Vi erbjuder

Vänta med löneanspråket

Jag håller precis på att se mig om efter ett nytt jobb. För den senaste tjänsten jag sökte så ville de ha löneanspråk samtidigt med ansökan. Jag har ingen aning om vad jag borde tjäna. Tänk om jag lägger mig för lågt. Hälsningar Björn

Publicerad: Uppdaterad:

Hej Björn

Att lämna löneanspråk redan med ansökan är inte att rekommendera. Mitt tips är att du försöker skjuta på det genom att meddela att du skulle vilja veta mer om tjänsten först. Kom ihåg att du ska sätta ett pris på det jobb du kommer att utföra. Det är svårt om du inte vet vilka krav och förväntningar som gäller.

Generellt är det bättre ju senare i processen du anger lön. Har de redan erbjudit dig tjänsten så har du ett bättre förhandlingsläge än om de bara gjort första gallringen. Men ibland går det inte att vänta. Du måste alltså vara förberedd och ha samlat in information kring löneläget för den här befattningen.

Här har du stor hjälp av Saco-lönesök som du hittar på vår webb, liksom vår ombudsmannajour och inte minst den lokala akademikerföreningen. Glöm heller inte att använda dig av ditt eget nätverk av kursare och gamla kollegor. Om du är osäker kan du ställa frågan till företaget om i vilket spann denna befattning har. Utifrån det så kan du synka ditt bud.

Statistik i all ära men det är ändå din prestation som ska generera lön. Låt därför statistiken bara vara vägledande. Samla på dig argument för ditt löneanspråk.  Du måste kunna stå för ditt bud även om nivån bör kännas lite obekväm.

Ännu ett tips är att vara tyst en stund efteråt och låta dem argumentera och komma med ett motbud så att du inte prutar ner dig själv innan de sagt sitt.
Förhandla inte om lön via mejl, utan helst när ni träffas och i andra hand per telefon. Glöm inte heller att se till helheten när det gäller andra förmåner och villkor. Det mesta brukar gå att förhandla om.

Hälsningar

Andreas Jansson

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies