Fråga oss här!
Vi erbjuder

Balans i livet när det är som bäst

Hur ska det vara när det är som bäst? Ta avstamp i det och agera utifrån den känslan. Då ökar chansen att skapa balans i livet, menar Läkaren och organisationskonsulten Birger Rexed
Publicerad: Uppdaterad:

 Många pratar om balans i livet, men gör inte vad som behövs för att uppnå det.
– Det behövs insikt om vad som är viktigt för mig som person. Grunden är sömn, kost och motion. Men lika viktigt är den psykologiska delen, som handlar om att bli bekräftad och omtyckt utifrån sitt eget perspektiv.

Jag fixar allt

Han vet vad han talar om efter många år inom företagshälsovården med hälsa i fokus. I botten är han läkare och har bland annat skrivit boken ”Långtidsfrisk – så skapas hälsa, effektivitet och lönsamhet”.
– Ofta brister det i balansen mellan krav och förmåga. Det knäcker många att vara den duktiga, en som fixar allt. För höga krav och känsla av att inte kunna påverka situationen leder ofta till utmattning och sjukdom.

Agera där du kan påverka

Å andra sidan ger det framgång att som underdog gå i hamn med det omöjliga.
– Jo, men anta utmaningen inom ramen för det möjliga, där du känner att du äger frågan. Annars leder det lätt till frustration och i förlängningen till sjukskrivning.
Acceptera det du inte kan påverka och agera där du kan påverka, är hans devis.
Att få ihop jobb, familj och fritid är besvärligt för främst småbarnsföräldrar. Samtidigt som man står mitt upp i karriären tar familjen som mest tid.
– Det fungerar inte att jobba 140 procent och samtidigt vara närvarande hemma. Här gäller det att hitta lösningar och bestämma sig för hur man vill ha det.

Städhjälp hemma

För sin egen del löste han problemet med att ha städhjälp hemma. Ännu hellre ser han att ingen ska behöva jobba mer än avtalade 40 timmar per vecka.
– Det går bra att jobba 60 timmar ibland, men inte alltid. Det gäller att ha sunda regler på arbetsplatsen och en hälsosam kultur – sådant styr våra handlanden.
Att det är möjligt att få folk att må bättre finns det tydliga bevis för.  Genom aktiva insatser på en arbetsplats kunde 47 procent av de anställda gå till jobbet varje dag under en tvåårsperiod. Det innebar en förbättring med 40 procentenheter.
– De som är långtidsfriska är inte mindre sjuka än andra. De är framtidsoptimister och mindre deppiga och drivs av lust att jobba.
Birger Rexed påminner om att hälsa, effektivitet och lönsamhet hänger ihop. Faller en del så faller allt.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Åsa 2011-09-22

Jag är inte intresserad av att "göra karriär". Jag trivs om jag har ett intressant jobb och så mycket tid som möjligt för barnen. Rent konkret försöker jag att göra följande: jobba när jag ska jobba och vara ledig när jag ska vara ledig. Jag är noga på jobbet med att inte "slösa bort" tid utan att arbeta effektivt. Sedan tar jag förmiddagskaffe med kollegorna de flesta av veckans dagar, för att koppla av och vara social. På fikat och under lunchen anstränger jag mig för att inte prata jobb. Avbrottet behövs mentalt för att kunna trivas och vara mera effektiv under arbetstid. Jag tar nästan aldrig med jobb hem, men ska jag skriva en rapport som kräver mycket tankeverksamhet eller ta fram utbildningsmaterial föredrar jag att sitta hemma. Detta var en beskrivning av hur min strategi ser ut. Sedan kan allt bli upp-och-ner och rena kaoset ibland ändå, men det får man ta!
Kommentera
Tack för din kommentar