Vi erbjuder

Har jag rätt att söka jobb på arbetstid?

Hej, jag är uppsagd men jobbar fortfarande kvar eftersom uppsägningstiden inte har gått ut. Min chef nekade mig att söka jobb och gå på anställningsintervju på arbetstid. Nu undrar jag vad som gäller.
Publicerad: Uppdaterad:

Om din arbetsgivare har sagt upp dig, har du under uppsägningstiden rätt till betald ledighet för att söka jobb, enligt anställningsskyddslagen. Det innebär att du kan gå på anställningsintervju på arbetstid och att du även kan använda en del av din arbetstid till att söka jobb och att besöka arbetsförmedlingen.

Om din arbetsgivare omfattas av ett omställningsavtal har du i regel även möjlighet att träffa din arbetsmarknadsrådgivare på betald arbetstid. Enligt lagen har du rätt till skälig ledighet för arbetssökande aktiviteter men det finns ingen tydlig tidsgräns och du måste stämma av med din arbetsgivare innan du till exempel går på anställningsintervju. Märk väl att du inte har rätt till reskostnadsersättning, traktamente och dylikt från din arbetsgivare för resor som du gör i syfte att söka jobb.

Det finns exempel på arbetsgivare som väljer att arbetsbefria anställda en dag i veckan under uppsägningstiden i syfte att koncentrera aktiviteterna med att söka jobb. Detta betyder dock inte att den uppsagde automatiskt är förhindrad att till exempel gå på anställningsintervjuer annan dag i veckan än den lediga dagen.

Monika Elowson, ombudsman Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies