Fråga oss här!
Vi erbjuder

Är du för gammal för att byta jobb?

Vi fick ett brev till redaktionen om svårigheterna att byta jobb efter fyllda 45 år. Många arbetsgivare föredrar yngre medarbetare och väljer bort de äldre som ofta har både kompetens och erfarenhet. Har du stött på problemet? Skriv och berätta.
Publicerad: Uppdaterad:
Fler femtioplussare får jobb. Läs "Kompetens går före ålder".
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

AxelB 2014-06-13

Kan bara bekräfta den sorgliga utvecklingen som andra människor har beskrivit här. Jag är 47 och blev uppsagd pga arbetsbrist på mitt förra jobb. Jag trodde att det skulle vara lätt att få ett nytt jobb eftersom många jobb fanns som matchande min kompetens. Trots en gedigen bred och varierande meritlista var det huvudet i väggen i att försöka få ett nytt jobb. Tex sa en kvinna från ett bemanningsföretag sa till mig i telefon: det fattar du väl själv att vi inte kan anställa nån i din ålder?? När jag sa att jag inte gjorde det och att hon gärna fick förklara vad hon menade lade hon på luren. Flera gånger har jag fått höra: ja, du har ju ett bra cv men vi hade ju tänkt oss nån lite yngre förstås.... Fobin verkar fullkomlig, man blir behandlad som nån slags paria. Arbetsförmedlingen sa till mig att jag absolut inte, under några som helst fick skriva min ålder, för då var det "helt kört". Nånstans säger det nåt om att Sverige är ett sjukt samhälle. För min egen privata del är det ju så att det är nu man är klar med småbarnen, skilsmässor, karriär, flyttar och allt annat som tar tid. Nu, när man äntligen har den tid som man saknade tidigare, då är man för gammal, förpassad, god natt och hej då. En annan aspekt som är märklig är att folk som är 45+ idag är piggare än nånsin. Aldrig nånsin i historien har vi mått så bra och varit så friska och aldrig har vi varit så utstötta och oönskade. Varför?

Sören Åberg 2013-09-03

Manpower presenterade våren 2012 en global undersökning med 28 deltagande länder där Sverige hamnade i det absoluta bottenträsket med länder som Polen och Italien vad gäller ländernas förmåga att behålla och nyanställa senior arbetskraft, dvs 50+. Bäst var det i Japan där äldre personer möts med större respekt i arbetslivet. Så sant som det är sagt. Åldersnojan i Sverige är monumental och har så varit en längre tid. Trygghetsrådet har också bekräftat detta i en undersökning som resulterade i skriften "du har fel ålder"

wtf 2013-03-11

Ja det är obegripligt med alla dessa duktiga yrkesmänniskor som anses ha passerat bäst-före-datum redan vid 40 eller 50. Det svenska samhället är för åldersdiskriminering vad det saudiska är för könsdiskriminering. Själv är jag 52, sa upp mig frivilligt från ett högavlönat konsultjobb som jag inte trivdes med för 2 år sedan, i tron att min kompetens skulle vara guld värd... Snacka om lång näsa när jag insåg att mina jobbansökningar gick rakt i papperskorgen pga en helt annan faktor (ovidkommande i mer utvecklade länder) - ålder!!

Petra 2013-03-03

Jag har erfarenheten att det varit väldigt svårt på gränsen till omöjligt att byta jobb efter 35 år. Fått frågan på varenda intervju jag varit på "hur gammal är du" vilket känns lite tragiskt. Men jag tror att det kan bero på att ofta värdesätts flexibilitet och stresstålighet mer än kompetens när man letar efter ny personal i en pressad organisation. Finns det då fler att välja på med liknande kompetens men mindre erfarenhet så tar man hellre någon av dem. Ser samma situation för många av kvinnorna i min bekantskapskrets. Män verkar ha andra möjligheter att byta jobb, där kanske situationen uppstår senare som efter 50. Hemskt att det skall vara så ålders fixerat när man själv tycker att man har mycket kvar att ge.

Lars-Erik Liljebäck, chefredaktör 2011-11-02

Än en gång tack för alla kommentarer. Spännande att läsa om bredden av synpunkter och de olika förhållningssätt som naturvetare har kring ålder. Beroende på synsätt kan ålder uppfattas som både en belastning och en tillgång. – Om du själv inte låter din ålder framstå som problemet utan lyfter fram nyttan med att anställa dig så flyttar du medvetet fokus, säger Christel Lindgren, karriärrådgivare på Naturvetarna. Hon medger att det ändå finns åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. – Men den är riktad åt båda håll. Många unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden av brist på erfarenhet som argument. Christel Lindgren menar att de bästa arbetsplatserna rekryterar med kompetens i fokus och har en blandning av yngre och äldre. – Det gäller att bjuda på sig själv och dela med sig av sina kunskaper. Äldre med sin erfarenhet har mycket att lära av yngre kolleger som kanske har färskare utbildning och kan den senaste tekniken, metoderna och liknande. Om man ska skriva ut sin ålder i en jobbansökan är en smaksak. – Det finns inget rätt eller fel. Men du ska veta vad du vill kommunicera med att inkludera åldern. När jag själv sökte jobb tidigare fick jag rådet att inte ta upp min ålder. Och istället för årtal i meritlistan kan ett tips vara att skriva antal år på varje jobb.

Bo Seving, förhandlingschef, Naturvetarna 2011-11-02

Tack för alla synpunkter som har kommit in i en viktig fråga. Jag vill snabbt kommentera inlägget från signaturen MOB. Naturvetarna ser allvarligt på alla slag av diskrimineringar och utreder anmälningar från medlemmar mycket noggrant. Lagstiftningen är komplex och beviskraven är mycket höga. Därför måste vi ha alla fakta och handlingar i ett ärende för att kunna göra en riktig juridiskt bedömning av varje enskilt fall. Utifrån det avgör vi om vi går vidare och får ärendet rättsligt prövat. Att bevisfrågan är svår visas av det faktum att DO inte heller har kunnat driva MOB:s frågor.

Kerstin 2011-11-01

Som 50 åring började jag plugga på högskola och läste till Lantmästare (-04) byggde vidare med att skaffa mig lärararexamen (-07) och har inte varit utan arbete en dag sedan dess, tvärtom har mina arbeten gått omlott med varandra. Första lärarjobbet var en projektanställning, därefter ett vikariat som gick över till fast anställning. Sa upp mig för ett vikariat hos en annan arbetsgivare som passar min familjesituation bättre och jag är inte det ringaste orolig om jag inte får fortsatt förtroende efter nyår. Det finns möjligheter för mig som snart passerar strecket till 60+ är jag övertygad om! Carpe Diem!

MOB 2011-10-31

Jag har anmält många fall av åldersdiskriminering som jag blivit utsatt för men hittills har fackförbundet Naturvetarna avslagit alla anmälningarna trots att det är uppenbart att det handlar om åldersdiskriminering. Inte får man någon hjälp av DO heller. Jag är snart 45 år och har fil. mag. i fysik men även stor kompetens inom programutveckling. I praktiken har jag på senare tid mest jobbat som obehörig gymnasielärare.

Sofie Nylander 2011-10-29

De flesta arbetsgivare vill anställa unga människor, helst en 25-åring med 30 års yrkeserfarenhet! P g a ett hårdare samhällsklimat, ökad globalisering, försvagade fackföreningar och en förändring i lagstiftningen som enbart gynnat arbetsgivarna, så har äldre människor svårare att få jobb.

Lena 2011-10-28

Jag började plugga biologi när jag var 41 år, 1996. Hade då en fast tjänst i mitt gamla yrke. I min omgivning möttes jag tvivel att det nog inte var stor idé att försöka byta yrke, jag skulle nog inte få något jobb ändå i min ålder. Jag har nu en fil mag i biologi, det har visserligen varit svårt att få jobb men absolut inte svårare än yngre personer haft med samma utbildning som jag. Jag har haft jobb, kortare och längre visstidsanställningar under flera år och skaffat mig mycket erfarenhet inom mitt nya yrke. Nu har jag en fast tjänst i en statlig myndighet och var nyligen på intervju för en intertjänst jag sökt. Det har gått jättebra, jag är glad att jag valde att byta yrke och har aldrig känt mig åldersdiskriminerad när jag sökt olika jobb.

Virpi Lindfors 2011-10-28

Själv anstället jag gärna erfaren personal, men det är tyvärr inte så många sådana som söker våra tjänster. Ibland är högre lönekrav ett oöverstigligt hinder - man har inte mer pengar än man har.

Rolf Engelheart 2011-10-28

Jag kan nog instämma i att det kommer en period vid 50 eller 50+ som man upptäcker att åren går och att det kan vara svårigheter att få ett nytt jobb. Jag insåg då att man måste lägga energi på att utforma ett bra CV. Idag är jag 67 år och arbetar som teknikkonsult (geoteknik) och kan konstatera att min kompetens och erfarenhet är mycket efterfrågad. På mitt nuvarande arbete vill man inte att jag ska sluta och det står faktiskt företag på kö som vill anställa mig. Åldern har ingen betydelse säger man. Det är kompetensen man är ute efter. Ett av de viktigare instrumenten man kan ha för att vara attraktiv på arbetsmarknaden är att ha en positiv inställning och tro på sig själv till sammans med ett väl genomarbetat CV som uppdateras kontinuerligt. Så länge marknaden vill ha mig och jag känner mig inspirerad kommer jag att arbeta.

Mario 2011-10-28

Jag fick mitt nuvarande jobb när jag var 44 år och är jättenöjd. Men jag hade också precis den kompetensen som krävdes.

Kicki 2011-10-28

Jag blev uppsagd när jag var 51 och har sedan dess sökt och fått två nya jobb. Jag har dessutom varit kallad till flera intervjuer. Nu är jag 56 och vill gärna byta igen men börjar inse att det kan bli problem.

Affe 2011-10-27

Har samma erfarenhet som många andra. Då kraschen kom 2008 lades företaget jag jobbade på ned. Jag var 47 då och hade 12 års erfarenhet som mellanchef vid läkemedelsföretag. Sökte ungefär 200 jobb under de följande två åren och fick slutligen en tjänst via bemanningsföretag, ett föräldraledighetsvikariat, och "sedan får man se". Problemet är att det finns för många naturvetare helt enkelt. Periodicera intaget till de naturuvetenskapliga utbildningarna så att det bara antas folk vart annat år till respektive universitet/högskola, så kommer vi lite äldre snart att bli efterfrågade.

Tomas 2011-10-27

Tror att den moderna chefen av idag anser att "man kan inte lära gamla hundar sitta". Nuförtiden lockas arbetsgivaren av ungdomlig nyfikenhet och förmågan att se utanför ramarna. Det är inte lätt för en ung chef med de preferenserna att sitta på möten med personer "som varit med förr" och har synpunkter på hur verksamheten bedrivs sett ur en erfarenhetsbaserad verklighet. Arbetsgivare som uppskattar verklig kompetens anställer gärna personer över 45.

Eva 2011-10-27

Det är inte alltid kört. Vid 47 års ålder blev jag allvarligt sjuk. Under min sjukskrivning blev jag dessutom för första gången i mitt liv uppsagd. Så fort behandlingarna var klara började jag söka jobb och fick napp nästan med en gång och det i en helt annan bransch. Så allt behöver inte vara nattsvart. Det finns arbetsgivare som värderar erfarenhet också!

Catarina 2011-10-27

För ett par år sedan när jag var 49 år, började jag på ett nytt jobb. Förutom att arbetsgivaren sökte den erfarenhet och kompetens jag hade så såg de positivt på min ålder eftersom de inte hade så många anställda i den åldersgruppen och ville ha en "jämn" åldersfördelning. När de äldre snart pensioneras vill de inte bara ha yngre medarbetare utan även medelålders. Hoppas detta sätt att tänka blir en trend framöver för vi medelålders (och äldre) behövs ju också!

Elisabeth 2011-10-27

För 10 år sedan när jag som 50-åring var sugen på nytt jobb inom min gamla bransch (bioteknik) som jag hade varit borta i från under ett antal år, sökte och inte fick ngt, fick jag till svar från en kvinna på arbetsförmedlingen: "det förstår du väl, det beror alltid på att man inte vill ta in 50+". Jag tror den attityden har ändrats/kommer att ändras. Idag har politiker mer och mer börjat tala om höjd pensionsålder, då kanske arbetsgivare också inser att äldre faktiskt tillför mycket. Det var ju inte så länge sen som invandrare med främmande namn blev helt ratade redan i ansökningshögen. Så är det inte riktigt längre. Jag hoppas att vi är på väg bort ifrån all sorts diskriminering.

Emelie 2011-10-27

Jag (40) blir upprörd bara av att läsa rubriken! Finns det arbetsgivare som inte uppskattar erfarenhet, stabil självkänsla och hög närvaro (inga små sjuka barn, föräldraledighet m.m.)? Personer över 45 borde ses som en supertillgång. Och precis som någon påpekar så har ju inte Sverige råd att inte använda sig av halva arbetsstyrkan (spana in Grekland). Kan vi inte gemensamt kämpa för att lyfta fram 45-plussarna? Tror att vi har mycket att vinna!

Jan 2011-10-27

Jag (49 år) brinner för forskning, och har jobbat som forskare i 15 år i Life Science industrin. Jag är åldersdiskriminerad i akademin (max 5 år gammal forskarexamen för forskartjänst). Och jag är åldersdiskriminerad i Life Science industrin (min erfarenhet efter flera års jobbsök). Varken akademin eller Industrin värdesätter ackumulerad kunskap och erfarenhet som viktigare än potentialen i en ung forskare.

Michael Gawrys 2011-10-27

FÖRDOMAR? Jag har egen erfarenhet av att när jag höjde min kompetens och blev klar med min fysikerutbildning vid 45 års ålder, så blev det i praktiken omöjligt att få nya jobb! Har man verkligen råd att de fakto pensionera folk redan vid 40, trots brist på kompetent arbetskraft? Intressanta arbetsuppgifter är ofta viktigare för akademiker än hög lön, men jag misstänker att arbetsgivarna inte känner till detta. ALTERNATIV Jag tror på nyföretagande som en väg ur dilemmat! Sverige behöver mer långsiktighet och en högre värdering av forskning och innovation. Staten bör stödja nyföretagande och uppfinnande i betydligt större omfattning än idag, eftersom nya företag törs tänka friare och kan vara mycket mer kostnadseffektiva. De behöver ju inte dras med självgenererande kostsamma administrationer och föråldrade värderingar.

Åsa 2011-10-27

Jag har börjat studera efter 40 år och läser på ett masterprogram. Jag har blivit annorlunda bemött pga min ålder, men det är totalt sett positivt. Jag upplever det som att jag är mer motiverad än min unga kurskamrater. Jag jobbar redan paralellt med studierna och upplever att min livserfarenhet är ett plus. Negativt är att jag aldrig har samma karriärmöjligheter som om jag hade startad studierna i unga år. Det är aldrig för sent!

Monica 2011-10-27

Detta är ett fenom som jag har upplevt själv och som oftast verkar gälla kvinnor. Någonstans mellan 40-45 år så passeras en osynlig gräns där man inte längre är attraktiv på arbetsmarkanden. Det spelar ingen roll hur kompetent man är eller att man inte behöver vabba.

Anna kylén 2011-10-27

Jag är utbildad lantmästare med erfarenhet och är 41 år gammal.jag har gått på några intervjurer men blir alltid bortsorterad i sista steget.Jag får oftast tillbaka ett mail på mina ansökningar dår det står att många kompetenta sökanden varav jag en av dom.Men dom har valt att gå vidare med andra sökanden.Nu har jag gått 12månader utan jobb och bara det hålet i cv känns som man blir ratad för det.Känns tungt och motigt till att hitta ett jobb så att jag får visa att jag duger ochså.

