Fråga oss här!
Vi erbjuder

Släpp prestigen och ha kul

Grunden för att uppnå ett tillstånd av ”flow” är att man har kul, menar Stig Wiklund, mental coach och chef för LRF:s länsförbund i Västernorrland.
Publicerad: Uppdaterad:

Går du till jobbet med tunga steg eller med glädje och spänst? Har du kul på jobbet ökar chansen till goda prestationer.
– Det handlar om att bestämma sig för att ha roligt. Fokusera på det och tona ner det jobbiga, säger Stig Wiklund.

Det finns verktyg

Det kan vara lättare sagt än gjort. Men det finns verktyg som hjälper att hitta motivation och känna glädje i jobbet.
– Lägg in övningar där var och en berättar om veckans höjdpunkt. Det behöver inte vara märkvärdiga saker, utan även små glädjeämnen kan uppmärksammas. Det ger energi att nå högre höjdpunkter.
Stig Wiklund går ett steg till med sina medarbetare och låter dem varje morgon sätta poäng mellan ett och tio på sitt eget stämningsläge. På fredagsfikat delar alla med sig av veckans bästa händelse, både av jobbmässig och privat karaktär.

Vinner de unga

Han menar att roliga arbetsplatser är framtidens vinnare i konkurrensen om den unga och kreativa arbetskraften.
– De har inte samma känsla av lojalitet, utan förväntar sig att jobbet ska vara kul, utvecklande och att befinna sig i ett meningsfullt sammanhang.
Många av sina idéer hämtar Stig Wiklund från idrottens värld, som han menar har paralleller med arbetslivet.
– Gå ut och ha kul, då lyckas du, säger jag till de svenska skidåkarna. Släpp det gravallvarliga och känslan av att du måste lyckas. Det är då du kan uppnå ett tillstånd av ”flow”, att allt går av sig själv utan tanke och fysisk ansträngning.
Det gäller att våga bryta mönstret och gå från det superseriösa till det lustfyllda. Men det tar tid och kräver mognad. Skidåkaren Johan Nilsson är en förebild som i år har släppt på prestigen och låter lusten styra. Han har vunnit flera världscuptävlingar i vinter.

Men hur få med gnällputtarna?

– Ett tydligt ledarskap där man tar tag i det som är tufft. De som är negativa är ofta inte medvetna om det själva. Ta diskussionen och våga utmana. Använd verktygen för att få dem att inse styrkan i att ha roligt på jobbet.
Ett av verktygen är att berätta om veckans höjdpunkt.
– Om det upplevs jobbigt att göra i grupp, så kan man själv gå in i sin kammare och göra det på egen hand.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Anders 2012-03-15

Håller absolut med att har man roligt tillsammans så går allt så mycket enklare , det gör det också lättare ta tag i saker när det inte är lika roligt. En synpunkt bara på att berätta veckans bästa händelse privat kan ju vara bra men ibland tråkiga saker som kanske inte vill dela med hela gruppen.

Erich Hartmann 2012-03-15

Wiklund är en bra gubbe och är ingen "flåshurtig aerobicsinstruktör med brett leende på käften typ som gillar att hålla många bollar i luften". Jag har lyssnat på karl och han är på riktigt, till skillnad från många schamaner och tyckare inom detta gebit. Den största katastrofen gällande samarbete på arbetsplatser kommer vi att märka av inom en snar framtid när effekterna av den slopade allmänna värnplikten slår tillbaka som en snöskyffel rätt i plytet. Ett gäng med egoister som aldrig har behövt inordna sig i en grupp och dela vedermödor och glädjeämnen. Sign: Det var alltid bättre förr (jag menart!)

Peeter Päts 2012-03-15

......."roliga arbetsplatser är framtidens vinnare i konkurrensen om den unga och kreativa arbetskraften. – De har inte samma känsla av lojalitet, utan förväntar sig att jobbet ska vara kul, utvecklande och att befinna sig i ett meningsfullt sammanhang." Menar Stig Wiklund att äldre arbetskraft inte skulle vara kreativ? Att vinna i konkurrens om en arbetskraft som inte har känsla av lojalitet kan väl inte vara något för en arbetsgivare att sträva efter? Sen kan vi inte komma ifrån att alla jobb inte är så kul utan ibland måste man kavla upp ärmarna och göra det som behövs göras, kul eller inte. Stig Wiklunds beskrivning av den unga, kreativa arbetskraften känns som en beskrivning av en generation som har glidit fram på en räkmacka fostrade av curlingföräldrar utan krav. Jag hoppas att det verklingen inte ser ut på det viset. "Ung i sinnet men inte i kroppen"
Kommentera