Vi erbjuder

Naturvetarna vann i Arbetsdomstolen

Naturvetarna har vunnit en principiellt viktig dom i Arbetsdomstolen, AD. Nu står det klart att vindkraftföretaget Kraftö AB bröt mot förhandlingsskyldigheten när tre medlemmar i Naturvetarna blev uppsagda.
Publicerad: Uppdaterad:

Arbetsdomstolen beslutade igår att vindkraftföretaget Kraftö AB döms att betala 35000 kronor i skadestånd samt rättegångskostnader till Naturvetarna.
– Domen är principiellt intressant för hela arbetsmarknaden och visar att arbetsgivarna måste hålla sig till spelreglerna enligt lag och praxis, säger Elba Rubilar-Abreu, ombudsman på Naturvetarna.

Uppsagda

Det var sommaren 2010 som vindkraftföretaget Kraftö AB skulle säga upp personal efter ekonomiska bekymmer. Naturvetarna kallades till förhandling för att företräda medlemmarna.
I domen konstaterar AD bland annat att det under förhandlingen framkom att arbetsgivaren och Naturvetarna inte var överens om medlemmarna hade tillräckliga kvalifikationer för några av de kvarvarande anställningarna i bolaget.

Bristande förhandlingsvilja

Genom att ensidigt frånträda förhandlingen utan att ingående motivera varför just Naturvetarnas medlemmar skulle sägas upp och inte heller ge Naturvetarna möjlighet att diskutera dessa frågor och ställa frågor, ansågs arbetsgivaren inte ha ingått i sakliga förhandlingar. Genom detta agerande ansågs arbetsgivaren inte ha fullgjort sin förhandlingsskyldighet.

- Genom att inte fullfölja förhandlingen har arbetsgivaren brutit mot förhandlingsskyldigheten, säger Elba Rubilar-Abreu. Naturvetarnas medlemmar blev alltså uppsagda utan fullständig förhandling, något som förbundet inte ansåg vara acceptabelt. Dagens avgörande är därför av naturliga skäl mycket välkommet.

Tillräckliga kvalifikationer

Parallellt med processen i AD pågår en process i tingsrätten om bolaget följde turordningsreglerna enligt lag. Huvudförhandling äger rum den 23 januari.
– Min uppfattning är att Kraftö inte följde turordningen enligt lag. Jag hävdar att våra medlemmar hade tillräckliga kvalifikationer för att vara kvar, säger Elba Rubilar-Abreu, som företrädde medlemmarna vid förhandlingarna med arbetsgivaren.

 

Läs mer

Läs mer om fallet i Lag & avtal, november 2011 (pdf)

Läs mer om fallet i Lag & avtal, januari 2012 (pdf)  

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies