Fråga oss här!
Vi erbjuder

Naturvetarna först ut med klimatbokslut

Som första fackliga organisation, gör Naturvetarna ett klimatbokslut över såväl sina resor som sin förbrukning av el, värme och papper, inklusive tidningen Naturvetare. Organisationens klimatpåverkan ska kompenseras genom trädplantering.
Publicerad: Uppdaterad:

– Naturvetarna företräder alltifrån klimatforskare och miljöstrateger till fysiker och agronomer och det är naturligt att vi ligger i framkant, säger ordförande Madelen Nilsson.

Det var på Naturvetarnas kongress 2009 som idén uppkom om ett klimatbokslut för förbundets verksamhet.

– Våra medlemmar har stor kompetens på det här området och därför sänder beslutet en stark signal om vilken riktning vi som samhälle måste välja om vi ska få en positiv utveckling framåt, säger Madelen Nilsson.

Naturvetarnas totala klimatpåverkan under 2010 från el, värme, tjänsteresor och pappersförbrukning, inklusive förbundets medlemstidning "Naturvetare", berkänas till 141 ton koldioxidekvivalenter. Nära hälften – 73 ton – är utsläpp från resor, och ytterligare 57 ton kommer från medlemstidningen.

 
Planterar träd

Naturvetarnas styrelse har beslutat att klimatkompensera verksamheten genom att investera i trädplantering och organisationen tittar nu på olika projekt i Afrika. De träd som planteras kommer att ta upp den mängd koldioxid som motsvarar förbundets klimatpåverkan under 2010.

– Jag tycker att det är jätteroligt att vi är först, men andra får gärna följa tätt efter, säger Madelen Nilsson, som hoppas att Naturvetarna kan inspirera fler organisationer och företag att se över sin klimatpåverkan.

Samtidigt som Naturvetarna nu klimatkompenserar sin verksamhet, fortsätter arbetet med att minska organisationens klimatpåverkan genom att se över arbetssätt, teknik och resor.

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Hanna Meerveld 2011-09-15

Hej igen Karin! Det verkar ju som att ni har tagit ett helhetsgrepp om klimatfrågan från ett annat håll än vi, så jag skriver om och förtydligar i artikeln. Tack för tipsen på fler saker som vi kan titta på. Vi trycker givetvis också på miljövänligt papper, men mat och datorer är ju något som vi skulle kunna titta på att kompensera för. Kul om vi i vår tur kan inspirera er till att kompensera fler delar av verksamheten, om ni hittar några! Precis som det står i artikeln, är ju klimatkompensationen bara en del av vårt klimatarbete. Parallellt arbetar vi även med att minska vår klimatpåverkan. Under 2010 har vi bland annat bytt till färgsnålare printrar och skaffat fjärrvärme till kansliet.

Karin Neuhaus 2011-09-15

Hej, När det gäller Visions klimatkompensation, så har vi tittat på vad som enligt vår miljöutredning är våra största klimatutsläpp, vilket är våra resor med bil och flyg. Eftersom vi har ett ständigt pågående arbete med att minska vår miljö- och klimatpåverkan på alla områden, så är det mycket möjligt att vi tittar på fler saker att klimatkompensera efter hand. När det gäller ”hela verksamheten” är det väldigt svårt att sätta gränser för vad som ska klimatkompenseras, tror jag. Allt, inte bara el, resor och trycksaker, har ju en klimatpåverkan - all mat man äter, och allt man köper och förbrukar. Vi har valt att bara köpa förnyelsebar energi (märkt bra miljöval), så det blir inte mycket att kompensera där. Alla våra trycksaker är märkta med Svanen, och Tidningen Vision delas ut genom klimatneutral brevdistribution. På alla Visions kurser och konferenser med övernattning byts en måltid ut till en helt vegetarisk rätt för alla deltagare. Det innebär tusentals färre kötträtter varje år, vilket innebär en stor skillnad när det gäller klimatpåverkan. Att först göra allt vi kan för att dra ner på vår klimatpåverkan, och därefter klimatkompensera är det sätt som vi valt att ta ett helhetsgrepp kring klimatfrågorna på. Här kan du läsa om några exempel på vårt klimat- och miljöarbete de senaste åren: http://vision.se/Om-Vision/Fair-Union/Miljo-och-klimat/Visions-miljoarbete/ http://vision.se/Om-Vision/Fair-Union/Miljo-och-klimat/Schyst-matbord/ /Karin

Hanna Meerveld 2011-09-15

Hej Karin! Jättekul att ni jobbar aktivt med klimatet och att ni har varit så tidigt ute. Men som jag har förstått det, så är Naturvetarna först med att ta ett helhetsgrepp i och med att vi gör klimatbokslut över och klimatkompenserar hela vår verksamhet, alltså inte bara resor utan även kansliets förbrukning och förbundets tidning. Det stämmer ju även med det du skriver här. Jag var lite nyfiken på varför ni hade valt att klimatkompensera bara delar av verksamheten, och när vi nu ändå har kontakt, så kan jag ju passa på att fråga? M v h /Hanna

Karin Neuhaus 2011-09-14

Hej, Vad bra att ni kommer igång med viktigt miljöarbete på ert kansli! Men det känns inte riktigt sant att säga att Naturvetarna är först ut med detta. Vision (tidigare SKTF) har jobbat aktivt med miljö och klimat sedan 2008. Sedan 2009 har Visions kansli miljödiplom enligt Svensk miljöbas. Alla tjänsteresor klimatkompenseras med trädplantering sedan 2009. Därutöver jobbar vi systematiskt med vår miljö- och klimatpåverkan inom alla områden - inköp, förbrukning, resor, transporter, energi och återvinning. Vi har gjort märkbara miljövinster på alla områden, och sätter nya mål varje år. Jag tror att SKTF var den första fackliga organisationen som tog ett helhetsgrepp kring miljö- och klimatfrågor och började jobba systematiskt 2008. Under 2010 blev även Vårdförbundet miljödiplomerat. I vilket fall som helst - även om ni inte är först är det jättebra att fler och fler fackförbund kommer igång med miljöarbetet. Lycka till! Karin Neuhaus Miljösamordnare Vision
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies