Fråga oss här!
Vi erbjuder
Elba Rubilar-Abreu är ombudsman på Naturvetarna. Foto: Hanna Meerveld

Elba ger naturvetare råg i ryggen

Häng med en av Naturvetarnas ombudsmän under en dag. Elba Rubilar-Abreu drivs av ett rättspatos där medlemmar som kommit i kläm får chans att utvecklas. – Utmaningen och glädjen i jobbet är att lösa problem så att både medlemmen och arbetsgivaren kan känna sig nöjda.
Publicerad:

Varje minut är inbokad i Elba Rubilar-Abreus almanacka. Är hon inte ute och träffar medlemmar sitter hon i telefon och förhandlar. Hennes mörka hårsvall går inte att missa när hon sveper in på kontoret. De starka färgerna förstärker hennes argentinska ursprung.

Hon mår bäst när nöjda medlemmar hör av sig. Ibland går det över förväntan, som när en forskare efter lönecoachning höjde sin lön med tiotusen kronor mer än hon tänkt sig.

– Många naturvetare inser inte sitt värde, särskilt kvinnor. Min roll är att ge dem råg i ryggen och förstå att de säljer sin kompetens. Argument som att ”facket tycker att jag ska ha en högre lön” fungerar inte. Utgå i stället från dig själv och vad du kan tillföra.

Får saker hända

Som ombudsman är Elba Rubilar-Abreu inte bara med om solskenshistorier. Många förhandlingar gäller jobbiga saker som avsked, rehabilitering vid sjukdom, diskriminering och lönetvister.

– Jag drivs av en vilja att hjälpa medlemmar i utsatta situationer. Ofta är det svårt för den anställde att ställa krav, till exempel vid sjukdom när en rehabiliteringsplan ska göras. När vi kommer in i bilden händer det saker som leder till resultat. Vi kan ställa krav.

Just rehabilitering har Elba specialiserat sig på och går kurser för att lära sig mer om.

– Den som är svag själv kan inte kämpa för sina rättigheter.

Kämpar för de utsatta

Hennes rättspatos för de utsatta i arbetslivet har sin källa i barndomen. Familjen med pappa och fem syskon sökte asyl i Sverige 1979 efter att ha blivit utvisade från Argentina. Pappan kämpade för arbetarnas rättigheter och sattes i fängelse. Som agitator uppfattades han som farlig för den dåvarande militärdiktaturen.
I Sverige utbildade sig Elba till biomedicinsk analytiker. Hon jobbade med elektronmikroskopi för virusdiagnostik och drev en del forskning om rotavirus på Smittskyddsinstitutet. Men ryggen och nacken stod inte pall för den arbetsställning som jobbet innebar .

På SMI var hon även ordförande för den lokala Saco-föreningen.

Svarar snabbt

Så när hon fick erbjudande att jobba hos Naturvetarna var valet inte lätt, men hälsan avgjorde. Det ångrar hon inte i dag. Hennes energi och vilja att alltid ställa upp för medlemmarna smittar av sig. Det hon inte hinner med på jobbet tar hon med sig hem.

– Jag vill inte lämna medlemmarna i sticket och har en ambition att kunna svara snabbt.

Hon sitter i medlemsjouren två halvdagar i veckan och svarar på frågor om allt från löner och semester till inkomstförsäkring och pensioner.

Att företräda medlemmarna i förhandlingar med arbetsgivarna upptar en stor del av Elbas tid. De flesta förhandlingarna sker över telefon.

Vilken är din taktik?

– Jag avslöjar inte allt, men det handlar om att ha rätt attityd och inte söka konfrontation. Min inställning är att vi har ett problem som ska lösas. Var kan vi mötas? Jag hotar inte med lagboken, utan den finns med som ett stöd om det kärvar och ska respekteras. Det ger ofta bra resultat.

Facket är en stark röst som arbetsgivarna lyssnar på. Goda relationer är viktigt för att bli en respekterad part. Utgångspunkten är att båda ska bli nöjda.

– Men jag ger mig inte om jag vet att jag har rätt. Det är klart att jag kan bli upprörd. Men när blodet börja koka andas jag djupt och dröjer med svaret. Jag vill inte släppa in känslor utan agerar sakligt.

