Fråga oss här!
Vi erbjuder

Guiden som marknadsför naturvetare

Äntligen är en ny upplaga av ”Naturvetarguiden” här. En guldgruva för arbetsgivare som behöver kunskap om vad yrkena innebär. – Du möter inspirerande naturvetare i olika roller och får bland annat veta att projektledare är en vanlig titel, säger bokens redaktör Marita Teräs.
Publicerad: Uppdaterad:
Varför behövs en naturvetarguide?

– Syftet är att öka kunskapen om naturvetare och naturvetenskaplig kompetens. Inte minst arbetsgivare, rekryterare och arbetsförmedlingen har nytta av den. De får bland annat veta vilka kompetenser olika naturvetare har.

Vad utmärker en naturvetare?

– De är analytiska akademiker, som skapar sina egna karriärvägar. De vanligaste titlarna är projektledare, chef och handläggare. Grunden är att de har en både bred och djup naturvetenskaplig utbildning.

Så naturvetarnörden är en myt?

– Ja, de flesta naturvetare måste vara bra på att kommunicera och samarbeta för att klara sitt jobb. Det gäller även forskare och experter.

Något annat utmärkande drag?

– Det här citatet från Ulrica Marklund på Proffice Life science sammanfattar det bra: ”Kvalitetsarbete ligger nära till hands för naturvetare. De är både analytiska och noggranna.” Förmågor som är värdefulla inom en mängd områden på arbetsmarknaden.

Hur har guiden tagits fram?

– Boken baserar sig på 57 djupintervjuer med naturvetare och arbetsgivare. Vi har haft workshops och fått hjälp av våra professionsföreningar som har bidragit med fakta. Vi lutar oss även på vår egen lönestatistik och statistik från SCB.

Så man möter riktiga naturvetare?

– Ja, boken är uppbyggd kring våra medlemmar, där du möter allt från agronomer och kemister till biomedicinare och fysiker.

Hur ska guiden marknadsföras?

– Genom boken marknadsför vi naturvetenskaplig kompetens. Till att börja med ska vi ut på bokturné med start i Stockholm. Sedan drar vi vidare till Göteborg och Lund. Vi kommer också att sprida guiden genom våra förtroendevalda och chefer. 
 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Marita Teräs 2012-04-04

Vi kommer att se över informationen på webben om våra yrken och i samband med det göra det möjligt att ladda ner material om olika yrken som pdf.

Kristina Sennblad 2012-04-03

Bra bok, mycket bra om den kommer som pdf också. Det kan dock behövas en justering på sid 9 i den framtida pdf:en. På sidan 9 nämns matematikkurser i gymnasieskolan. För de som började gymnasiet i höstas (och vuxenutbildningen nu i höst) gäller nya kursbeteckningar. Även innehållet i kurserna kan ha förändrats. Jag vet inte när högskolan är klar med de nya behörighetsreglerna som baseras på de nya kurserna i gymnasieskolan, men det känns viktigt att få med det nya så snart det är klart

Bengt Pettersson 2012-03-25

Kommer ni att publicera guiden på nätet i PDF-form?

Marita Teräs 2012-03-16

Ja vi ska absolut se till att sprida budskapet till arbetsförmedlingar runt om i Sverige. Både arbetsmiljöingenjörer och landskapsingenjörer är med som grupper. Här kommer en fullständig lista på kompetenser och yrken: Biolog (med undergrupper) Miljövetare (ekoingenjörer, miljö- och hälsoskyddsinspektörer) Arbetsmiljöingenjör Biomedicinare Biomedicinska analytiker Cytodiagnostiker Dietist (kostvetare, kostekonom) Nutritionist Sjukhusfysiker Toxikolog Agronom Djursjukskötare Hippolog Hortonom Jägmästare Landskapsingenjör Lantmästare Skogsmästare Trädgårdsingenjör Fysiker Geovetare (geolog, naturgeograf) Kemist Meteorolog Datavetare Matematiker (statistiker, aktuarie)

Lizah Sinnett 2012-03-15

Ser spännande ut! Jag håller med om att tillgång per pdf eller en innehållsförteckning hade varit bra för att veta om mitt yrke har fått vara med!.// Landskapsingenjör

Lena Forsén Lindh 2012-03-15

En viktig bok som jag hoppas att alla handläggare på arbetsförmedlingarna kommer få läsa.

Annika Hanberg 2012-03-15

Jättefin och användbar bok för många! Jag tycker att den måste finnas tillgänglig som pdf så att den kan spridas och användas ordentligt! Annika, toxikolog

Tommy Eriksson 2012-03-15

Kul om man kunde få en innehållsförteckning. Jag är intresserad av om det finns något om vår lilla exklusiva grupp arbetsmiljöingenjörer
Kommentera