Fråga oss här!
Vi erbjuder

Räknestuga lyfter matten

Svenska elever halkar efter i matematik. Nu kan den trenden vändas genom Mattecentrum där naturvetare hjälper gymnasieelever på någon av landets 30 räknestugor.
Publicerad: Uppdaterad:

spets och botten Ett koncentrerat lugn råder i räknestugan på Norra Real i Stockholm.  De som viftar med pennan behöver inte vänta länge innan en hjälpande hand är där.
– Tanken är att eleverna snabbt ska komma vidare när de kör fast. Därför har vi inte fler än sex elever på varje volontär, säger Johan Wendt.
Tre år har gått sedan han grundade den ideella organisationen Mattecentrum, som bygger på att frivilliga naturvetare och civilingenjörer delar med sig av sin kunskap i matematik. Det har blivit en succé med räknestugor i tio svenska städer, från Lund i söder till Luleå i norr.
– Det är jättebra att komma hit efter skolan och plugga extra.  För mig handlar det om att klara nästa prov och få upp betyget, säger Rebecca Gerdin, som studerar ekonomi på Franska skolan. Bra också se att matteproblem kan lösas på olika sätt.

Konkurrenskraft

Johan Wendt brinner för sin mission att lära svenska elever matematik. Så fort en elev kallar rusar han dit.
– Det är viktigt och roligt. Våra svenska exportföretag, som hela vår välfärd bygger på, behöver kompetenta medarbetare även i framtiden. Jag ser det också som ett demokratiprojekt, där alla ska få chansen att lära sig matte utan att behöva köpa privatlektioner ute på stan.
Han menar att dagens skola gynnar medelmåttorna, medan de som ligger i topp och de som halkar efter inte får den matematikundervisning de behöver.  Men han vill inte underkänna skolan, utan ser Mattecentrum som ett komplement till den vanliga skolan.
Johan Wendt har de svenska teknikföretagen bakom sig. Några av sponsorerna är Teknikföretagen, ABB, Tetrapak och Scania.

Läxa på webben

Vid sidan av räknestugorna kan man plugga matte på webben, www.matteboken.se, med teori, frågeforum, provsimulator och videolektioner. Matteproblemen har ett modernt snitt och handlar mer om att räkna på SMS-lån än att Pelle och Lisa ger bort äpplen.
– Det är snabba svar som gäller där vem som helst kan gå in och svara, lite som Wikipedia. Just nu använder 30 000 elever webben regelbundet, vilket motsvarar 10% av alla gymnasieelever i Sverige.
Alla minns vi formelsamlingen, som var något av en bibel för en naturvetare. När den försvann och ersattes av lösblad blev Johan Wendt irriterad och ville göra formelsamlingen tillgänglig för alla.
– Vi gjorde en app, som går att ladda ner på www.formelsamling.se, vilken har blivit den mest nedladdade appen inom kategori utbildning.

Matte på plattan

Tillbaka till verkliga livet. I maj blir det konvent, inför nationella proven i matematik, i Stockholm under namnet Matte på plattan. I år går det även i Västerås och Göteborg. Men planerna är större än så.
– Matteboken på webben är vi på gång att exportera till USA, Singapore och några länder till. Behovet bland amerikanska elever är att kunna höja betyget för att komma in på collage.
I dagsläget har Mattecentrum 160 volontärer. Eftersom verksamheten hela tiden växer vill man ha fler volontärer som är bra att på att förklara matematik.

 

Vill du bli volontär?

Just nu behövs fler volontärer i alla städer. Läs mer och anmäl ditt intresse på www.Mattecentrum.se    

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Lars Edvardsson 2011-02-12

Liten rättelse: Formelsamlingen finns på webben under http://www.formelsamlingen.se och appen laddas ner från http://itunes.apple.com/se/app/formelsamlingen/id406652995?mt=8.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies