Fråga oss här!
Vi erbjuder
Foto: Colourbox

Våga chefa i motvind

Vågar du ta tag i de jobbiga situationerna, de som skaver och gör dig impopulär? Ledarskapskonsult Sofia Norberg har recept på hur du kan agera när du måste ta ledningen. Om det pratade hon om på Naturvetarnas Leadership friday i september.
Publicerad: Uppdaterad:

Det mjuka ledarskapet har hyllats på senare tid. Det har blivit viktigare att ta hand om sin personal och komma med glada tillrop än att leda. Många chefer har inte vågat leda med verksamhetens bästa för ögonen, utan vill hellre vara till lags.
Utan att gå tillbaka till det auktoritära ledarskapet vill författaren till boken ”Våga chefa – När du måste ta ledningen” ge vägledning och inspirera till att lösa problem. Det kan handla om Roger som inte levererar eller Stina som tar allt med en klackspark och kommer försent till möten.

Som en dagisfröken

De flesta chefer känner igen den typen av situationer och kan känna osäkerhet. Gränsen mellan att leda på ett ansvarsfullt sätt och att agera dagisfröken är hårfin. Vi är ju trots allt bland vuxna som borde kunna ta ansvar själva.
– I grunden handlar det om självkännedom, man måste se vad som händer inom en själv för att kunna utveckla och förändra. Som chef är det viktigt att vara tydlig och att man är vaksam på hur man kommunicerar.

Grogrund för konflikter

Sofia Norberg menar att otydlighet är en grogrund för konflikter och manipulation.
– I stället för att säga: ”Den här rapporten kan du göra när du hinner” säg: ”Rapporten måste vara klar i morgon”, när du menar det. Medarbetaren vill veta vad som gäller. Chefen vill först verka mänsklig och tolerant, men blir sedan irriterad när medarbetaren inte levererar.
Det krävs ansvar och mod att vara tydlig, och att man är beredd att ta ansvar för sin uppfattning.
– Kom ihåg att alla beslut inte är populära, som chef är man utsatt för bedömning.

På vems uppdrag? 

Verksamheten ska stå i fokus, fråga dig själv på vems uppdrag du jobbar. En rektor ska ha elevernas bästa för ögonen och inte lärarnas.
Det kan innebära att man inte blir uppskattad och bekräftad som chef. Även chefer behöver positiv påfyllning och känna att de är duktiga.
– I brist på att alltid vara älskad vill man åtminstone känna sig uppskattad. Var medveten om att man inte får påfyllning varje dag. Tänk på att uppskattning av ett obekvämt beslut kan komma senare. Att vara hygglig och säga ja till allt kan vara trevligt för stunden, men fungerar inte i långa loppet.

Du är inget facit

Sofia Norberg gav några allmänna råd till chefer som kan hjälpa i vardagen. Ett bygger på 75/25-principen, där 25 procent alltid är emot förändringar. Lyssna, känna in och svara är en annan utgångspunkt.
– Man måste inte alltid ge ett besked. Våga passa, du är inget facit och vet inte allt. Den kritik som kan dyka upp måste man hantera. Antingen hamnar kritiken i något sårbart skrymsle där det gör ont eller så glider den bara av.

Se framåt

Hon ger också rådet att inte söka syndabockar.
– Se hellre framåt och skapa rutiner som gör att misstagen inte upprepas.
Ytterst handlar det om att våga chefa över sin personal. På alla arbetsplatser finns martyren, den stressade, den som underpresterar och har personliga problem. Andra utmaningar är att hantera de som inte skäms hur illa de än uppför sig och de som vill bestämma.
– I de lägena gäller det att vara klar över hur man själv och verksamheten påverkas. Många av de besvärliga personerna har förmåga att väcka skuldkänslor och manipulera.

Roger har tappat sugen

I boken går Sofia Norberg igenom de olika personligheterna och situationer där chefskapet sätts på prov. Ett exempel handlar om att våga chefa över den som inte presterar.
– Det kan handla om att Roger har tappat sugen och inte längre är motiverad. Ta frågan på största allvar och förbered dig noga inför samtalet. Var tydlig med vad du förväntar dig av Roger. De flesta tål kritik och krav på utveckling. Visa att du tror på honom.

 

Vem är Sofia Norberg?

Författaren Sofia Norberg är civilingenjör i botten och har eget företag. Där jobbar hon med ledarskap, medarbetarskap och konflikthantering i både näringslivet och offentlig sektor. Boken ”Våga chefa – När du måste ta ledningen” har hon skrivit tillsammans med Bodil Wennberg, leg psykolog.

 

5 snabba om att våga

1. På vems uppdrag jobbar jag. Sätt verksamheten i fokus och inte de enskilda medarbetarnas välmående.
2. Lyssna, känn in och svara. Men du är inget facit, våga säg att du inte vet.
3. Ta ansvar, men dela också med dig av ansvar och låt andra växa. Kom ihåg att huvudansvaret ligger hos dig.
4. Var tydlig i kommunikationen. Våga stå för dina beslut och motivera.
5. Leta inte syndabockar vid konflikter. Våga gå vidare och se framåt.

 

Vad tyckte du om seminariet?

 
Christer Karlsson, agronom på CeKå Marketing

– Betydelsen av att utifrån titta på sig själv och sina egna reaktioner tar jag med mig. Även att fråga sig vad mitt fokus och uppdrag är som chef. Jag hade gärna fått veta mer om hur de olika personlighetstyperna ska hanteras.

Karin Andersson, chef för livsmedelskontrollen vid Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

– Jättebra. Att vara tydlig och säga som det är, är viktigt. Jag fick också med mig tips på hur man ska hantera medarbetare som gör fel saker. Inser också att det är balansgång mellan att ha verksamheten i fokus och att hålla medarbetarna på gott humör.

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies