Fråga oss här!
Vi erbjuder

Månadens fråga: Har du tid att vara kreativ på jobbet?

Tidsbrist och allt för mycket fokus på att leverera gör att många inte hinner vara kreativa på jobbet. Utan kreativa idéer blir det heller inga innovationer, med följd att konkurrenterna får ett försprång.
Publicerad: Uppdaterad:

Nu vill vi veta hur det är på ditt jobb. Avsätter ni särskild tid för kreativa möten? Har ni tillräckligt högt i tak för att till synes galna idéer släpps fram?

Använd kommentarsfunktionen och säg din mening.

 

Läs också expertens råd om hur man blir mer kreativ på jobbet.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Ulrika 2011-08-23

Som kreativ naturvetare har jag ägnat en del tid åt att reflektera över denna fråga. Jag tror att det krävs en mogen ínsikt och ett stort knippe mod hos en person i chefsposition som brottas med uppgiften att få en organisation att fungera och leverera. Vi människor ser av naturen världen ifrån en fågelholk med ett mycket litet hål. Det är nog denna egenskap som en gång gjort oss så evolutionärt framgångsrika genom vår enorma anpassningsbarhet. Men denna egenskap kan vara till stor nackdel då det gäller att se bortom kortsiktig monetär lönsamhet i en organisation för vilken visionen är stor och sträcker sig över längre tid.

lingare 2011-08-22

Pa mitt jobb är det tyvärr lagt i tak. Kreativitet uppmuntras inte vi ska göra som vi alltid har gjort.

miljöinspektör 2011-08-19

Tyvärr hör vi till dem som också slösar mycket tid till att låta 18 pers lyssna ideligen på budgetar, uppföljningar och div annat som inte intresserar/berör alla=otroligt tidslöseri anser jag. Har framfört detta lite försiktigt men får känslan att det då tänks "hon är inte intresserad av vårt gemensamma bästa"...Svårt och frustrerande. Håller med om att "snålheten bedrar visheten", tror kreativa arbetsplatser fungerar bättre, effektivare och är framför att roligare och mer utvecklande att arbeta på.

Christel Lindgren 2011-08-19

Absolut :) tack vare att vi så ofta samverkar över avdelningsgränserna och med ett centralt placerat öppet fika/lunchrum där väldigt intressanta samtal med fokus på medlemsnyttan sker.

Annika 2011-08-19

Jag jobbar som konsult och vi har högt i tak på vår avdelning och en chef som gärna vill uppmuntra oss att vara kreativa. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut: höga krav på debitering, ständigt presterande och en aningens konservativ företagsklimat som inte förmår belöna kreativitet. Så luften går ur en med jämna mellanrum. Min kreativitet försöker jag kanalisera till andra saker där jag får tänka fritt och utan prestationskrav. men jag tycker att mitt företag förlorar på att inte våga tänka annorlunda.

Harriet Falck Rehn 2011-08-19

Tyvärr är det sällan detta "hinns med" trots bra intentioner. Men att avsätta lite tid på kreativa möten skulle öka kvaliteten i arbetet och även motivationen hos medarbetarna. Harriet, RK

miljöinspektör 2011-08-19

Vi har arbetsplatsträffar med bland annat "brainstorming" för att hitta kreativa sätt att utveckla arbetet och arbetsplatsen. Det är högt i tak vid fikarasterna och ett öppet, accepterande klimat med mycket humor och självdistans. Sedan vi fick ny chef som började med detta så levererar vi också mycket mer, har hunnit ikapp mycket som tidigare legat efter i decennier. Sjukskrivningen har minskat och trivseln ökat. Rekommenderas varmt!

Rebecka 2011-08-19

Min kollega och jag startade upp vårt aktiebolag just för att få arbeta på ett sätt, som enligt oss själva ger ett mycket bättre resultat: nämligen genom att ha utrymme för kreativa brainstormningsessioner, pauser för kreativ input och användandet av olika kreativa verktyg inför varje nytt uppdrag, ny uppgift eller för att lösa problem som dykt upp. Vi märker själva, att "snålheten bedrar visheten" när vi sparar in på den tiden och det utrymmet under perioder av hög arbetsbelastning. Våra slutresultat blir helt enkelt sämre när vi inte använder kreativa metoder. Och, dessutom - det är dessa metoder och arbetssätt vi förespråkar till våra kunder, klart vi måste använda dem själva. ;-D Jag har dock aldrig haft samma utrymme att vara kreativ tidigare, och det krävdes alltså att jag startade eget med en människa som delar mina värderingar och övertygelsen om att utrymme för kreativitet är direkt kopplat till ett bättre resultat, vare sig det handlar om produktutveckling eller processtöd och projektledning.

paul 2011-08-19

Bra fråga. Vi slöser alltför mycket tid på: 1)bugetar 2)kontrakt 3)meningslös projektadministration Vi är alltför beroende på externa inkomster också. Det är ett helvete.
Kommentera