Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Vad gör du för klimatet?

Det blev ett magert resultat från klimatförhandlingarna i Doha. En del kan man göra på egen hand för att minska utsläppen av klimatgaser. Nu undrar vi vad du gör för att mänskligheten ska klara tvågradersmålet?
Publicerad: Uppdaterad:

Läs vad klimatforskaren Martin Tjernström tycker att man som privatperson kan göra för klimatet.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Ingela Dahlin 2013-01-14

Jag blir VÄLDIGT glad av att läsa om alla er som har valt att minska sitt flygande! Om du inte redan har testat dig i Klimatkontot, gör det så får du svart på vitt att utsläppen från flygande är den post i vår konsumtion som står ut mest! Se även beräkningsexempel på Konsumentverkets webb. Eftersom jag sedan lång tid har umgåtts med dylika data har det fallit sig naturligt för mig att sedan 2006 avstå helt från privata flygresor. Jag har dock känt mig väldigt ensam i mitt val att avstå flyg. Forskning visar att vi som medborgare/konsumenter behöver motiveras till miljöinsatser genom att se att andra också bidrar. Det är därför tragiskt att regering/myndigheter och media inte ser det som sin uppgift att tydligare förmedla till oss alla att minskat flygande är den post som mest effektivt påverkar den individuella utsläppsnivån. En samhällsomställning behövs som handlar BÅDE om politik, lagar och styrmedel OCH om att varje individ kan ställa om sitt liv –i samspel . En dialog om flygets klimatpåverkan behövs för att bana väg för införande av effektiva styrmedel. Erfarenheter visar att styrmedel ofta får acceptans efter att de har införts, exempelvis rökning på restaurang. Underteckna gärna uppropet för en svensk flygskatt! Och Lars-Erik, det vore säkert intressant för Naturvetarens läsare att ta del av en artikel om utfallet av denna Månadens fråga - som också blir ett bidrag från Naturvetaren till en utveckling som möjliggör att mänskligheten kan klara tvågradersmålet. Kanske ordna ett seminarium för media i frågan? Allt varmare hälsningar från Ingela Dahlin

Pålle 2013-01-07

Inte ett jota extra så länge det inte är lätt tillgängligt. Sorterar det jag absolut måste och tar till tippen om jag ändå ska år det hållet (annars åker det med vanliga soporna).

sanne 2013-01-07

Jag har varit med och startat upp Föräldravrålet, www.foraldravralet.se där tanken är visa på att vi är många (föräldrar och andra) som vill att politikerna ska prioritera klimatfrågan. (Och ja, självklart försöker jag leva klimatvettigt i övrigt också.)

Jens Råberg 2013-01-07

Fått oss att äta vegetariskt vid miljöutbildningar på jobbet, försöker sprida det till alla tillfällen när jobbet betalar. Skrivit förslag till trafikverket om cykelväg, äter vegetariskt, slutat flyga, har ingen bil, föreslagit att inte längre använda torv i kommunal parkförvaltning, startat fossilfri odling av mat i hyreshusområdet där jag bor.

Nora Sandström 2013-01-02

Jag gör detsamma som många andra här skriver: har inte bil eller körkort, flyger inte utan semestrar med buss, tåg eller båt, slänger ingen ätbar mat (mycket rester blir det), sopsorterar och köper lite nya saker eller kläder. Tyvärr kan jag inte äta vegetariskt fast jag vet att det är bättre på alla tänkbara sätt. Jag vet inte om man gör detta för klimatets skull eller för att det bara känns som sunt förnuft. Som naturvetare vet jag ju att jordens resurser är ändliga, och att vi inte bara kan öka tillväxten hela tiden. Jag har dessutom inga barn, så jag bidrar inte till överbefolkningen.

eeva 2012-12-25

1. röstar på MP 2. har inte bil /körkort 3. sorterar 4. avstängt värme i sovrum (ca 15 grader) 5. minimalistiskt livstil 6. hejar på goda idéer

Lovisa 2012-12-24

Vegetarian, secondhand, dra ner på julklappar, cyklar överallt, ta tåg istället för bil etc. etc. Finns mycket man kan ändra på och göra rätt för miljön.

Christer Wallquist 2012-12-23

Jag cyklar till jobbet och avstår från resor till solen och värmen. Den största skillnaden mellan livsstilen nu och för ca 50 år sedan är att vi reser mer nu. För klimatetets skull tror att vi måste återgå till ett samhälle där bara en i familjen har en inkomst. Tyvärr är det ju så provocerande att vårt ökade välstånd har lett till tiil nuvarande problem.

