Fråga oss här!
Vi erbjuder

Karriär och privatliv flyter ihop på FB

Sociala medier kan uppfattas som en djungel. Var ska jag finnas och hur ska jag agera, är frågor som många brottas med. Karriärcoachen och författaren Nina Jansdotter tipsar.
Publicerad: Uppdaterad:

– Det ska finnas ett syfte. En trend just nu är att jobb, karriär och privatliv flyter ihop. Då finns det anledning att tänka efter lite extra innan man skriver. Den här arenan är större än fikabordet på jobbet.
Hon påminner om att inlägg snabbt kan spridas till många långt utanför sin egen vänkrets, vilket är både en risk och en möjlighet. För den som vill sprida ett budskap är det förstås en bra chans.

Jobbtips på FB

Nina Jansdotter har valt att lägga sitt mesta krut på Facebook, som hon också har skrivit böcker om.
– Väljer man att bara ha sitt lilla privata nätverk på Facebook missar man mycket. Här kan jobbtips dyka upp och man kan vara med i olika grupper. Varför inte själv starta en grupp för till exempel projektledare? Syftet kan vara att utbyta erfarenheter och att nätverka.
Många arbetsgivare använder Facebook som en kanal för marknadsföring och rekrytering. Frågan är hur personlig man ska vara där och om man ska signera med namn?
– Gärna lite personligt tilltal som väcker lust. Visst kan man underteckna med namn, särskilt om man svarar på ett inlägg. Men det är inte givet, vilket gör det lite spännande. Ett tips är att administratörerna presenterar sig.

Linkedin för rekrytering

Linkedin är inte på något sätt uträknad, utan är en viktig plattform för rekryterare.
– Även om man inte har tänkt byta jobb är det idé att vara med här. Att bli headhuntad ger självförtroendet en kick. Tänk bara på att hålla sidan uppdaterad. Nu är det också möjligt att göra statusuppdateringar där.
Ska man lägga krut på Twitter?
– Även det mediet ger möjligheter till kompetensutveckling och nätverkande. Här kan man följa debattörer och kända personer och själv göra inlägg, vilket kan ge nya kontakter. Den som tillför något nytt eller svarar lite fyndigt kan bli uppmärksammad.

Fokus på FB

Men måste man vara lika aktiv överallt? Nej, det tycker inte Nina Jansdotter som har valt att ha sitt fokus på Facebook för att de flesta är där och att det är en mix av privatliv och karriär. Å andra sidan är det ett stort brus.
– Det måste vara roligt, så mitt tips är att ha en huvudkanal, som kompletteras med andra sociala medier.
Hon påminner om nya medier som Instagram och Pinterest, där man kan lägga upp bilder. De är på frammarsch och ger möjligheter att ytterligare stärka sitt personliga varumärke. LEL
   

Kommentarer

Köksblandare 2012-11-19

Bra artikel! Huvudsaken är att man syns vare sig det är på FaceBook eller Linked. Tror många arbetsgivare söker efter ens namn på google och det skadar inte ifall ens profil dyker upp på första sidan.

Annica Långvall 2012-11-17

Jag jobbar delvis som bloggare/frilansande matskribent och använder facebook för att nå ut med mina inlägg och hitta inlägg av andra som skriver om något intressant. För mig är sociala medier en del av jobbet och ett sätt att nå ut. Jag har alltid varit noggrann med vad jag skriver där, precis som jag är noggrann med hur jag uppfattas i ett personligt möte. Jag har dock svårt att förstå hur man ska använda twitter vilket förvånar mig men det kanske är en vanesak.

Albert 2012-10-26

Nu var jag i och för sig en gammal stofil redan när jag gick ut högstadiet men detta med fejjan och dylikt begriper jag mig inte på. Varför ska man outa sitt privatliv i tid och otid. Detta nya arbetskrav att privat liv och arbete ska flyta ihop, ter sig obegripligt?

Karin Eriksson 2012-10-25

Jag använder Facebook och Twitter men bara i mitt jobb. Skriver i stort sett inget om privatlivet men har god nytta av medierna i jobbet.

Nalle 2012-10-25

Hur mycket social medier ska vi ha på jobbet? Arbetsuppgifterna har inte minskat men tiden när folk sitter och knappar i facebook är ju också arbetstid, eller? Om man har arbetsuppgifter som inte direkt involverar sociala kontakter med omvärlden så finns det enligt mig en klar risk att FB drar fokus och tid ifrån de arbetsuppgifter man egentligen har.
Kommentera