 

Elba Rubilar-Abreu

Aktuell: Ombudsman på Naturvetarna, privat sektor.
Utbildning: Biomedicinsk analytiker.
Familj: Man och en son.
Kommer från: Buenos Aires i Argentina.
Kopplar av med: Meditation och ströva i skogen.
Intresse: Fotografera och dokumentera vilda blommor i Argentina, Chile och Sverige. Hantverk som att göra egna smycken.
Favoritblomma: Näckros och orkidé, finns också i Amazonas där hon har sina rötter.
Håller formen med: Sumbaträning som är en mix av samba, salsa, marengue och andra latin-amerikanska danser.  

 

Häng med Elba under en arbetsdag

Kl 06.00

Väckarklockan ringer hemma i Blackeberg i Stockholm. Efter frukost och lite pysslande med orkidéerna sätter hon sig i bilen till Sickla i Nacka.

Kl 08.00

Arbetsdagen börjar. Hon kollar mejlen och ringer en medlem som vill ha lönecoachning inför lönesamtal med chefen. Efter samtalet är Elba nöjd över att medlemmen inser att hon säljer sin kompetens, som har ett värde för arbetsgivaren.

Kl 08.30

Hon svarar på några frågor över mejl, om bland annat uppsägningstider
och semester.

Kl 09.00

Elba besöker ett företag som vill ha hjälp med att starta en akademikerförening. Läget på arbetsplatsen börjar bli akut efter en om-organisation och folk sjukskriver sig i protest. Det saknas också regler om bilersättning och övertidsarbete. Arbetsgivaren välkomnar en facklig motpart, vilket gör att man får tydliga regler och slipper förhandla med var och en.

Kl 10.00

Köper en fika som hon tar i bilen på väg tillbaka till kansliet.

Kl 10.30

Möte med den lokala Saco-föreningen på Naturvetarna. Som ordförande håller Elba i klubban.

Kl 11.30

En medlem har drabbats av utbrändhet och kan inte jobba. I samråd med arbetsgivaren, försäkringskassan, företagshälsovården och läkare kommer de fram till en rehabiliteringsplan. Elba företräder medlemmen som inte har krafter att driva sin sak på egen hand.
– Vi kan ställa krav och få gehör på ett helt annat sätt, säger Elba.

Kl 12.00

Lunch. Har med sig egen lunchlåda med mycket grönsaker i olika färger och en blodig biff. Många av kollegerna gör samma sak, så lunchen blir ett bra tillfälle för kollegialt utbyte och trivsel.

Kl 13.00

En medlem ringer och är förtvivlad. Chefen vill säga upp honom efter att ha ägnat sig åt en konkurrerande bisyssla, vilket strider mot företagets policy. Elba lovar att företräda medlemmen, som kan få svårt att behålla jobbet om det inte finns förmildrande omständigheter.

Kl 14.00

Sjukhusgenetikerna i Naturvetarna ringer och vill träffa Elba, som är ansvarig för den professionens frågor. På samma sätt jobbar hon med biomedicinska analytiker och cytodiagnostiker. Sjukhusgenetikerna i Lund vill diskutera karriärlönesteg, som de vill ha en standard för i sin expertroll. Arbetsgivarna är med på noterna, men det fungerar inte som det är tänkt på alla sjukhus. 

Kl 15.00

Gemensam fika på jobbet. Det är inte varje dag som alla är med och fikar, men i dag bjuds det på bullar.

Kl 15.30

Hoppar in i jouren för en kollega som hastigt åkte hem för att vårda sjuka barn. Frågorna domineras av löner och anställningsformer.

Kl 16.30

Möte med konstföreningen på jobbet. Nu är det inköp av konst för nästa år som gäller.

Kl 17.00

Borde egentligen åka hem, men passar på att justera ett förhandlingsprotokoll som ska vara klart i morgon.

Kl 18.00

Skrapar bort frosten på bilrutorna och hämtar upp maken från hans jobb på vägen hem.

Kl 19.00

Hemma, lagar mat. Ikväll blir det argentinska milanesas, en typ av schnitzel av nöt.

Kl 21.00

Att kolla nyheter är ett måste. Hur ska det gå för Grekland och euron? Kl 21.30
Pysslar med att göra egna smycken och stickar.

Kl 22.30

Läser några rader innan lampan och hon själv slocknar.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera