Vi erbjuder

Kjell Enhager inspirerade på Naturvetarnas kongress

Föreläsaren och coachen Kjell Enhager var ett dragplåster på Naturvetarnas kongress som startade i dag. Ett av hans budskap var att tänka framgångar, de fastnar i hjärnans minnesspår. Naturvetarnas ordförande Madelen Nilsson och Saco:s ordförande Göran Arrius pratade om möjligheter för naturvetare.
Publicerad: Uppdaterad:

När alla hade fått popcorn och filmpremiären var ett faktum så gick ett sus i publiken. Filmen ”Naturvetare gör det möjligt” fick ett mycket positivt mottagande.
– Kul att Naturvetarna testar nya vägar för att visa på nyttan med forskning och att marknadsföra naturvetare, var en spontan kommentar från en av delegaterna på kongressen.
Förbundets ordförande Madelen Nilsson hakade på och pekade ut sju utmaningar för mänskligheten där naturvetare har nyckelroller.
– Klimatförändringarna orsakar vattenbrist, som i sin tur påverkar villkoren för matproduktion, med risk för konflikter om både mark och vatten.

Satsning på chefer

Hon tog också upp frågan om biologisk mångfald, som har betydelse för att motstå förändringar i ekosystemet. Nya läkemedel, miljöteknik och telekommunikation har sin grund i naturvetares upptäckter.
– Efter sex år som ordförande har jag mött ett brett spektrum av spännande naturvetare med intressanta jobb. Frågor om forskning och utveckling har präglat våra diskussioner, liksom löner, avtal och att kvinnor och män ska ha samma möjligheter.
Hon är särskilt stolt över satsningen på chefer och att stötta dem i karriären.
– Nu är Naturvetarna redo för det stora språnget. När media bjuder in till samtal om framtiden är Naturvetarna en självklar partner.

Ljuv musik för naturvetare

Saco: s ordförande Göran Arrius ser också möjligheter för naturvetare., men beklagade nedläggningen av forskning på Astra Zeneca.
– Det är tufft att förlora jobbet, men jag vill framhålla de goda insatser som Akademikerföreningen gjorde. Därför kunde avvecklingen ske på ett bra sätt där de anställda får chans att komma vidare i karriären.
Han hissade en varningsflagga.
– Vi ser en sjunkande kvalitet både i grundskolan och på universiteten. Det är oroande. Kom ihåg att vi lever på kunskap och innovationer.

Naturvetare håller i taktpinnen

Även Göran Arrius lyfte cheferna som utgör mellan en fjärdedel och en tredjedel av Saco:s medlemmar. En chefdag i Stockholm lockar mer än 500 deltagare. Ute i landet är intresset också stort.
Hans avslutning var som ljuv musik för en naturvetare.
– Det är ni naturvetare som ska hålla i taktpinnen när framtidens utmaningar ska fixas.

Så skapas världsstjärnor

Sedan äntrade föreläsaren, coachen, den före detta golfspelaren Kjell Enhager scenen. Han höll vad han lovade och bjöd på både underhållning och nyttigheter.
Han tog avstamp i idrottens värld med gamla hjältar som Borg och Stenmark. Vilken skillnad gjorde de så att de blev världsstjärnor. De relaterade han till när han fick uppdraget att få tjugo mediokra golfspelare att nå toppen.
– Det handlar om att hantera framgångar och motgångar på rätt sätt. Misslyckande lagras i huvudet när de ältas. I stället för att tala om misslyckande så använd orden: ”Jag kan lära mig mer och bli bättre”.

Vågar gå mot strömmen

Utmärkande för stjärnorna är också att de vågar tänka annorlunda och gå mot strömmen. Han jämförde med en grupp apor som fick en kalldusch varje gång de tog en banan, med följd att aporna hindrade varandra från att ta bananer.
– När man i ett försök stängde av duschen och bytte ut aporna en i taget och till slut allihopa, var det inge som tog en banan. Så utan anledning hade grupptrycket etablerat en sanning om att inte ta bananer.
Är det möjligt att ändra en vald sanning?
– Kom ihåg att dina resultat kommer av det du gjort och inte gjort, som har föregåtts av vilka beslut du har fattat och inte fattat. För att skapa en bestående förändring krävs mer än positivt tänkande.

Lätt att missa målet

Tankens kraft är stark där negativa minnesspår blir en sanning, medan positiva upplevelser föder framgång.
– Älta inte motgångar, utan tänk på vad du kan göra bättre. Säg hellre vad ska göra än vad du inte ska göra. Säger du att inte ska missa målet, så gör du det.
En av hans slutsatser är att vara noga med orden.
– Tänk om alla naturvetare gjorde en förbättring varje dag, då blir kraften att förändra världen möjlig.

Se Kjell Enhagers föreläsning här (hans inspirationsföreläsning börjar 1 h och 4 min in i filmen).

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies