Vi erbjuder
För att nå fram som egen företagare måste man lägga något extra till det man säljer utöver kärnprodukten. Gunilla Almström Persson på Inpirationsdag om företagande i Sundsvall. Foto: Christina Jägare

Konsten att tala effektivt

Under hösten har Saco och medlemsförbunden arrangerat Inspirationsdagar om företagande. I mitten av november besökte Gunilla Almström Persson Sundsvall med tips om hur man kommunicerar för att påverka, och får folk att tänka i nya banor.
Publicerad: Uppdaterad:

Åhörarna ser förväntansfulla ut när Gunilla lyser upp höstmörkret i röd klänning och med stort hårsvall.

– Att lämna avtryck med sig själv; genom att sticka ut, vara originell och personlig vid presentationen är ett bra sätt att bli ihågkommen, säger hon.

För att nå fram som egen företagare måste man lägga något extra till det man säljer utöver kärnprodukten. En säljande berättelse, sann och trovärdig hjälper dig att sticka ut. Som exempel tar hon glassmästarna Ben & Jerry: två collegekillar som bara ville ha kul och lata sig, gick en kurs i glasstillverkning och fick idén att göra den galnaste, godaste glassen. Historien, eller skapelseberättelsen, som Gunilla föredrar att kalla den, har bidragit till att den säljer över hela världen.

– En bra berättelse gör att det känns ok att betala mer för produkten.

 

Vad kan jag annars göra som egen företagare för att nå fram med mitt budskap?

– Nöjd-kund-försäljning är en väg, men det kräver tid och tålamod.  En annan taktik kallar jag femmanna-försäljning, vilket jag tycker är den bästa vägen som konsult. Den går ut på att i alla sociala sammanhang passa på att berätta vad jag jobbar med, utan att vara för gåpåig. På ett positivt sätt nämner jag vad som ledde till att jag fick idén till ett eget företag. Berättelsen speglar det jag är bra på, utan att säga rakt ut att jag är bra, kunnig eller erfaren. 

Gunilla tipsar om några konkreta råd för att bygga upp historia: Tid, Plats, Person(er) och Händelseförlopp ska vara delar av den. En del politiker är duktiga på detta, t.ex. ”I torsdags var jag på arbetsförmedlingen i Gävle och träffade två jobbcoacher, Mia och Erik. Följande hände…”. Poängen med detta är att man minns via konkreta detaljer, som är som krokar för minnet. 

 

Hur gör jag då för att berätta på rätt sätt?

– Felet som många gör är att prata som de skriver. Tricket är att förvandla texten till en talad variant, korta meningar med ett stycke information i varje. Om man läser ur manuset, tenderar man att markera punkt, kommatecken och frågetecken. Det är bättre att använda ett manus i stolpform eller bara öva på det man vill ha sagt.

– Ett knep för att få kontakt med åhörarna om man pratar inför flera är att ställa ja/nej-frågor. Det räcker då att folk nickar/skakar på huvudet, så kommunicerar man att man är i kontakt med gruppen. Om man ställer en fråga och inte får svar, besvara den själv, på ett naturligt vis.

– Ögonkontakt är viktigt, liksom att visa känsla och entusiasm. Men identifiera och undvik ”kallhål”, alltså en person som inte gillar det du säger och som gör dig osäker. Tanka bra energi och självförtroende hos de som gillar ditt föredrag. 

 

Hur är det med gestikulerandet?

– Kommunikativa gester förstärker det vi vill säga. Men undvik icke-kommunikativa gester såsom att skramla med nycklar eller pilla i ansiktet eller håret.

Kuriosa: Berättelser skapar gemensamhet och identitet. De förklarar, underhåller och stärker minnet. Storytelling startade på 1920-talet. Olika indiangrupper studerades och jämfördes. Gruppen med den starkaste kulturen överlevde längst. De har en gemensam identitet och värdegrund. 
 

Några av Naturvetarnas medlemmmar tycker till om seminariet:

 

Lidia Suokko, projektmedarbetare på Sundsvalls kommun:
– Det var en av de mest engagerande, roliga och givande föreläsningar jag har hört. Gunillas sätt att prata om hur man presenterar fakta passade mig. Jag arbetar med miljöfrågor och då kan det vara bra att inte bara påpeka hot, utan även blanda in känslor och humor som en del i presentationen. Nu har jag fått verktyg för detta och kan förmedla budskap bättre.

Anders Bosenius, utvecklare på Kramfors kommun:
– Det var intressant, det är viktigt att få perspektiv på det man gör. Att ta sig tid att gå på sådana här föreläsningar är att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling. Det är viktigt att vara noggrann med ”Skapelseberättelsen” och inte slarva med framställningen.
Elin Styf, sjukhusfysiker på Länssjukhuset Sundsvall Härnösand:
– Det är kunskap som alla har nytta av. Jag arbetar med utbildningar och får stor nytta av det hon har sagt, och försöka göra mina föreläsningar ännu mer intressanta.

Mirjana Matkovic, maskinoperatör på Örnalp Unozon AB:
– Ett sådant här seminarium är rena rama festen! Jag uppskattade det verkligen, det ger må-bra och avkoppling. Temat lockade, och det är bra att få chansen att träffa andra medlemmar i Naturvetarna.

Christina Jägare

kommunikatör
08-466 24 87

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies