Fråga oss här!
Vi erbjuder
Stina Brask Bilén har hittat sitt drömjobb. Foto Nicke Johansson

"Alla jobb ger erfarenhet"

Marinbiolog Stina Brask Bilén har ett jobb som många drömmer om. Hon tycker inte att man ska låta sig avskräckas av överskottet på biologer, men ger tipset att skaffa sig bred kompetens och vara beredd på att det kan ta några år att jobba sig fram till drömmen.
Publicerad:

I gymnasiet var Stina Brask Bilén enligt egen utsago ”jättedålig” på naturvetenskap.

– Jag gick ut med låga betyg, men fick chansen att göra om allt på Komvux. Där fick jag inspirerande lärare och blev duktig på matte och fysik.

Allra lättast upptäckte Stina Brask Bilén att hon hade för biologin. Hon hade alltid varit förtjust i vatten och intresset för marinbiologi började, som för så många andra, med delfiner. Idag dyker Stina Brask Bilén ofta ner i det stora blå, i sitt jobb på Cowi, ett internationellt teknikkonsultföretag. Där undersöker hon förutsättningarna för att bygga i eller invid vattnet.

– Jag tittar på växt- och djurlivet, ger förslag på utredningar och inventeringar och arbetar fram en miljökonsekvensbeskrivning som kan ligga till grund för en tillståndsansökan. Det gäller att se till att utvecklingen av infrastruktur sker på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Stina Brask Bilén har hittat sitt drömjobb, men det tog några år.

– Ett tag efter examen var jag arg på universitetet för att ingen hade berättat hur arbetsmarknaden såg ut. De startade en linje för marinbiologer just då och jag tänkte att de lurar ju folk.

Istället för marinbiologi blev det först lärarjobb för Stina Brask Bilén. Därefter blev hon labbassistent och sedan doktorand inom båtbottenfärger. Men egentligen ville hon ut och jobba. Hon skrev ett par spontana ansökningsbrev och fick göra ett testuppdrag för ett litet företag inom marin miljöanalys. Hon fick jobbet, som sedan ledde till det hon har idag.

– Det kanske låter naivt, men om man har en önskan att jobba inom ett visst område, att vara duktig på det, så finns det alltid plats för folk som är ambitiösa, och arbetsmarknaden kan svänga. Men man får vara beredd på att jobba kanske fem år med något annat först. Kom ihåg att alla jobb du har ger erfarenhet som gör att du kan få nästa jobb, säger Stina Brask Bilén.

Hon tipsar också om att inte stirra sig blind på bara det man allra helst vill jobba med.

– Säkra dig genom att inte specialisera dig alltför mycket på något smalt. Om du är intresserad av marinbiologi, så läs rätt mycket kemi eller ekotoxikologi också.

Vad gör du om tio år?

– Då hoppas jag att jag har blivit bättre på det jag gör. Att om man har ett problem inom mitt område, så ringer man mig!

Något särskilt som du vill utveckla?

– Jag skulle vilja ha lära mig mer inom miljöjuridik. Det är också ett tips på ett ämne att ta med i utbildningen!

 
Stina Brask Bilén

Jobb: Marinbiolog på teknikkonsultföretaget Cowi.
Utbildning: Magisterexamen i marin-biologi.
Ålder: 37 år.
Om jag inte hade blivit marinbiolog: ”När jag var liten ville jag bli stridspilot, men det finns bara en kvinnlig stridspilot i Sverige. Kanske något inom medicin – läkare eller barnmorska.”

Till Naturvetarnas progonser för våra yrkesgrupper 

 

 

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera