Fråga oss här!
Vi erbjuder

Kompetens går före ålder

Det är aldrig för sent att byta jobb. Däremot är vägen till nytt jobb annorlunda för en femtioplussare än för en trettioåring. – Det finns ett tydligt fokus på kompetens i dag, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för TRR Trygghetsrådet.
Publicerad: Uppdaterad:

Allt fler femtioplussare går vidare i karriären. Två av fem tjänstemän som aktivt har sökt jobb i år har fått nytt jobb.
– Den trenden håller i sig. Sedan förra året är det en ökning med åtta procentenheter, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för TRR.
Han ser en förändrad attityd till äldre arbetskraft hos arbetsgivarna. Det hänger bland annat ihop med debatten om att vi måste jobba längre än till 65-årsdagen.
– Det finns ett tydligt fokus på kompetens i dag. Vi ser också att experter har lättare att få nytt jobb än generalister.

Mental inställning

Hindret ligger snarare hos en själv, menar han. Den mentala inställningen är viktigare än personnumret.
– Det handlar om att vilja lära nytt, våga förändra sig och anta nya utmaningar. Det har inte med ålder att göra. Även fyrtioåringar kan känna sig gamla.
Med fel inställning kan alla åldrar vara ett hinder, enligt Carl-Gustaf Leinar. Som ung kan man känna att man har för lite erfarenhet för att få jobbet. När småbarnen kommer så är de i vägen. Och sedan är det för sent.
Däremot är vägen till nytt jobb annorlunda för en femtioplussare än en trettioåring. Många arbetsgivare väljer unga för att de har en vilja att föryngra.
– Att skicka in en ansökan på en utannonserad tjänst ger sällan resultat. Utnyttja istället kontakter från tidigare jobb och fritidsintressen. Ett bra sätt är också att själv ta initiativ och ringa upp arbetsgivare och visa att du och din kompetens kan vara intressant för dem.

Se över din cv

Många slår sig till ro med att de har ett bra och roligt jobb. De tänker inte på att förutsättningarna snabbt kan ändras. En omorganisation, ny chef eller att företaget blir uppköpt kan ställa allt på ända. Saker sker som man inte själv kan påverka.
– Därför är det så viktigt att hela tiden vara anställningsbar. Se över din cv med jämna mellanrum, till exempel efter semestern eller julledigheten. Sök jobb även om du har ett jobb du trivs med.

Hur kan TRR Trygghetsrådet hjälpa till?

– Vi ger stöd till dem som riskerar att förlora sitt jobb eller har blivit uppsagda. Vi visar på vägar till nytt jobb och även att starta eget. Våra kontakter med rekryteringsföretag är också värdefulla. En del arbetsgivare söker bara senior arbetskraft, bland annat för att få balans i gruppen.

Vilka kan vända sig till er?

– De som jobbar på företag som har kollektivavtal. Inom staten finns Trygghetsstiftelsen och för kommunanställda startar Omställningsfonden den 1 januari 2012. Egen ruta

Naturvetarna coachar dig

Du vet väl att du kan kontakta Naturvetarnas karriärteam om du behöver hjälp med :
 CV-coaching: cv@naturvetarna.se
 Boka tid för intervjuträning: karriar@naturvetarna.se
 Göra en Karriärprofilanalys till medlemspriset 250 kr – då ingår återkopplingssamtal: karriar@naturvetarna.se
Vi kan Naturvetares arbetsmarknad - på hemsidan hittar du arbetsmarknadsinformation. Under Kalendariet hittar du ort & datum för vår Workshop i Söka-Jobb-Processen:  www.naturvetarna.se    

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

statsanställd 2011-10-28

Attityden, att inte tro sig kunna bryta upp och byta jobb, beror inte bara på den enskilde. En arbetegivare eller chef kan efter långvarig negativ särbehandling ha fråntagit medarbetaren/den underordnade den självkänsla som den behöver för att söka sig vidare. Det kan gå så långt att det rör sig om psykisk misshandel. Det behövs därför även stöttning och uppbackning från omgivningen för att pusha fram de långvariga/äldre anställda som tvekar att att byta bana i livet med nytt jobb.
Kommentera
Tack för din kommentar