Staffan 2012-12-22

@ Lars K och Jan L: Från http://www.skepticalscience.com: "While there are uncertainties with climate models, they successfully reproduce the past and have made predictions that have been subsequently confirmed by observations." Detta är en extremt kort sammanfattning av de vetenskapliga resultaten i frågan. Vad stöder er uppfattning? Läs gärna mer på http://www.skepticalscience.com För egen del försöker jag spara på precis allt precis hela tiden eftersom jag menar att ett hållbart samhälle handlar om jordens totala resurser, inte bara energi eller CO2. Jag är dock pessimistisk i frågan om vi lyckas vända utvecklingen. Någon räknade ut att vi endast får släppa ut 1 ton CO2-ekv. per person och år (om jag minns rätt) och projektet "One Tonne Life" gav en familj ALLT tekniskt stöd vårt samhälle kan bidra med för att nå detta mål, de lyckades inte. Läs mer på http://onetonnelife.se/ Jag menar att samhällsomställningen inte handlar om politik, lagar och regler, den handlar om att VARJE individ måste ställa om sitt liv radikalt. Om drivkraften för detta kommer från personlig insikt eller "ovanifrån" med lagar etc. spelar ingen roll, förutom ur tidsperspektiv möjligen, men vilket som går snabbast vet jag inte. Inte så välformulerat här, jag hoppas ni förstår vad jag menar. God Jul! /Staffan

Camilla Gard 2012-12-22

Jag äter helvegetariskt, det är det enskilt viktigaste vi kan göra för att minska vår klimatbelastning.

Stefan Rhodin 2012-12-22

Oavsett om ḱlimatförändringen är antropogen eller inte så måste vi börja hushålla med resurserna. Jag är vegetarian, promenerar och åker kollektivt. Flyger aldrig utomlands, Sverige är tillräckligt vackert! Jag sopsorterar naturligtvis också. Jag äter inte heller godis eller dricker sötdrickor, vilket inte bara är av miljöhänsyn, hälsan mår ju också bra av det:). Det påverkar naturen oerhört mycket att tillverka all denna söta smörja. Ska jag vara riktigt ärlig är det ingen uppoffring att leva som jag gör, jag gör det för att jag vill det och jag mår bra av det, både fysiskt och psykiskt.

Peter Skoog 2012-12-21

Jag gör en hel del för den goda viljans skull. Det är i mitt och de flesta andras fall inte tillräckligt på långa vägar för att påverka klimatförändringarna. Enbart genom politiska beslut och styrmedel kan vi klara 2-gradersmålet. Något land måste gå i bräschen och visa vägen även om det kostar kortsiktigt. Här har Sverige sin chans att bli en föregångare och samtidigt skapa gröna jobb. Personliga initiativ har tyvärr marginell effekt.

Kristina 2012-12-21

Man kan väl vara miljömuppig utan något specifikt mål utan mest för att man *tycker* att människor borde göra så :) Så helt utan hänsyn till "tvågradersmålet" är jag vegoförespråkande allätare, bilfri, bor aningen svalt, köper väldigt lite käder och grejer (och använder dem i åratal) och håller hårt på att bananer ska vara ekologiska.

Jan Lindström 2012-12-21

se Lars Kamels svar. Det finns inget kllimathot annat än i aktivistforskares datorer. Jag skäms just nu över att vara naturvetare. Det finns en gigantisk okunskap om osäkerheterna i klimatforskningen. Som tur är börjar skeppet långsamt vända inom forskningen. I Sverige är allt sig likt dock. "Jag äter vegetariskt" Suck. Vad vi gör och inte gör i Sverige är helt irrelevant för omvärlden. Tro det eller ej. Själv har jag bytt ut oljan mot värmepump. Jag åker alltid kollektivt och planerar matlagningen noga. Men INGET av detta har med klimatet att göra. Det är en tragisk felfokusering.

Albert 2012-12-21

Jag gör ingenting medvetet annat än att sortera avfallet. Bilen har sedan flera år alltid varit av en snål eller miljövänlig modell men i ärlighetens namn beror det lika mycket på de höga bensin priserna. Men omedvetet gör vi en hel del, eftersom jag gifte mig fattigt med en hortonom (får ni aldrig lönejobb?), så har vi så att säga en ekonomiskt ansträngd situation. Därför köper vi inga nya kläder och barnen får ärva sina kusiner, inga nya möbler, inga utlandsresor. Värmen i huset är på sparlåga. Och maten som köps får gärna vara kortdatummärkt. Och det kastas ingen mat i onödan i det här hushållet. Köttet kommer gärna från släktens hemodlade kor eller egen jagat. Min fru vill dumpsterdive:a men där tycker jag gränsen går. Om detta förhindrar några klimatförändringar har jag ingen aning om men det känns inte som man slösar på naturens resurser i onödan iallafall.

Anna Backlin 2012-12-21

Vi har startat en möljögrupp på jobbet som har tagit tag i sopsortering, resepolicy etc.- kan rekommenderas. Annars eldar jag med ved, reser kollektivt, använder ekologiska produkter, sopsorterar, har miljöbil.

