Fråga oss här!
Vi erbjuder

Var du nöjd med ditt lönesamtal?

Omkring två tredjedelar av naturvetarnas medlemmar har lönesamtal, och samtalet ger i snitt drygt två procent högre lön. Kände du att du fick berätta hur du bidragit till verksamheten i ditt senaste lönesamtal? Och nådde du fram till rätt person – någon som verkligen har mandat att sätta din lön?
Publicerad: Uppdaterad:

Månadens fråga Dela med dig av dina erfarenheter till andra naturvetare genom att använda kommentarsfunktionen.    

 

Läs mer

Lönesamtal lönar sig

Så får du ett bra lönesamtal

 

Kommentarer

Ingela 2011-07-13

Inget inplanerat lönesamtal i år. I samband med ett avstämningsmöte fick vi lite tid över. Då nämnde chefen "ja, så har vi lönesamtal också. Men det är ingen idé vi diskuterar det för mitt utrymme är 1,5%. Det är ingen mening att prata om måluppfyllelse eller annat som du uppfyller, för jag har inget mer att fördela. I efterhand har jag tagit reda på att det är stora löneskillnader på mitt jobb. Vi får en ny assistent/sekreterare som har nästan samma ingångslön som jag har i egenskap av "expert". Det blir väldigt märkligt och känns totalt meningslöst med lönesamtal då..

susanne 2011-05-18

Självklart är det givande att prata med en bra chef om arbetet och hur det går. Den biten av lönesamtalet är trevlig, bra och vettig. Men att kalla det lönesamtal är förstås löjligt. Det är frågan om ett extra utvecklingssamtal. När det kommer till pengar och lön så finns det ju nästan inga pengar. Som statlig myndighet tilldelas vi mindre och mindre pengar och ska göra mer och mer. Det så kallade lönepåslaget i de pengar myndigheten tilldelas räcker inte till nästan någon löneförhöjning. Arbetsgivaren trollar med knäna (och pensionsavgångar, vakanser m.m.) för att trots allt åstadkomma lite mer. När man jobbar på ett ställe där alla är engagerade och gör ett bra jobb, och chefen är nöjd med allas prestation, men det verkligen inte finns något löneutrymme - vad ska man göra då? Och det här med "sifferlösa avtal" förvärrar bara saken. Det gynnar nämligen dem som är med i andra fack (ST), med sifferavtal, och missgynnar därför i praktiken SACO.

Bo Seving, chef för arbetsliv och juridik på Naturvetarna 2011-04-28

Lönesamtalet handlar egentligen inte om siffror, utan om att man ska ha möjlighet att diskutera sin prestation och sin utveckling med sin chef och gemensamt sätta upp mål för vad man ska prestera för att få en viss lön. Detta står också i de flesta avtal. Det vi ser är att många arbetsgivare inte använder sig av den möjlighet som lönesamtalet är, och det är något vi jobbar mycket hårt för att de ska göra. Diskussionen om hur mycket som ska fördelas förs på en annan nivå, mellan fackliga företrädare och arbetsgivarorganisationer. Lönen ska enligt våra avtal utgå från vad man bidrar med till verksamheten, och man kan differentiera även med 1,5 procent. Om arbetsgivaren använder sig av ett annat avtal med siffror, till exempel Kommunals eller SKTF:s på kommunal sektor, så blir det förstås helt fel. Om det är så på din arbetsplats, så ta kontakt med din lokala fackliga representant eller Naturvetarnas medlemsjour.

Maria Westlinder 2011-04-27

Vilket lönesamtal? Min chef hade bokat in ett medarbetarsamtal. När vi var klara och jag hade halvt rest mig för att gå ut, säger hon: "Ja, så var det ju lönen också. Vi har ju inte så mycket att fördela så du får 500 kronor." Vem behöver tips om hur man förbereder ett lönesamtal när man inte ens vet att man ska ha ett lönesamtal? Att tillkalla facklig representant brukar resultera i några veckors förhandlande och 50 kronor extra. Det är inte värt besväret. Mvh Dietisten - men inte så länge till

Gunilla 2011-04-21

Hej! Har idag fått reda på att löneutrummet är 1.5 % och det har landstingets löneförhandlare sagt åt vår närmsta chef som ska ge oss lön. Den chefen har i sin tur inget att säga till om. Alltså varför ska jag vara med naturvetarna. Spelar ingen roll vad jag bidragit med till kliniken. I år var det ganska mycket. Varför inte dela ut allt lika så slipper vi ljuga o tro att det är individuell lönesättning och prestation som ska bidra till högre lön. Naturvetarna borde anmäla dessa arbetsgivare som inte lever upp till det som vi blir lovade. Sedan finns det hur mycket pengar som helst till staffett läkarna. Hoppas inte ungdomar söker dessa jobb i framtiden. Satsa bara på läkaryrket.

Småföretaget 2011-04-18

Jobbar på ett litet privatägt företag. Tycker lönesamtalen hitills funkat bra och man få i regel det man vill ha. Ångrar sig alltid efteråt att man inte tog i mer så kanske man hade fått mer än man önskat. I början av anställningen fick jag mer än jag begärde - första året 5%

Gun 2011-04-18

Kan bara hålla med de föregående skrivararna. Lönesamtalen är ett skämt. De som får mest är de som stryker arbetsledningens rygg bäst. Dvs inte prestationsorienterat. När ska facket lyssna på medlemmarna? Detta prövades i början av 1900-talet. Det fungerade lika illa då som nu.

