Vi erbjuder

Emma i kläm mellan två system

Emma Ahlén Bergman är doktorand i immunologi vid Karolinska institutet. Men nu är det andra utmaningar som gäller. Hon är gravid och går på utbildningsbidrag. En ekvation som är svår att lösa.
Publicerad: Uppdaterad:

Utbildningsbidraget ger inte bara lägre ersättning än om man är anställd. Det finns också andra nackdelar.
– Trots att jag betalar skatt på bidraget får jag inte samma pension och arbetsskadeförsäkringar som de anställda. Vi hamnar mellan stolarna.
Under föräldraledigheten är universitetet skyldigt att betala ut utbildningsbidrag. Om personen är anställd betalar istället Försäkringskassan ut föräldrapenning.

Ändrar sig

Det har Karolinska Institutet, KI, insett och man har därför erbjudit Emma en anställning retroaktivt. Då kan hon få ihop en sjukpenninggrundande inkomst, SGI, och få föräldrapenning från Försäkringskassan under ledigheten.
– Det känns väldigt märkligt. Från början ville de inte anställa mig och erbjöd mig utbildningsbidrag, men när jag blir gravid så ändrar de sig. Men sista ordet är inte sagt, jag väntar fortfarande på ett svar från KI.
Flera universitet väljer nu att avskaffa utbildningsbidragen med argumentet att locka de bästa doktoranderna.
– Det är helt fantastiskt. Jag sitter med i doktorandsektionens styrelse och vi jobbar för det här hos oss. Men hittills utan framgång. Vi kan bara hoppas att ännu fler lärosäten följer efter.

Forskar om immunförsvaret

Emma har länge varit intresserad och fascinerad av människokroppen och särskilt genetik. En bra lärare på gymnasiet ökade nyfikenheten, men då var hon redan biten och visste vad hon ville.
– Nu undersöker jag vad det är som gör att immunförsvaret fungerar och hur det är reglerat. Jag studerar aktiveringen av en viktig gen i T-lymphocyter.
Hon förklarar att syftet är att hitta ett sätt att få igång kroppens eget immunförsvar med någon typ av behandling.

Vad gör du efter disputationen?

– Det beror på hur det går med forskningen. Som det känns nu är jag sugen på att fortsätta forska och göra postdok. Men det är många år kvar och jag är i början av mina forskarstudier. Jag hinner säkert ändra mig flera gånger.
Pär Karlsson

 

Läs vår kartläggning av villkoren vid landets lärosäten.

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies