Fråga oss här!
Vi erbjuder

CSN-drabbad fick lån av Naturvetarna

När biokemistudenten Emil Hamnevik drabbades av återkrav från CSN fick han hjälp av Naturvetarna. – Lånet räddade min jul. För mig var det omöjligt att på bara några veckor skaka fram 8600 kronor, som är mer än vad jag får i studiemedel under en månad.
Publicerad: Uppdaterad:

naturvetarna gör skillnad Återkravet från CSN gällde för studielån som utbetalades höstterminen 2008. Men det var först två år senare, i mitten av december 2010, som Emil Hamnevik fick brev om återkrav. Han hade bara två veckor på sig att betala tillbaka pengarna.
– Dagarna före julafton skickade jag in låneansökan till Naturvetarna. En vecka senare hade jag pengarna i min hand och kunde betala tillbaka till CSN.

Kom i kläm

Anledningen till att Naturvetarna ställer upp med ett räntefritt lån är att Emil Hamnevik är en många som har kommit i kläm mellan CNS:s stelbenta regler och högskolornas kursplaner.
– Jag följde kursplanen, precis som man ska, och blev därför mycket förvånad när CSN krävde mig på pengar. Jag uppskattar verkligen att Naturvetarna kunde hjälpa mig med ett räntefritt lån med så kort varsel.
Han har valt att betala tillbaka pengarna före sista september i år. Alternativet var att återbetala med ett visst belopp varje månad under sex månader.
– Nu hinner jag sommarjobba och på så sätt få ihop pengarna till lånet.

Forskarskola

Fram till dess ska den färdiga biokemisten från Uppsala universitet gå forskarskola, som förbereder för forskarstudier.
– Jag söker doktorandtjänster i biokemi och molekylärbiologi och räknar med att få en tjänst efter sommaren.
Efter doktorandstudierna vill han ut i näringslivet, helst inom läkemedelsindustrin.

Regeländring

Nu kommer inte fler att drabbas av återkrav från CSN. Regeringen har insett det absurda i situationen och kommer att ändra reglerna.
– Vi välkomnar ändringen av CSN-reglerna. Det är orimligt att studenter kommer i kläm på det här sättet, säger Moa Neuman, studenthandläggare på Naturvetarna, som själv har deltagit i arbetet med att få regeringen att ändra reglerna.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Anders 2011-07-28

Hej, jag har råkat ut får precis samma sak och det är helt sjukt att de ska kunna komma så långt i efterhand och sen kräva att man ska kunna skaka fram så mkt pengar på så kort tid. I mitt fall gällde det 13.000:- och jag var tvungen att låna av mina föräldrar - inte så kul! Anders
Kommentera