Fråga oss här!
Vi erbjuder

DUELLEN - Blir världen bättre med miljö- och etikfonder?

Du kan göra skillnad om du väljer etiska fonder, menar en företrädare för KPA Pension, som har en tydlig etikprofil i sina investeringar. Det håller inte analyschefen på fondanalysföretaget Morningstar med om. Han hävdar att etiska fonder är ett sätt att köpa sig fri från dåligt samvete – Ett slags nutida avlatsbrev.
Publicerad: Uppdaterad:

JA

Carina Lundberg Markow,
chef för Extern Bolagsstyrning och Ansvarsfullt ägande i KPA Pension

1. Kan man lita på att de etiska fondbolagen håller vad de lovar?

Ja, svenska etiska förvaltare följer Fondbolagen förenings och Konsumentverkets riktlinjer för hur etiska investeringar får bedrivas. Häng inte upp dig på att etiska investeringar ofta liknar de som finns i vanliga fonder. Det viktiga är att etikkriterierna är i linje med dina värderingar och att investeraren lever upp till sitt ansvar som ägarrepresentant. De som säger att etiska investeringar är dagens svar på hycklande avlatsbrev visar bristande respekt för många kunders personliga värderingar.

2.   Är det möjligt att få företag att bättra sig genom att investera i dem?  

Ja, särskilt om förvaltaren väljer att påverka bolaget.  Ett bra exempel är vaktbolaget G4S som efter att bland annat KPA Pension varit i dialog med dem valde att teckna ett avtal som gör att arbetsrättsliga rättigheter ska respekteras i hela världen. Det kan därför löna sig att vara ägare även i bolag som inte är bäst på etik. Bra beteende är dessutom ofta lönsamt på lite längre sikt eftersom det uppskattas av både anställda och kunder.  

3. Vilka möjligheter har jag som privatperson att påverka företagen genom mina fondval?

Stora, om du väljer en förvaltare som arbetar genom påverkan. Etiska investeringar växer och vi blir allt fler.   Aktier köps och säljs på en andrahandsmarknad men det som går att välja är hur vinsterna uppkomme, fördelas och vad som görs med pengarna.

4.Är det en bra affär för mig att köpa etik- och miljöfonder?

Delvis. Det finns alltid en viss osäkerhet i vetenskapliga undersökningar men mycket tyder ändå på att etiska placeringar kan löna sig på lång sikt.  Du kan inte vara säker på att du får en bättre avkastning med en etisk investering än vad du kan få via en vanligt förvaltad. Forskning visar att etiska investeringar vanligtvis har något större uppgångar men också något större nedgångar .   

5.  Finns det effektivare sätt att göra något för en bättre värld?   

Svaret är som så ofta att en fjäril gör ingen sommar. Det är istället summan av dina handlingar som påverkar, som ditt sparande, din konsumtion och din livsstil.  Du kan till exempel använda din makt som konsument och som pensionssparare eller aktieägare, som medborgare och bloggare, som anställd och medlem i facket eller som facebookare.  När du fått en bra avkastning på ditt sparande kan du till exempel skänka en del av ditt överskott till exempelvis Rädda Barnen eller WWF.  

 

NEJ

Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysföretaget Morningstar

 

1. Kan man lita på att de etiska fondbolagen håller vad de lovar?

Nej, det är omöjligt att kontrollera allt. Dels gör fondförvaltarna ofta investeringar i hundratals börsbolag och deras arbetstid räcker inte till. Dels kan stora multinationella företag med verksamhet i flera dussin länder göra misstag, särskilt som det är svårt för ledningen att bevaka alla anställda.

2.  Är det möjligt att få företag att bättra sig genom att investera i dem?

De stora ägarna har makt att tillsätta och avsätta företagets ledning. Men övriga små ägare har väldigt lite makt var och en, så de behöver i så fall gå ihop och driva på förändring tillsammans.

3. Vilka möjligheter har jag som privatperson att påverka företagen genom mina fondval?

Ingen alls, eftersom andelen blir så extremt liten. Privatpersoner investerar små belopp medan aktiefonder i genomsnitt innehåller över en miljard kronor, plus att fonder sprider pengarna på många företag.

4. Är det en bra affär för mig att köpa etik- och miljöfonder?

Det ska inte spela någon roll, eftersom alla investerare letar bra placeringar och köper de aktier som de förväntar kommer att ge högst avkastning.

5. Finns det effektivare sätt att göra något för en bättre värld? 

Ja, det är jag övertygad om. Privatpersoner har lättare att påverka som konsumenter och via media. Vi kan hjälpa till både med våra val i matbutiken, om vi engagerar oss politiskt eller genom att skriva insändare.


 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Malin 2011-10-27

Gärna etiska fonder, men jag vill ha fonder som även ställer miljökrav och som placerar i förnybar energi, grön teknik etc. och som inte placerar i kol, olja och kärnkraft. Finns inga "riktiga" miljöfonder?
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies