Fråga oss här!
Vi erbjuder

Fruktbara möten för jobb

Som ett stort mingelparty i fem våningar. De uppsagda från Astra Zeneca i Södertälje kan nära på välja och vraka bland de 128 utställarna på en av Sveriges största arbetsmarknadsdagar. Naturvetarna är på plats och ger goda råd om lön och karriär.
Publicerad: Uppdaterad:

Företag från hela Europa är här och jagar kvalificerad personal. Novartis har redan börjat anställa personal från Astra Zeneca i Södertälje.

Apotekare Gunilla Osswald, som är ansvarig för avvecklingen av forskningen i Södertälje, har koll på alla de fjortonhundra personer som har sagts upp. Sexhundra av dem har framtiden säkrad genom nytt jobb, pension, vill starta eget eller studier. Några jobbar i dag på Läkemedelsverket och Folksam.

Kan båda världarna

Hennes kollega kemisten Per Arvidsson jobbar också med avvecklingen fram till årsskiftet. Tidigare var han projektledare och hade ett övergripande ansvar för flera projekt inom Astra Zeneca.
– Jag vill fortsätta inom life science. Jag drivs av att skapa nya läkemedel till nytta för människor. Att ta idéer till kommersiella produkter brinner jag för.
Han ser en möjlig framtid i gränssnittet mellan akademi, de små bioteknikbolagen och läkemedelsföretagen.  Som adjungerad professor vid Uppsala universitet kan han båda världarna.
– Jag kan också tänka mig att jobba utomlands. Erfarenheten från arbete i Schweiz gav mersmak.

Tipsar om jobb

Stämningen bland de runt tusen besökarna på arbetsmarknadsdagarna i september är uppåt. Många är optimistiska om framtiden.
– Det positiva med nedläggningen är att folk har börjat prata över gränserna och hjälper varandra med tips om jobb. Jag tror att vi som har jobbat här kan tillföra de små bioteknikbolagen värdefull kunskap.
Fanny Bjarnemark kan tänka sig att lämna life science.
– Som analytisk kemist kan jag jobba inom flera branscher. Det finns jobb att söka och jag har varit på intervjuer, men hittills har det inte riktigt klaffat, så jag är öppen för nya erbjudanden.
Hon har knutit flera kontakter under de här dagarna.
– Det här är en bra möjlighet att träffa blivande arbetsgivare. Jag har inget emot att flytta inom landet, men inte utomlands med hänsyn till familj och barn, säger Fanny Bjarnemark.

Uppsagda från Mölndal

Bland besökarna finns också några av de hundra uppsagda i Mölndal.
Vad som händer med anläggningen i Södertälje när den stängs vid årsskiftet vet man inte.
– Vi kör ända in i kaklet och jobbar fortfarande med våra 40 läkemedels projekt innan de lämnas över till andra anläggningar, säger Gunilla Osswald.
Att det finns arkiv att avveckla tänker inte så många på.
– Vi har ett arkiv som är 18 kilometer långt, som ska bevaras för framtiden. Där finns en samlad dokumentation över alla läkemedel, inklusive de som har fallit ifrån på vägen, som har tagits fram i Södertälje.
– Jag är så imponerad av vår fantastiska personal som lämnar med flaggan i topp.

Kommentarer

En som var där 2012-09-20

Mycket proffsigt arrangerat. Sen ska man nog akta sig för att dra alla över en kam, vissa grupper har lätt att få jobb om man har erfarenheter som lätt kan appliceras i andra branscher. Andra har det mycket svårare, t ex kemister och biologer, vilket man såg tydligt bland företagen där det bara var ett fåtal företag som sökte kemister. Jämför med IT-bolagen som var desto fler, både nu och i maj, och då är inte AZ ett IT-företag.
Kommentera