Fråga oss här!
Vi erbjuder

Jobbet ett klick bort på semestern

Enligt en färsk undersökning kollar 40 procent mejlen varje dag eller flera gånger i veckan på semestern. Gunnar Aronsson är professor i psykologi vid Stockholms universitet och forskar om arbetsmiljö och stress.
Publicerad: Uppdaterad:

hallå där

Är det sunt att kolla jobbmejlen på semestern?

– Det finns inget ja eller nej på frågan. Var vi än befinner oss har vi med ny teknik jobbet bara ett klick bort. Det får vi lära oss att hantera på ett bra sätt.

Kan man minimera mejlskörden?

– Ja, se till att ha ett rent skrivbord innan du går på semestern. Lägg in frånvarobesked och se till att någon annan tar hand om viktiga ärenden när du är ledig. Annars blir man angelägen och vill kolla mejlen hela tiden, vilket kan vara stressande både för dig själv och din omgivning.

Om man ändå vill ha koll?

– Vissa vill ha kontroll och kollar mejlen regelbundet. Det kan vara en fördel för att dämpa oro. Man får veta att inget av betydelse har hänt. Men kom ihåg att det kan vara störande för omgivningen, så ett tips är att komma överens om att tider för läsning av mejl, till exempel två gånger i veckan.

Eller är det bättre att koppla av jobbet helt?

– Visst är det en fördel att kunna göra det, i alla fall bördan och oron. Däremot kan man passa på att läsa jobbrelaterade böcker, vilket kan vara stimulerande.

Hur lång bör ledigheten vara?

– Tre veckor i rad är en tumregel, utan att det är vetenskapligt underbyggt. Gör en kalkyl och planera in tre ordentliga ledigheter under ett år. Att bränna hela semestern på en gång är inte att rekommendera.

Några semestertips?

Gör något annorlunda, vidga vyerna och strunta i klockan. Ut i skogen och använd kroppen om du sitter framför en dator till vardags.

Vad ska du själv göra på semestern?

– Jag har skog som skall röjas och det är riktigt tungt kroppsarbete i svår terräng. Tvåtimmarspass med röjsågen varje dag i några veckor. Det blir väldigt annorlunda sinnes- och kroppsupplevelser. Mejlen har jag med mig.

 

Månadens fråga

Kollar du jobbmejlen när du är ledig?

 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera