Vi erbjuder

Caroline brinner för den svenska modellen

Caroline Lindeberg hjälper akademiker i IT- och telecombranschen att starta lokala fackliga föreningar på sina arbetsplatser.
– Jag brinner för att få människor att förstå att vi är en samtalspartner som vill uppnå precis samma mål som ledningen – att företaget ska gå framåt, säger hon.
Publicerad: Uppdaterad:

Lokalfackligt Det var ett jobb där personalvillkoren inte var de bästa, som fick Caroline Lindeberg att välja att läsa personalvetenskap. Till skillnad från många av hennes kurskamrater, som arbetar inom HR och är företagsledningens högra hand, har Caroline Lindeberg alltid haft ett arbetstagarperspektiv. Sedan februari är hon lokalföreningsrekryterare för anställda inom IT- och telecombranschen som är medlemmar i Naturvetarna, Sveriges Ingenjörer, Jusek eller något annat Sacoförbund. Och jobbet passar henne som hand i handske.

– Det var inte riktigt givet att jag skulle hamna här, men jag känner att jag sitter på rätt sida av bordet nu, säger hon.

Under utbildningen upplevde Caroline Lindeberg att hon fick väldigt lite information om den svenska modellen där parterna på arbetsmarknaden gemensamt reglerar löner och villkor.

– I andra länder går man in och reglerar precis allt. Det gör vi inte i Sverige. Här går fackförbund in och sluter avtal lokalt, och det blir mycket flexiblare, säger Caroline Lindeberg.

 

Lokal representation behövs

För att den svenska modellen ska fungera behövs lokala fackliga representanter som vet vad som händer på arbetsplatsen.

– Det är många delar av kollektivavtalen som ska regleras, och framför allt drivas, lokalt. De centrala avtalen kanske inte är optimalt anpassade för alla arbetsplatser och det behövs lokala aktörer som tar vara på frågor om alltifrån lön, övertidsersättning, jourtider och semester till fusioner med andra företag.

Hon tipsar alla som vill starta en lokalförening att de ska ta kontakt med henne eller sitt fackförbund för att få hjälp med formalian.

– Men det är också viktigt att men tar en tidig kontakt med HR på företaget. Ta ett förutsättningslöst möte eller en fika och presentera er och visa att vi är här för att vara en input till er om vad som händer på företaget. Poängen är att ni vill åt samma håll i slutändan!

 

Konsultarbete utmaning

Många inom IT-branschen jobbar på konsultbasis. Caroline Lindeberg har själv arbetat ett par år på bemanningsföretag , och vet att det är en situation med särskilda utmaningar.

– Man sitter inte på sin arbetsplats, utan ute hos en kund, och har i praktiken två chefer, arbetsgivaren och kunden. Dessutom finns alla medlemmar hos en arbetsgivare på olika ställen.
Caroline var med och startade en lokalförening, som hon blev ordförande för, och tycker inte att man ska låta sig avskräckas av att kollegorna inte sitter på samma arbetsplats. Man kan hålla kontakt via mejl och ha telefonkonferenser.
Caroline Lindeberg arbetar efter en lista med prioriterade företag inom sektorn.

– Men folk tar kontakt med mig också, säger hon. Det går bra att ringa om man så bara villställa frågan ”Vad tusan är en lokalförening?”!

 

Caroline Lindeberg

Aktuell: Ny på posten som lokalföreningsrekryterare för IT- och telecomområdet.
Född: 1983 i Stockholm.
Utbildning: Personalvetare.
Fritid: Klubben och festivalen ”Popaganda”, stå-upp-komiker.
Dröm: Att få alla arbetsgivare och arbetstagare att förstå den svenska modellen, särskilt unga. Det är en vinst för alla att arbetstagarna mår bra.

 

Vill du starta en lokalförening?

Vill du starta en akademikerförening på din arbetsplats? Ta kontakt med Naturvetarna, så får du hjälp med formalian. Om du arbetar i IT- och telecombranschen, kan du vända dig direkt till Caroline Lindeberg, som sitter på Sveriges Ingenjörer.
Tänk också på att tidigt ta kontakt med och informera HR eller ledningen på din arbetsplats. Det ger en mycket bättre start, än om ni presenterar er först när ett problem har uppstått.

 

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies