Vi erbjuder

Populära SLU-utbildningar drar ner

SLU tvingas till rejäla nedskärningar nästa år, trots attraktiva utbildningar som leder till jobb. – De rimmar illa med de satsningar som regeringen gör på till exempel Matlandet Sverige och Skogsriket Sverige, säger Naturvetarnas vice ordförande Christer Yrjas.
Publicerad: Uppdaterad:

För SLU kom beskedet som en kalldusch.
– Det är förvånande eftersom vi tidigare har haft positiva samtal om framtiden med landsbygdsminister Eskil Erlandsson, säger Lena Andersson-Eklund, prorektor och ansvarig för utbildningen vid SLU.
Eskil Erlandsson beklagar nedskärningen, som motsvarar tio procent av SLU:s fyra tusen studenter.
– Vi var tvungna att göra andra prioriteringar för mer långsiktiga och strategiska satsningar, säger han genom sin pressekreterare.
Att SLU har högt söktryck och att studenterna är efterfrågade på arbetsmarknaden får honom inte på andra tankar.
– Det är jätteroligt att SLU håller hög klass och genomför bra utbildningar. Det är nu upp till SLU att titta på hur och var besparingarna ska genomföras, säger Eskil Erlandsson.

Tummar inte på kvaliteten

Några färdiga lösningar har inte SLU. Man har just inlett arbetet med en konsekvensanalys.
– Vi kommer inte att tumma på kvaliteten, i stället minskar vi på kursutbudet och troligen också på antalet platser på yrkesprogrammen, säger Lena Andersson-Eklund.
Hon förklarar att de inte kan föra över pengar från forskning till utbildning, vilket hon tror att departementet inte hade räknat med.
Förbundet Naturvetarna är bekymrat över nedskärningarna.
– De rimmar illa med de satsningar som regeringen gör på till exempel Matlandet Sverige och Skogsriket Sverige. De gröna näringarna är strategiska framtidsbranscher med stort behov av akademisk kompetens, säger Christer Yrjas, vice ordförande för Naturvetarna.
Vissa av utbildningarna, som veterinär och djursjukskötare, är bland de populäraste i landet. Även skogsutbildningarna lockar många studenter. Några program fyller inte sina platser. Det gäller markväxtagronom, livsmedelsagronom och hortonom.
– Alla våra utbildningar efterfrågas av näringen och det ligger i vår sektorsroll att ge dem. Därför planerar vi inte att i nuläget lägga ner något program, säger Lena Andersson-Eklund.

Utbildning i världsklass

Hon hoppas att detta är ett tillfälligt bakslag i satsningen på SLU. Eskil Erlandsson ger indikationer i den riktningen.
– SLU håller hög klass och genomför många efterfrågade utbildningar. Självklart är jag mån om deras verksamhet och jag kommer jobba för att SLU ska ha resurser nog att driva en utbildning och forskning i världsklass även i fortsättningen.
Ovanpå detta kommer minskade medel från Stiftelsen Lantbruksforskning med ca 40 miljoner kronor, som regeringen tar bort. Den fortlöpande miljöanalysen förlorar 23 miljoner.
– Sammantaget blir det en rejäl nedgång det kommande året. Men som sagt var är jag optimist och tror på en satsning 2013, säger Lena Andersson-Eklund.
Christer Yrjas påminner om att minskade forskningsmedel inte bara innebär att en påse pengar försvinner.
– Det är illa att SLU tappar viktig forskningskompetens, som är svår att få tillbaka när regeringen bestämmer sig för att satsa på den livsviktiga forskningen igen.

 

93 miljoner bort

Utbildning 30 miljoner kronor
Fortlöpande miljöanalys 23 miljoner kronor
Stiftelsen lantbruksforskning 40 miljoner kronor
Totalt 93 miljoner kronor

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies