Fråga oss här!
Vi erbjuder

Kollar du jobbmejlen när du är ledig?

De nya smarta telefonerna gör att vi kan vara ständigt uppkopplade och läsa jobbmejl. Vissa blir stressade, medan andra är nyfikna och känner att de vill ha koll på inboxen även när de är lediga och har semester. Kanske arbetsgivaren förväntar sig att vi alltid ska vara tillgängliga?
Publicerad: Uppdaterad:

Månadens fråga Dela med dig av dina erfarenheter genom att använda kommentarsfunktionen.

 

Läs mer

Jobbet ett klick bort på semestern

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Henrik 2011-05-27

Nej. I så fall skulle jag inte kunna koppla av. Någon gång kan det dock hända att jag läser mejl under helgen om det är något viktigt som jag måste har koll på.

Maj-Britt 2011-05-22

Nej, aldrig.Semester ÄR semester.

Ulf Molau 2011-05-21

Absolut inte! Viktigt att skilja mellan jobb och fritid, annars är man dömd till stressrelaterade åkommor vad det lider. Några kanske klarar det, de flesta inte...

Sonja 2011-05-20

Nej. Aldrig. Man måste så långt det bara går skilja på jobb och fritid.

Karin 2011-05-20

Nej när jag har semseter vill jag koppla av från jobbet. Man kan inte vara nåbar jämt. Jag hänvisar till andra i ett svarsmeddelande.

Inspektören 2011-05-20

Brukar kolla jobbmailen när jag är ledig, inte bara nån gång på semestern utan även på helgerna. Tycker det känns bra att vara förberedd då man kommer tillbaks på jobbet. Känner det inte alls som en belastning utan det är nåt jag väljer själv

Mario 2011-05-20

Nej, det gör jag inte. Dessutom stänger jag av jobbmobilen också. Jag har turen att arbeta in en grupp där vi kan täcka upp för varandra. Visst blir det mycket att läsa när man kommer tillbaks, men det är det absolut värt!

Forskarn 2011-05-20

Bättre att ha koll på mailen under semestern än att lägga första veckorna efter semestern på att bara läsa mejl...

Veronika Dahlberg 2011-05-20

Nej, jag kollar aldrig jobbmejlen när jag är ledig, jag läser inte min hotmail heller och stoppar undan mobiltelefonen långt in i garderoben. I fyra sommarveckor får världen där utanför klara sig utan mig och jag - jag klarar mig alldeles utmärkt utan den. Jag är inte ens nyfiken på vem som försökt nå mig på min heliga semester.

Carina 2011-05-20

Nej och åter nej, jag kollar inte jobbmail när jag har semester. Den är till för avkoppling, tiden tillhör mig och inte min arbetsgivare!

Anders 2011-05-20

Ja, den kollas ibland, liksom det ibland blir privata mail på jobbet. Ett givande och tagande som båda parter har nytta av.

Eva 2011-05-20

Ja. För mig är det stressande att inte göra det. Det tar högst 5 minuter och jag sitter ändå vid datorn någon gång under dagen när jag är ledig. Det brukar ju sällan vara några viktiga mail som kommit in och då kan jag koppla av ännu mer. Skulle det vara något viktigt kan jag vidarebefordra mailet till min kollega och då vet jag att ärendet blir hanterat.

Pia Olterman 2011-05-20

Aldrig.

Ulrika Borg 2011-05-19

Jag vill ha balans mellan arbete och fritid (återhämtning) i mitt liv och skulle inte ens komma på tanken att kolla jobbmailen när jag är ledig. Jag har rätt till semester och det är arbetsgivarens skyldighet att se till att någon bevakar min e-post när jag är borta. Jag har ingenting till övers för den arbetskultur som nu råder där jag får mail från, i synnerhet, chefer som skickats mitt i natten och på helger. Eller för chefer som skrattande säger "du har ju hela helgen på dig"...Jag levererar bäst när jag ges en möjlighet att återhämta mig mellan varje arbetsdag.

Åsa Björkeström 2011-05-19

Definitivt inte! Har man semester så har man. Det är även ett ansvar gentemot övriga familjemedlemmar, att man kopplar av från jobbet, anser jag.
Kommentera