Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Jobbar du mycket övertid?

Stressen på jobbet ökar när vi ska bli mer effektiva. Många naturvetare hinner inte med att utföra sitt jobb inom ramen för arbetstiden, vilket kan bero på brister i arbetsorganisationen. Nu vill vi veta om du jobbar mycket övertid.
Publicerad: Uppdaterad:

Läs om stressforskaren Tomas Danielssons syn på arbete och vårt behov av återhämtning. Smart och lat är hans devis.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Lotta 2012-06-20

Försöker att inte jobba över. Arbetar man mer en dag blir man mindre effektiv nästa. Tyvärr ligger min arbetsbelastning på i runda slängar tre heltidstjänster så ibland är jag uppe och nosar på femtio timmar ÖT på en månad. Beklagligt nog har jag inte tre heltidslöner :-) Lotta

J 2012-06-01

Håller med Margit. Jobbar själv på CRO och alldeles för mycket övertid. Först tror man att det beror på sig själv och försöker komma ikapp men sen börjar det trilla in kommentarer från kollegorna som är helt slutarbetade, vissa med stressymtom. Man försöker jobba undan det mest akuta och jobbar jämt, kvällar, helger. Övertid kan man ta ut i avrundad tid men när ska man hitta möjlighet till det? När jag tar upp problem med övertid skickas jag på kurs i time management men arbetsbelastningen justeras inte. Anser därför att hur mycket övertid man jobbar beror till stor del på tjänst och ledning. Behöver jag nämna att vi har hög personalomsättning?

Charlotte 2012-05-29

Lite här och lite där blir ju mycket i slutändan. Eftersom jag var med i VF tidigare så har jag inte längre något flexavtal och det syns därför inte där längre. Missar jag sen att skriva upp detta till min chef så jobbar jag gratis...till redan dålig lön...

Anna 2012-05-28

Jaha. Vem är det egentligen som kräver övertid? Är det verkligen chefen/kunden/organisationen eller är det möjligtvis kanske du själv som ställer högst krav...? En kunna skapa en god arbetsmiljö inkl lagom arbetslast bygger på att var och en kan säga ifrån, och dessutom själv hålla en lagom ambitionsnivå. Tre frågor: 1) Du som jobbar över, är det för att du själv faktiskt sagt ja till för mycket, för att du själv tar stort ansvar, är lojal och kanske dessutom tycker det är kul? 2) Är det lojalt och ansvarsfullt att vara med och skapa en arbetsplats där medarbetarna alltid har för mycket...? 3) Är det okej att seriöst ta upp frågan om alltför många arbetsuppgifter? Tas det på allvar? Om inte, varför inte?!? /tänkande icke fackligt aktiv medmänniska

Emma 2012-05-28

Jobbar en del övertid, fast här heter det också flex. Jag får ta ut övertid i form av antingen ledighet eller ersättning ifall det rör sig om planerade aktiviteter utanför arbetstid, ex att jag håller kvällskurser några gånger per år. Men stannar jag "bara" kvar för att hinna med det administrativa så blir det flex. Känner stora krav att försöka hinna med allt, vilket leder till att energin tar slut och jag istället inte får något gjort. En kollega till mig sa för en tid sedan "Det är smart, och nödvändigt, att vika en del kvällar och helger åt att jobba, annars skulle man aldrig hinna med" (utan att ta betalt pratade vi om då) - känns väldigt upplyftande att höra... NOT..! (jobbar som dietist inom primärvården)

Sofia 2012-05-28

Nej, chefen är mån om att vi inte ska jobba för mycket eftersom det inte funkar i längden. Klokt. Min förra arbetsgivade lyssnade inte på det örat, där var det bara timelines som ekade som ett mantra, och hur gick det...??? Om vi som har jobb jobbade lite mer lagom och fler jobb ->win win för alla utom de som vill tjäna stora pengar på kort sikt.

Anna Karlsson 2012-05-28

Jag har som väldigt många dietister två olika arbetsplatser och den mertid som blir på ena kliniken ska helst inte tas ut på den andra.Båda kliniker vill helst ha tillgång på dietist hundra procent, men jag har 50 respektive 40 procent på vardera klinik. Klart man får sitta kvar efter arbetstid, men hos oss heter det inte övertid utan flextid.

Margit 2012-05-27

Ja, för mycket, ffa för att det är konstant för mycket. Pga småbarn går jag hem i tid varje dag, men kompenserar genom att komma tidigare på morgonen. "Borde" jobba kvällar oftare än jag gör, men orkar inte. Jobbar i snitt 8-10 timmar extra varje vecka. Därtill mycket pressade dagar då bara det som är viktigast för stunden prioriteras. Det finns ingen möjlighet att ta ut förtroendetid, det skulle bara leda till ännu mer stress. Jag jobbar på ett CRO-företag.

Maria 2012-05-26

Som akademiker jobbar jag inte övertid, jag är "ambitiös". Akademin präglas av en förlegad syn på "yrket som kall" där långa dagar översätts till "passion", att sambon får ta alla vab-dagar kallas "engagemang" och "lojalitet" innebär att man inte vill ha betalt för den arbetstid man lägger på sitt jobb. Som småbarnsmor är det rätt provocerande att få höra att det inte är en ursäkt att man inte hinner läsa på helger för att sambon jobbar natt - man kan ju läsa när barnen sover: "Det är så det är att vara forskare".