Bosse 2011-04-18

Lönesamtal inom den offentliga sektorn är ett stort skämt. Kommunledningen (i mitt fall) bestämmer hur stort löneutrymmet är, sedan är det bara för cheferna att rätta in sig i ledet. Lönesamtalet består i princip bara av ett meddelande om hur mycket (läs, hur lite) det finns utrymme till i kommunens budget. Vilket innebär mindre än 2% vart enda år.

A 2011-04-15

Inget av de landsting eller kommun där jag arbetat har haft någon aning om Naturvetarnas avtal med arbetsgivarens intresseorganisation. Alla pratar om lönepott och gärna lägre procent än reallöneökningen. När jag kontaktat naturvetarna har svaret varit "-Så kan/ska de ju inte göra" Nä och det vet jag med. Därför känns det förbannat onödigt att betala in en avgift till naturvetarna varje månad! Skärpning! De gånger jag fått bättre lön är när jag börjat på nytt jobb (även om jag någon gång fått sänkt lön).

MNV 2011-04-15

Jag kan bara hålla med de som tidigare yttrat sig. Min chef och jag var helt ense om att jag utfört mitt jobb utmärkt, att jag fått utökat ansvar osv. Men utrymme i potten finns inte för några höjningar utom till "utpekade" grupper. De fick några % mer än mig som fick typ 1,3%. Det enda arbetsgivaren kan göra som ens liknar "individuell lönesättning" är kanske att straffa den som inte varit tillräckligt framåt med mindre ökning, om man är duktig får man standardpåslag. Vad nyttjar all detta samtalande till? Facket på arbetsplatsen håller tyst - de menar att man i dessa tider ska vara tacksam att man ens har ett jobb i branschen. Vad nyttjar min halvmiljon i studieskuld till när jag fortfarande (liksom många av mina kollegor) trots nästan ett decennium i jobbet ligger en bra bit under under medianlön för mitt yrkesområde.

AC 2011-04-15

Jag har förstått att Naturvetarna önskar att detta ska fungera och man hela tiden visar med olika statistik hur bra det är. Men inse att det fungerar inte! Budgeten sätts och potten ska fördelas och ansvarig chef inte har mandat att ändra detta. Ideén med att organisera sig fackligt är väl att man tillsammans kan ändra något. Nu är vi lika ensamma som om vi inte var fackanslutna. Varje år får vi vänta på SKTFs förhandling och sedan får vi väl ungefär som dem.

Besviken 2011-04-15

Även här var det snarast ett meddelande, chefen hade fått ett genomsnitt på 1,5%, bara att finna sig i...vad hjälpte då att jag vid förra lönesamtalet fått höra att jag gjort bra ifrån mig under året, och vid NÄSTA (detta) lönesamtal skulle det visa sig?

EW 2011-04-15

Det är inte ett lönesamtal, det är ett meddelande, min chef hade fått 2% vilket jag fick. Han rådde mig att dra det till facket men när vi talade med en representant fick vi veta att det kunde bli max ett par hundra till och då orkade ja inte.

Tammens 2011-04-15

Passade helt sonika på att säga upp mig under lönesamtalet, intressant att kunna röra runt i grytan någon gång, hehe.

Elias 2011-04-15

Den värsta BS som sett dagen, har aldrig gett något för min del, arbetar inom statlig myndighet. Det löneutrymme som finns är redan fördelat då samtalet äger rum och någon förhandling går inte ens att se skymten av. Det är också kryptiskt huruvida personen enhetschef de facto har rätt att sätta lönen eller om det är avdelningschef eller personalchef, brukar skylla på varandra. Patetisk företeelse som bör skrotas och använd de sparade medlen för lönepåslag istället.

Birgitta Hansson 2011-04-15

Som chef över tre (3) personer som alla gör en värdefull insats, uppfyller alla lönekriterier och dessutom ökar sin kompetens för varje år så har jag inte mandat fullt ut att belöna detta. I år har jag fått 1,5% och detta är inte förhandlingsbart, dvs jag får inte överskrida löneutrymmet ("potten") som jag inte fått vara med att bestämma. Vill bara med detta visa att vi "lönesättande" chefer med en liten och välmeriterad personal är mycket hårt bundna och jag har också fått höra att jag som arbetsgivare inte får kontakta facket men måste ändå få framföra min åsikt.

LH 2011-04-14

Får bra omdömmen om mina prestationer under året. Men när det kommer till lön hänvisar den kommunala förvaltningschefen till det kärva ekononomiska läget och SKTF:s procentsatser. Naturvertarna har ju inga kronor eller procent. Chefen förstår inte att det är principerna i Naturvetarnas avtal som ska tillämpas, inte SKTF:s procent.

Gurra 2011-04-14

Jobbar på ett av Sveriges större företag inom life science. Lönesamtalet är en enkelriktad kommunikation där arbetsgivaren talar om vad jag får i år och det är mycket svårt att påverka eftersom summan av pengar som cheferna har till godo är mycket begränsad.
Kommentera
Tack för din kommentar