Fråga oss här!
Vi erbjuder
Marta Cullberg Weston vill hjälpa oss att se vilken roll avunden spelar i vår vardag.

Lär dig hantera avund på jobbet

Den är en faktor att räkna med på de flesta arbetsplatser, men det är sällan vi vågar tala högt om den. Psykologen Marta Cullberg Weston vill med sin senaste bok lära oss att hantera en av våra mest förbjudna känslor: avunden.
Publicerad: Uppdaterad:

Chef Det var när en ung kvinna i Marta Cullberg Westons närhet kom till henne och berättade om hur jobbigt hon hade det på arbetsplatsen som fröet till boken Avund och konkurrens – känslor i vardagen såddes hos författaren. När hon berättade historien fick hon snart höra fler, och började fundera över de erfarenheter hon hade från sin egen karriär.
- Jag tycker att vi har försummat avundens roll, säger hon. Avunden har blivit stämplad som dödssynd och därför undertrycker vi den. Jag vill ta upp den som en vardagskänsla som vi kan se och hantera.
Avundens rot är begäret – att vilja ha det som någon annan har. Att jämföra sig med andra och känna att man hamnar i underläge. Vi avundas dem som finns nära oss – familjemedlemmar, vänner och kollegor, och avunden är inte alltid av ondo.
- Stimulerande avund kan ha stora positiva effekter i våra liv, säger Marta Cullberg Weston. Konkurrens kan sporra oss att till exempel göra bättre ifrån oss eller skaffa en ny utbildning.

Medaljens baksida

Men som konkurrensens skugga finns hela tiden den destruktiva avunden. 

- Vi har trott att det bara är positivt med till exempel individuell lönesättning, men det är inte så enkelt. När konkurrensen blir alltför hård förlorar den sin sporrande effekt och leder till sämre prestationsförmåga, på individ- och gruppnivå, säger Marta Cullberg Weston och citerar den finska organisationskonsulten Susanna Lundell.
Bristande ledarskap kan resultera i samma slags konkurrens bland medarbetarna som kan uppstå mellan barn när en förälder inte kan hantera de olika behoven i en syskonskara. Som ett brev på posten kommer dålig stämning och ett arbetsklimat där medarbetare inte känner lust att prestera för att de inte vill väcka kollegornas avund.
- Man kan förstå en hel del konflikter på arbetsplatsen bättre om man tar på sig avundsglasögonen, säger Marta Cullberg Weston.

Avunden kostar

Om avunden får ligga och pyra kan den få avsevärda konsekvenser. Den som är utsatt för avund kan till exempel få svårt att sova och få allt mindre lust att gå till jobbet. Avunden påverkar snart hela arbetsklimatet. 

- När avunden väl har fått fäste kan den kosta mycket i konsultavgifter, så det gäller att stämma i bäcken, säger Marta Cullberg Weston.
Hon råder chefer att tänka igenom om en åtgärd kan väcka avund i arbetsgruppen innan man låter genomföra den.
Det är också viktigt att sätta sig in i de olika medarbetarnas situation. Till exempel kan det generationsskifte som pågår just nu i arbetslivet kan ge upphov till mycket avund på svenska arbetsplatser.
- Det är tyvärr vanligt att äldre känner att den egna utvecklingen är stängd och avundas de yngre som har alla möjligheter för sig. Det kan leda till att de äldre börjar sabotera för sina yngre kollegor, säger Marta Cullberg Weston. Som chef är det viktigt att se till att de äldre får bli mentorer istället.

Kvinnor kan

I Avund och konkurrens har också avund mellan kvinnor fått ett särskilt avsnitt, och Marta Cullberg Weston vill höja ett varningens finger åt den kvinna som beger sig ut på arbetsmarknaden med förväntningar om att systerskap ska uppstå.
- Killar kan konkurrera mer öppet, medan tjejer tidigt grundlägger ett mer indirekt avundsmönster och spelar ut väninnor mot varandra, säger hon. Det här mönstret finns kvar i arbetslivet, och om vi blundar för det har vi större risk att bli offer för andra kvinnors avund. En av Marta Cullberg Westons förhoppningar med boken, som ges ut i september på Natur och kultur är att läsaren kan upptäcka avunden också hos sig själv.
- Jag vill hjälpa läsaren att lyssna inåt och fråga sig: ”Varför är jag så avundsjuk på den här personen? Vad avundas jag? Vad saknar jag? Vad kan jag satsa på hos mig själv för att bli bättre på det?”
Som chef är man ofta utsatt för andras avund. Här gäller det att hålla en viss distans till dem som är avundsjuka - att inte ta det för personligt - och se till att man inte ger de avundsjuka chanser att angripa.
- Samtidigt måste man få vara stolt över det man har åstadkommit, även om det kan leda till att andra blir avundsjuka, säger Marta Cullberg Weston.

Så tuktar du avundsjukan

  • Gör en tydlig ansvarsfördelning.
  • Se och bekräfta alla medarbetare.
  • Använd belöningssystem som inte underblåser avundsmönster i onödan.
  • Gör de äldre till mentorer för de yngre.
  • Rannsaka dig själv – Är det avund som ligger bakom din kritik mot vissa medarbetare?
  • Sätt värde på personer med kompetens och lyft fram dem till strategiska positioner.
  • Stäm i bäcken! Det gäller att ta tag i avundsproblem innan de förstör arbetsglädjen. 
Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies