Vi erbjuder

Motivation kommer inifrån

Som ledare och medarbetare vill man gärna tro att man kan motivera andra. Men glöm det, motivationen måste komma inifrån för att den ska bestå, enligt ledarskapskonsulten Martin Ehdin, som talade om sin nya bok ”Motivationsmyten” på Naturvetarnas seminarium Leadership friday.
Publicerad: Uppdaterad:

Är det möjligt att motivera andra till goda arbetsinsatser?
– Nej, lönehöjningar, bonusar och andra belöningar ökar motivationen bara en kort stund, säger Martin Ehdin, författare till boken Motivationsmyten.
Han förklarar att man är lycklig några dagar, men sedan faller man tillbaka till ursprunglig nivå. Risken finns istället att de som inte blir belönade minskar sin motivation, vilket gör att den sammanlagda motivationen blir mindre.
– Alla människor har en kraftkälla – ett batteri – som helst ska vara fulladdat. Lika snabbt som motivation kan försvinna, efter till exempel en nedsättande kommentar från en kollega, kan den återvinnas. Energin är flyktig och kan snabbt förändras.

Energinivån på jobbet

Vilken energi och kraft finns på din arbetsplats? Martin Ehdin menar att man som besökare känner av det direkt. Det handlar bland annat om vilket mottagande man får och om man känner sig välkommen.
En arbetsplats med hög energinivå och motiverade medarbetare visar goda resultat och bra lönsamhet. Det är högt i tak och det finns ett driv att nå målet. Om motsatsen råder med låg batterinivå är arbetsplasten en grogrund för konflikter, avundsjuka, otydlighet och dolda ledarskap.

Vända negativ trend

De flesta kan säkert känna igen båda situationerna och kan vittna om skillnader i stämning och resultat. Frågan är vad man gör för att vända en negativ trend. Ett leende kan göra underverk, menar Martin Ehdin, liksom basala saker som att hälsa på varandra och bemöta varandra med respekt och tydlighet. Uppmuntran är också en väg till höjd energinivå.
– Alla kan detta, men ändå finns problem med låga energinivåer på många arbetsplatser. En anledning är att många är fast i gammalt tänkande där någon annan ska servera lösningar. Men vi måste vända på det och ta ett eget ansvar för att ladda batteriet och skapa motivation.

Du har ett ansvar

Han menar att utvecklingen nu går åt fel håll med allt fler som inte är lyckliga på jobbet, där många går på receptbelagda läkemedel för att klara vardagen.
– Fråga dig vad du kan göra för att motivera dig. Du kan inte lita på att någon annan motiverar dig. Du har också ett ansvar för att energi tillförs till hela arbetsplatsen.
Han frågade publiken på seminariet Leadership friday vilken inställning de har när de ska på ett möte eller på fest.
– Tidigare kunde jag tänka lite negativt om vilka som kommer dit, vad det blir för mat och annat som inte jag kan påverka. Tänk istället på vad du kan bidra till för att det ska bli ett bra möte eller en lyckad fest. 

Vad kan du bidra med?

Istället för att försöka motivera alla medarbetare på en gång, så är det bättre att samtala med varje individ var och en för sig. Kom ihåg att vi tillbringar mer tid på jobbet än hemma, därför är det viktigt att klimatet är bra för att alla kan trivas och utvecklas.
– Några frågor att ställa till medarbetarna är: Upplever du att du utvecklas på jobbet, känner andra av ditt engagemang, vad kan du göra för att bli bättre på att samarbeta, vad kan du bidra med för att din arbetssituation ska bli mer motiverande?
Nyckeln är att motivationen ska komma från en själv och inte någon annan eller någon yttre belöning.
– När jag var 29 år blev jag rektor, vilket var ett stort karriärkliv för mig. Men jag var osäker på min förmåga att leda och motivera mina medarbetare. Jag bjöd på middagar, fester och delade ut bonusar och lönehöjningar. Men det hände ingenting.
Så du menar att alla instruktionsböcker och recept på hur man ska bli mer motiverad kan slängas på soptippen?
– Jag anser att det ligger ett dolt fel i råden. De kommer inte från oss själva. När vi har utvecklat vår egen motivation behöver vi inga råd eller recept.  

Boken Motivationsmyten beställer du från Ekerlids förlag: info@ekerlids.com

Specialpris 200 kronor för medlemmar i Naturvetarna.

 

Lars-Erik Liljebäck

chefredaktör
08-466 24 19

Kommentarer

Iris 2012-10-16

"Som ledare och medarbetare vill man gärna tro att man kan motivera andra" - Vad för slags ledare/medarbetare är man om man INTE, åtminstone, har TRO att man kan motivera sina anställda/kollegor? Något beklämmande läsning här, tycker jag. Givetvis är det möjligt att motivera andra till goda arbetsinsatser! Det händer förstås ibland att det inte går, kanske till och med - för ofta, men hur kan du dra slutsatsen: "GLÖM DET, motivationen måste komma inifrån" - och inte erkänna det "tillsammans" eller "teamwork" eller "olika behov" som föder motivation? Du refererar faktiskt, genom hela ditt inlägg, till "utifrån": "Lika snabbt som motivation kan försvinna, efter till exempel en nedsättande kommentar från en kollega, kan den återvinnas" = kommentaren kommer väl UTIFRÅN "Det handlar bland annat om vilket mottagande man får och om man känner sig välkommen." = välkomnandet kommer väl UTIFRÅN "Uppmuntran är också en väg till höjd energinivå." = uppmuntran kommer väl UTIFRÅN Bara dessa tre exempel är UTIFRÅN och IN. (hade kunnat tagit fler exempel) Alltså - det som finns på min insida har jag fått UTIFRÅN -. Jag är FÖR personligt ansvar men vill gärna även påminnas om mitt ansvar gentemot dem jag arbetar med och inte GLÖMMA DET!! .. och till dem, som inte är lyckliga på sitt jobb - det finns en enkel åtgärd - SÄG UPP DIG och sök dig till en plats där motivationen frodas, och funkar det inte heller att byta arbetsplats - då kan du nog räknas som "GLÖMD" - enligt Martin Ehdin? Motivation är en DNA-kod som livnärs av UTIFRÅN & IN, en gedigen kombination - enligt mig.
Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies