Vi erbjuder

Roma hjälper er starta akademikerförening

Arbetar du inom life science, skog, jordbruk eller trädgård? Vill du ha insyn i företagets verksamhet och en chans att påverka? Då kan Roma Uddin hjälpa dig att starta en lokal facklig förening för alla akademiker på din arbetsplats.
Publicerad: Uppdaterad:

Molekylärbiologen Roma Uddin hade arbetat på Sangtec Molecular Diagnostics, senare Cepheid, i fyra år, när funderingarna på att starta en lokal akademikerförening tog form. Hon halkade in på ett bananskal.

– Jag visste egentligen inte vad det innebar. Jag trodde att jag bara skulle hjälpa till med att hålla ett uppstartsmöte, och sedan blev jag vald till ordförande!

Företaget hade kollektivavtal och Roma Uddin tyckte att arbetsvillkoren var schysta.

– Men vi märkte snabbt att det fanns saker att jobba med. Ofta har man inte så bra koll på vad som står i kollektivavtalet om till exempel extra lediga dagar, arbetstider och uppsägningstider.

I våras, efter fem år som fackligt aktiv, tog Roma Uddin klivet över till att arbeta fackligt på heltid. Nu hjälper hon till med att starta lokala akademikerföreningar på andra life science-företag samt företag inom lantbruk, djursjukvård och skogssektorn.

Insyn i företaget

Roma Uddin har redan varit med och dragit igång det fackliga arbetet på Atos Medical i Skåne, och fler är på gång.

Det finns många fördelar med att ha en lokalförening på arbetsplatsen. Som medarbetare får man insyn i hur företaget styrs och bättre koll på budget, personalfrågor och kompetensutvecklingsfrågor.

– Något som många inte känner till är att om löneavtalet är ett processavtal, kan det inte tillämpas fullt ut om man inte har en lokal representant, säger Roma Uddin.

Men även arbetsgivare har fördelar av att det finns en lokalförening. De får en bättre dialog med personalen och slipper bland annat att ta kontakt med många olika fackförbund vid uppsägningar. De kontaktar då istället lokalföreningen, som i sin tur kan vända sig till förbunden för att få stöd.

Aldrig ensam 

– Man står aldrig ensam som lokalförening, utan har alltid förbundet i ryggen, säger Roma Uddin. Det är särskilt viktigt vid individärenden och uppsägningar.

Det händer att arbetsgivare hör av sig till Roma Uddin och hennes kollegor som arbetar med andra avtalsområden och vill att de ska hjälpa deras anställda att bilda lokala akademikerföreningar. Andra arbetsgivare behöver tid på sig att uppskatta den fackliga närvaron på arbetsplatsen. Inom life science-industrin är det till exempel vanligt att arbetsgivare inte sluter kollektivavtal.

– Det är många små avknoppade företag och utländska ägare som tror att fackförbund är syndikalistiska och ska stå på barrikaderna, säger Roma Uddin.

Hon menar att villkoren kan vara bra ändå. Många arbetsgivare sneglar på kollektivavtalen och skapar villkor som gör företaget till en attraktiv arbetsplats.

– Men man ska komma ihåg att arbetsgivaren kan riva upp sådana bestämmelser direkt, säger Roma Uddin.

 
Vill du starta en akademikerförening?
  • Prata med dina kolleger – se till att alla är med på tåget!
  • Titta gärna in hos HR-chefen och berätta om era planer!
  • Ta kontakt med Roma Uddin eller hennes kollegor som ansvarar för andra områden:
Roma Uddin

Lokalföreningsrekryterare Industri- och Kemigruppen, Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, samt Skogsindustrierna
Telefon 08 613 80 65, mobil 076 782 95 02
roma.uddin@sverigesingenjorer.se

Caroline Lindeberg

Lokalföreningsrekryterare IT/telecom
Telefon 08 613 80 40, mobil 070 313 72 81
caroline.lindeberg@sverigesingenjorer.se

Jonas Dreyfert

Lokalföreningsrekryterare Svensk Teknik och Design; Teknikavtalet; Kommuner och landsting samt övriga områden
Telefon: 08 6138084, mobil 0727 43 65 73
www.sverigesingenjorer.se

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies