Vi erbjuder

Chefsfrågan: Vad ska jag begära i lön?

Jag har fått ett nytt jobb som regionchef på ett skogsföretag. Vi har ännu inte kommit överens om lönen. På vilken nivå bör jag lägga mig och vad säger lönestatistiken?
Publicerad: Uppdaterad:

Eftersom du ansvarar för en hel verksamhet betraktar vi dig som högre chef. Många skogbolag är organiserade så att de har kontor/verksamhet på olika orter.  Men det skulle kunna vara egna bolag, det vill säga juridiska personer med helt egen ledning och då skulle din roll förmodligen vara vd.

Kom ihåg att ett chefsuppdrag alltid är ett förtroendeuppdrag, vilket innebär att om du inte längre har förtroende är det svårt att sitta kvar på posten. Det bör man vara medveten om, och utifrån det reglera anställningsavtalet och bland annat avtala om längre uppsägningstid. Ditt arbete kommer att vara förenat med mycket resor/tjänsteförrättningar, med en hel del tid utanför hemmet. Att förhandla fram ytterligare semesterdagar kan vara ett sätt att säkra tid för familjen.

När det gäller anställningsvillkor så bör man titta på hela bilden, det vill säga lön, eventuell bonus, andra förmåner som tjänstebil eller annan förmån, samt tjänstepension. Tänk på att statistik är gamla löneuppgifter, men de kan ge en uppfattning om möjliga lönelägen inom en viss befattningskategori.

Lönen för chefer på din befattningsnivå har en stor spännvidd, beroende på bland annat kompetens och bolagets storlek.  Lönespannet för den här typen av befattning kan variera mellan 65 0000 till 85000 kronor per månad, beroende på individuell kompetens, företagets storlek och värdet av övriga förmåner.

För att få en mer detaljerad rådgivning kontakta Naturvetarna Chef.

Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies