Vi erbjuder
Saco, LO och TCO i gemensamt upprop för höjt a-kassetak i Almedalen. Foto: Klara Rapp

Gemensamt aktion för höjt tak i a-kassan

I Almedalen i tisdags genomförde Saco, LO och TCO en gemensam manifestation för höjt tak i a-kassan. Tillsammans uppmanar de regeringen att slå vakt om principen om inkomstbortfall och tilltron till arbetslöshetsförsäkringen.
Publicerad: Uppdaterad:

Saco, LO och TCO uppmanar regeringen att inkomsttaket ska höjas till ca 34 000 kronor i månaden för att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. I dag får endast en av tio av de som arbetat heltid och blivit arbetslös räkna med 80 procent av tidigare inkomst. Att taket i a-kassan dessutom inte har höjts på tio år innebär att normalinkomsttagaren nu får ungefär hälften av sin tidigare lön vid arbetslöshet. Trots principen om trygghet mot inkomstbortfall.

Centralorganisationerna anser att de allra flesta ska kunna räkna med ett fullgott försäkringsskydd genom arbetslöshetsförsäkringen och att ett tryggt försäkringsskydd är en grundbult för en arbetsmarknad som vill präglas av rörlighet, god omställningsförmåga och trygghet i förändring.

Läs mer på Saco:s webbplats

Johanna Rösth

kommunikatör
08-466 24 57

Kommentarer

Sofie Nylander 2012-08-23

Äntligen en gemensam kampanj från de största fackföreningarna att höja taket i A-kasseersättningen. Man borde även arbeta för att återställa övriga villkor i A-kassan till de som gällde tidigare t ex ta bort begränsningen att deltidsstämpla ( f n 75dagar) om man arbetar som timvikarie. Inför en jobbgaranti med ett riktigt jobb och avtalsenlig lön för de som riskerar att bli utstämplade från A-kassan. Fackföreningarna borde ha egna arbetsförmedlingar över hela landet. Arbetsförmedlingen förmedlar nästan inga jobb!
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies