Vi erbjuder

Lyckad premiär för Leadership friday i Göteborg

Nya loungen på centralen i Göteborg blev den perfekta platsen för ett matnyttigt seminarium om ledarskap. Läkaren Birger Rexed presenterade sina nya böcker.
Publicerad: Uppdaterad:

Det var läkaren Birger Rexed som presenterade sina två böcker Lönsam Hälsosam och Lyckosam samt sin tidigare bok som är minst lika intressant för chefer – Långtidsfrisk.
Jag hörde en gång en historia om en läkare i Kina som hade betalt för antalet friska patienter i sitt område istället för antalet behandlade sjuka...en intressant tanke som bli alltmer aktuell när man lyssnar på Birger Rexed.

Långtidsfrisk

I boken Långtidsfrisk har han myntat begreppet långtidsfrisk (till skilland från långtidsjuk) och tittat på varför vissa grupper mår bättre än andra. Att vara långtidsfrisk innebär inte att man aldrig är sjuk, men tröskeln för att sjukdom skall påverka arbetsförmågan är betydligt högre för den som befinner sig i gruppen långtidsfrisk. 

Mentala bilder

Här visar Rexed på det intressanta – du behöver inte vara frisk för att må bra och du behöver inte vara sjuk för att må dåligt. Det är oftare en fråga om hur du tar det snarare än hur du har det – de mentala bilderna påverkar människan väldigt mycket. Rexed visar på att det är just meningen, syftet, med det du gör som påverkar mest – känner du dig viktig på jobbet så går du även om du har lite krämpor. Känner du dig oviktig så är det betydligt lättare att känna efter och stanna hemma. Så till cheferna – identifiera det långtidsfriska och se till att alla på arbetsplatsen känner att de själva är viktiga och är en del av ett viktigt sammanhang!

Chefen avgör

Chefen är den enskilt viktigaste faktorn för en arbetsplats och dennes väsentligaste uppgift är att skapa mening och bra förutsättningar för medarbetarnas arbete. Du kan aldrig motivera dina medarbetare, men du kan hitta knappen till den anställdes motor – var finns drivkrafterna – som kan få dina medarbetare att ge det där lilla extra och vilja göra sitt allra bästa.
 
Först när dina medarbetare lyckas, har du lyckats som chef!

 

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies