Fråga oss här!
Vi erbjuder
Bengt Renander. Foto: Hanna Meerveld

Hitta din kreativitet

Minns du reklamen om hur svårt det är för Systembolagets personal att gissa folks ålder? Bakom den låg copywritern och filmaren Bengt Renander, men det var innan han sadlade om och blev författare och föreläsare. På Leadership Friday den 2 december berättar han hur du kan släppa loss din kreativitet.
Publicerad: Uppdaterad:

Problemlösning Vissa yrken tillskriver vi automatiskt kreativitet, men Bengt Renander tror att alla människor har förmågan att vara kreativa. Han definierar kreativitet som ”nyskapande problemlösning”.

– Idag är nästan alla yrken kreativa; i nästan alla jobb ställs man idag inför problem som det inte finns någon färdig lösning på, och de arbetsuppgifter som inte är kreativa, tas över av maskiner, säger han.

Men känner du dig kreativ varje dag på jobbet? Nyckeln ligger, enligt Bengt Renander, i att ändra vårt sätt att se på problem – från något jobbigt till en nödvändig råvara för den kreativa processen.

Han delar in den kreativa processen i tre akter där man definierar problemet, får en idé och genomför den.

Ge dig själv idéer

Förmågan att få idéer ligger väldigt djupt rotad i varje människa.

– Man presterar eller skapar inte en idé, man får den, säger Bengt Renander.

Närmare bestämt, beskriver han det som att ”jag” får en idé av ”mig själv”. Men idéerna kommer bara om man är närvarande i sig själv och i nuet.

– Om man är i sitt ”jag-drama”, där man funderar på saker som har hänt och oroar sig för framtiden och för att inte duga till, då blir man blockerad och får inga idéer.

Det gäller att skapa ett inre kreativt klimat som låter idéerna komma. Mellan idén och genomförandet finns ytterligare en tröskel, byggd av rädsla. Den måste vara där och vi måste hitta modet att ta klivet över den.

– Vet vi från början att vi kommer att lyckas, så är det ingen kreativ process, säger Bengt Renander.

 

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies