?

Fråga: Stämmer det att varmt vatten löser joner från kopparledningar och att man därför ska använda kallt vatten för att till exempel koka tevatten? Om ja, hur farligt är det?

Mvh, Anna

 
Svar: Välj alltid dricksvatten ur kallvattenkranen som spolat någon minut för tekokning. Dricksvatten som i fastigheter med installationsledningar av koppar kan innehålla kopparjoner som genom korrosion lösts ut till vattnet från ledningen. Ju varmare vattnet är desto mer omfattande blir korrosionen. Även om dricksvattnet uppehållit sig ett eller annat dygn i ledningar innan konsumenten använder det, så brukar marginalen upp till dricksvattenföreskrifternas gränsvärden för koppar dock vara betydande.

Vid halter över 0,2 mg/l koppar bedöms vattnet som tjänligt med anmärkning. Det kan ge blåfärgning av håret, missfärgning av sanitetsgods och smakförändringar till det sämre.

Vid kopparhalter över 2,0 mg/l koppar bedöms dricksvattnet otjänligt. Dessa höga kopparhalter förekommer inte i kommunalt vatten men kan sällsynt förekomma i enskilda privata brunnar med mjukt vatten med lågt pH- värde. Då finns risk för diarréer, särskilt hos känsliga småbarn. Spola några minuter, särskilt vid beredning av barnmat efter längre tids stillestånd i ledningen samt vid nya installationer.

Christer Berg, Stockholm Vatten, Kvalitet och miljöstyrning

 

Varför inte sommartid året runt?

Fråga: Varje vår går vi över till sommartid för att spara energi. Vad är det för vits med att vrida klockan tillbaka på hösten? Kan vi inte behålla sommartiden året runt och slippa hatta fram och tillbaka?

Lilian

Svar: Under 1970-talet införde många europeiska länder sommartid och de nordiska länderna diskuterade att följa efter eller införa sommartid året om. Argumenten var att vi trivs bättre och blir friskare av fler vakna timmar i ljus och att det ansågs spara energi. År 1980 fick Sverige sommartid och perioden för sommartid har blivit längre sedan vi gick med i EU.

Sparar då sommartid energi? Vissa undersökningar visar att vi använder mindre el till belysning, men istället ökar energianvändningen för annat, som till exempel uppvärmning och transporter. Men studierna har några år på nacken. I Sverige blir det dessutom redan tidigt på våren snabbt ljusare. Länder närmare ekvatorn anses tjäna mer på sommartiden.

Det finns politiska förslag om att ändra normaltiden (vintertiden) till sommartid året om. I debatten har hörts några naturvetenskapliga röster som menar att det strider mot en naturvetenskaplig ”själ” att helt ta bort den tid som utgår från att solen står som högst klockan tolv på dagen. 

Cecilia Bertilsson, biolog, informatör,
avdelningen för främjande, Energimyndigheten

Har du en fråga till en naturvetarkollega? Skriv i kommentarsfältet eller mejla redaktion@naturvetarna.se

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Jossan 2017-01-12

Hej! Jag undrar om Norges fjordar är väl utforskade? Vet man precis vilka djur som lever där?

Gudrun Roth 2013-11-18

Hej! Jag undrar om det har någon betydelse om man kastar varmt eller kallt vatten på bastustenenarna vid bastubad? En bekant till oss kastar alltid varmt vatten på stenarna. Vantliga hälsningar Gudrun Roth Lovikka
Kommentera