Karin 2011-10-27

Blev arbetslös vid 53. Det var en klart avkylande upplevelse att inte bli kallad till intervjuer trots en rejält lång meritlista. Hade dock tur, fick ett vik där en yngre sökande hoppat av, detta blev senare en tillsvidareantällning. På min nuvarande arbetsplats anställs sällan någon som är över 40 år.

Laurel 2011-10-27

Jag har varit med om att min förra chef vid nyrekrytering gallrade bort folk som var yngre än jag för att de var för gamla (jag var då kanske 54 år). Det kändes kränkande för mig trots att jag inte personligen var bortgallrad. Jag blev då rädd för att söka vidare pga min ålder och lät mig bromsas i utvecklingen. Min nuvarande chef kallar dock gärna erfarna personer på intervju eftersom de arbetar effektivt och gör balanserade bedömningar vilket de unga ofta inte hunnit lära sig. Det blir också bättre ekonomi med en erfaren person eftersom lönespridningen är så liten ändå på kommunal nivå. De hinner debitera in mellanskillnaden och lite till. Jag byter jobb nu i nästa vecka och nya arbetsplatsen verkar också uppskatta min erfarenhet. Så min slutsats är att visst har min egen utveckling bromsats av åldersdiskriminering men det är inte omöjligt att hitta ställen som värderar ens kvaliteter.

Mats 2011-10-27

Jag har inte stött på problemet, snarare tvärtom! På min förra arbetsplats var det lättare att få befordran om man var över 50 (trots att VD var yngre än så - det rörde sig alltså inte om "lika söker lika"), och arbetsplatsen dessförinnan föredrog att anställa någon som var 50+ (eftersom de hade en tendens att stanna kvar tills pensionen).

Elisabeth Mustonen 2011-10-27

Har nyss fyllt 50 och ska snart börja ett vikariat på annan arbetsplats. En fast tjänst som chef för enheten var också utlyst och jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig den (vilket jag inte kan). Framförde i min ansökan fördelarna med att anställa någon i min ålder - bred erfarenhet och kompetens, inte föräldraledig eller hemma för vård av barn. Jag har ett fast jobb som jag tar tjänstledigt från för detta vikariat. Kanske är det svårare när man är arbetslös.

Markus Nilsson 2011-10-27

Känns motigt redan en bra bit innan 40 tycker jag.

Inga 2011-10-27

Vid min arbetslöshet 2008 var jag på anställningsintervju på ett av de större bemanningsföretagen. Fick då direkt av intervjuaren veta att jag nog var för gammal, var då 54 år. Hade det varit idag så hade jag anmält bemanningsföretaget för åldersdiskriminering.

Kalle 2011-10-27

Jag blev arbetslös efter 50 och omfattades av TRR:s stödåtgärder. TRR anordnade några kurser som var riktade till tjänstemän/kvinnor. Jag deltog i två av dem. Där var 90% av deltagare 45+ :are. Det är inte bara att äldre blir uppsagda först utan även att de får svårare att komma tillbaka till arbetslivet eftersom de slussas till olika jobbcoacher och kurser pga att deras erfarenhet och kunskap värderas inte högt vid anställning. Man anställer hellre en yngre person som brukar kosta mindre i lön.

Per-Olof Kättström 2011-10-27

Det stämmer helt med min erfarenhet. När jag var mellan 20 och 40 år blev jag kallad till intervju på varje jobb jag sökte. Nu blir jag kallad på ungefär var 50:e ansökan. Efter att ha varit arbetslös under den förra lågkonjunkturen 2008-2009 har jag inte lyckats få något fast jobb, utan växlar mellan tidsbegränsade anställningar, alla bra kvalificerade jobb, men bara tidsbegränsade. Hur mycket som beror på min ålder vet jag ej. Det är ju också så att när jag lämnade universitetet med miljövetarutbildning för länge sedan, så var det ont om sådan personal. Nu råder överskott, så det är kanske lika svårt för unga miljövetare?
Kommentera