Anna 2012-12-21

Jag har varit vegetarian i 16 år och försöker bjuda mina medmänniskor på god veg mat i olika sammanhang och ge en positiv upplevelser av köttfri mat. Åker tåg vid resor i Europa, t ex London, Bryssel och Tjeckien. Ett tips är att köpa interrailkort, det kostar t ex 2500 kr för fem resdagar inom 10 dgr, plus tillägg för sovvagn! Dessutom är det mysigt med tåget, flyget ger en massa dötid vid en massa trista vänthallar.

Camilla 2012-12-21

Åker cykel till arbetet. Tar bussen eller etanolbilen vid kortare sträckor som sker till grannkommunen.På längre resor försöker vi åka tåg. Äter ekologisk och kravmärkt mat, med större mängd viltkött istället för "vanligt". Använder lågenergilampor. Köper ekologiska kläder alternativt på second hand. Källsorterar naturligtvis. Klimatkompenserar när vi tar flyget.

Cecilia Palmborg 2012-12-21

jag flyger mycket i tjänsten och det känns ju inte bra. Jag försöker minska mitt flygande genom att passa på att hälsa på släktingar när jag ändå är i närheten i tjänsten. Det blir lite krångligare att skriva reseräkningar, men minskar kanske flygandet något.

Anna Gilius 2012-12-20

Försöker föregå med gott exempel det jag kan. Låter bilen stå och cyklar så mkt jag kan istället. Cykelvagn är fantastiskt bra till mkt! Motiverar mig med att det ger mig så mkt positivt - för min hälsa, ekonomi och miljön!

Eva 2012-12-20

Jag väljer miljö-el från Telge energi och betalar 25 kr per månad i deras solkraft-satsning. Jag tänker på hur långt en vara transporterats, inga danska övergödda kungsgranar hos oss, eller vitmossa från Nya Zeeland till orkideerna! Jag väljer inhemsk semester till största delen och åker tåg om jag kan.

Andrea 2012-12-20

Cyklar och promenerar, kör miljödieselbil när bil behövs. Väljer naturbeteskött, äter ofta vegetariskt, väljer närproducerat och ekologiskt, försöker välja råvaror efter säsong, lappar och lagar hellre än köper nytt, handlar gärna second hand, köper en del ekologisk bomull ...

Lena Areskog 2012-12-20

Jag äter helvegetarisk kost och handlar mat efter säsong och lokalt. Det är billigt och enkelt! Dessutom mycket mer etiskt med tanke på att djur är kännande varelser.

Lars Kamél 2012-12-20

Tvågradersmålet är på väg att lösa sig självt. Verkliga data från den verkliga världen tyder på att klimatkänsligheten är liten, så att koldioxidutsläpp leder till lite uppvärmning. De virtuella världar som har skapats i klimatmodellerna är helt olika den verkliga världen. Det mesta av uppvärmningen i modellerna kommer inte från utsläpp av växthusgaser, utan från antagna, förstärkande återkopplingar från vattenånga och moln. Mätningar visar att dessa återkopplingar knappast finns i verkligheten. Snarare kan dämpande återkopplingar dominera. Därmed är vi nere på att en fördubbling av koldioxidhalten ger en uppvärmning på 0,5-1,5 grader. Det är betydligt lägre än IPCC:s intervall på 2-4,5 grader. Med en så låg klimatkänslighet är det inte så konstigt att den globala uppvärmningen har tagit en paus på minst 12 år, trots att koldioxidutsläppen bara ökar.

Max 2012-12-20

Äter endast kravmärkta djur, så det blir kanske bara en gång i månaden eller så. Bidrar med pengar till SNF, Greenpeace, Jordens vänner. Har miljövänlig el. Har inte köpt nytillverkade kläder på över två år, underkläder undantaget men då ekologiskt bomull. Köper endast ekologisk mat, annars låter jag hellre bli. Undviker plastprodukter så gott det går. Dyker i containrar efter mat ibland. Cyklar.

Josephine 2012-12-20

1. Återvinner alla förpackningar o liknande 2. Köper secondhand-kläder, i alla fall åt mina småbarn... 3. Köper vindkrafts-el 4. Försöker dra ner på mängden tvättmedel när jag tvättar och ha högre temperatur istället.

KLasse Blychert 2012-12-20

Hej! Jag gör en hel del, vill jag påstå, för att minska mitt avtryck ekologiska fotavtryck; bilen går numera på gas, huset värms av solfångare & pelletspanna med ack.tankar centralt i anläggningen & jag själv blir allt mindre karnivor. Max 2 måltider med köttinslag i veckan, utom ljust nu till julen då. Lasse

Marie 2012-12-19

Cyklar, åker buss och till nöds etanolbil. Har dragit ned på kött lite grann. Ett tips: På www.kiva.org lånar jag ut mikrolån för solcellslampor, biogasanläggningar, isolering av hus med mera som minskar klimatutsläppen på andra håll i världen.
Kommentera