Maria 2012-05-26

Jobbar på ett läkemedelsföretag och det har varit väldigt mycket övertid de senaste åren. Jag har gått ner i tid för att jag inte orkade med övertiden, men har svårt att komma iväg från jobbet då det är mycket att göra innan man går hem. Istället för övertid så blir det två timmar plus på flexen vissa dagar istället, det går inte i längden...

Stefan 2012-05-26

Nej jag jobbar inte mycket övertid. Jag jobbar i en kommun. Ibland kan det bli tal om möten på kvällstid, liksom aktiviteter på stan utanför kontoret t.ex någon helg. Vi har ett bra flextidsavtal, en bra inställning till avtalet, "egen tid" och har möjlighet till övertidsersättning i form av ledighet eller extra lön om så krävs. Det går också att säga ifrån till chefen om det hopar sig med arbetsuppgifter, eller känns mycket, får då ofta stöd för att kunna klara av pressen. Det har fungerat för mig.

Eva 2012-05-26

Jobbar på ett litet företag i medicinteknikbranschen, vi jobbar hårt för att kunna expandera verksamheten. Under 2012 har jag hittills haft en genomsnittlig arbetstid på ca 12 timmar per dag.

Sanna 2012-05-25

Vi använder oss av flex för det mesta, ibland övertid vid långa fältdagar. Jag jobbar alltid mer än 40 timmar i veckan och flexen bara byggs på. Frågan är om en ledig dag, när man tar ut sin flex, verkligen kompenserar för de många och långa arbetsdagarna?

Pia 2012-05-25

Jag känner igen mig helt i annas beskrivning (kommentar 2012-05-25) och jobbar också inom samma bransch.

Malin 2012-05-25

Jobbar som lärare på universitet och har förtroendearbetstid dock med en fast årsarbetstid. I förhållande till årsarbetstiden blir det väldigt mycket övertid och det enda sättet för oss att på ersättnign för den är att ta ut den som komp/flex, framförallt sommartid.

anna 2012-05-25

Jobbar inom läkemedelsindustrin och hos oss jobbar vi mycket över. Själv har jag en tjänst på 80% pga ensamstående med barn, men jobbar i allmänhet mycket mer. Ibland av fri vilja för att hinna undan, men de sista två åren har också alla i min grupp blivit beordrade övertid både på vardagar och helger. Då de flesta har familj sliter detta hårt och livspusslet går inte alls ihop. Flera på min avdelning har som konsekvens av detta blivit sjukskrivna, och jag vet inte riktigt själv hur jag ska orka med dessa krav på övertid i längden.

Ingela 2012-05-25

Jag har många kvällsmöten i min tjänst (1-2 kvällar/vecka) på kommunen. Problemet är att jag inte har övertidsersättning, utan tar ut kvalificerad övertid i tid. Då har jag svårt att hinna med ordinarie arbete på dagtid. Ingen långsiktigt hållbar situation med oreglerad övertid eller kompensation för övertid i tjänsten. Känner mig ofta otillräcklig för att jag inte hinner med jobbet, men det beror alltså på kvällsarbete.

Ola 2012-05-25

Det beror på hur man ser det... Jag jobbar i skolan och min arbetsgivare (Köping kommun) betalar av princip inte ut övertid till sina lärare, utan hävdar att vi borde hinna med allt jobb under den ordinarie arbetstiden. Men kikar man på mitt schema så blir det en del övertid som jag hoppas kunna kvitta mot ledighet i slutet av terminen när eleverna har slutat skolan...vi får se om rektorn godkänner detta. Mer spännande blir det nästa termin då jag enligt tjänstgöringsschemat skall jobba minst 47 timmar i veckan utan att det genererar någon övertid....förstår inte riktigt hur det skall gå ihop?!?

Björn Sigström 2012-05-25

Jag jobbar ytterst sällan övertid. Det är delvis upp till dig själv att inte jobba med än dina ca 40 timmar/vecka

Lisa 2012-05-25

Nej, inte längre! Med småbarn är problemet det omvända. Vi får pyssla ihop vardagen med hämtningar på dagis så att vi kan jobba fulltid. Övertid finns helt enkelt inte med i ekvationen...

Sara 2012-05-25

Där jag jobbar (statligt) är det inte många som verkar hinna med det man "ska" inom de 40h, många säger att det är för mycket. Det går periodvis att jobba över (blir flex -övertid har vi ej) men inte i längden, utan återhämtningstid gör man tillslut inget bra jobb. Visst blir det sena kvällar men jag har sedan en tid tillbaka tagit beslutet att inte jobba över för mkt, det är ju jag själv som förlorar mest på det hur man än vänder på det.

Therese 2012-05-24

Jag jobbar inom läkemedelsindustrin, och innan jag fick barn jobbade jag mycket övertid, jag hann ju inte med allt jobb som skulle göras annars... Nu, med två små barn, kan jag helt enkelt inte jobba över - måste hämta en viss tid på dagis, och på kvällarna orkar jag inte sitta med jobb mer än i undantagsfall. Det GÅR att dra ner på ambitioner, säga ifrån när det är för mycket, strunta i de onödiga mötena osv. Framför allt kan mycket göras för att dra ner på onödiga / ineffektiva möten, enligt min erfarenhet.

Daniel Flöijer 2012-05-24

Då jag jobbar för en webbutik med försäljningstopp över jul har det hänt att det blivit en hel del övertid vissa jular. Generellt jobbar jag inte övertid alls dock, utan allt är flextid.

V H 2012-05-24

JU, jag jobbar ganska mycket öt. Kom med en tips hur ska jag ta ut min itjänadetid. mvh V H
Kommentera