Vi erbjuder

Naturvetarna säger ja till nytt avtal

Äntligen är parterna inom industrin överens om ett nytt avtal. Det ger 3 procent på 14 månader. Naturvetarna sa ja till medlarnas, Opo, förslag som också arbetsgivarna undertecknade på onsdagen.
Publicerad: Uppdaterad:

Konflikthoten kunde avvärjas efter att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt fram ett förslag som båda parter kunde acceptera

– Vi är nöjda med ett avtal som kan ge medlemmarna välförtjänta lönehöjningar. Det är tillräckligt bra för att kunna utgöra märket och bli vägledande för övriga avtal på arbetsmarknaden, säger Anna-Lena Nordén, avtalssamordnare och ombudsman på Naturvetarna.

Kort avtalsperiod

Avtalsperioden på 14 månader ser hon som en fördel i det osäkra ekonomiska läget som råder. Avtalet gäller från och med 1 februari 2012 till och med 31 mars 2013.
Avtalet berör naturvetare och ingenjörer på företag som Astra Zeneca, Volvo, Ericsson, Sandvik med fler.

Vad händer nu?

– Tillsammans med Sveriges Ingenjörer kommer vi att inleda en partsgemensam tour där vi besöker företagen och informerar om det nya löneavtalet. Tanken är att skapa en högre grad av lokal lönebildning och öka individens inflytande över sin löneutveckling. I stället för årliga stupstockar gäller de för hela perioden.

Hur går det med lönesamtalen?

Processen i allmänhet och utvecklings- och lönesamtalen i synnerhet har tydliggjorts. Mer information om löneavtalet kommer inom kort. Både skriftligt och genom seminarium runt om i landet.

Fick ni igenom kravet på förlängd föräldralön?

– Tyvärr fick vi ge oss på den punkten för att kunna få in våra övriga yrkanden, som bland annat innebär att bedriva arbete om rehabilitering och arbetsmiljö.

Blir det något extra stöd till uppsagda?

– Parterna är överens om att svenskt Näringsliv och PTK ska påbörja förhandlingar gällande omställningsstöd för personer som blivit uppsagda på grund av ohälsa och för personer med tidsbegränsade anställningar.  Man skall också förhandla om hur man fortsättningsvis skall arbeta och utveckla kompetensutveckling i företaget.

Anna-Lena Nordén

förbundssekreterare
08-466 24 32

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies