Vi erbjuder

Varför behövs det ambassadörer för kvinnligt företagande?

Kajsa Asp Jonson är en av 880 ambassadörer för kvinnligt företagande, utsedda av Tillväxtverket, en myndighet som tillhör Näringsdepartementet.
Publicerad: Uppdaterad:

Entreprenörskap - Jag skulle hellre vilja vara ambassadör för allt företagande. Ju fler gånger vi säger att det är skillnader på kvinnligt och manligt, desto större blir skillnaden. Men kanske är det vanligare att killar tror på sig själv. Vi vill få tjejer också att tro på sig själva, och våga ta steget.

Vad består ditt arbete som ambassadör i?

- Uppdraget är att inspirera och att vara en förebild – att prata om att starta eget på gymnasieskolor och universitetsutbildningar, träffar för arbetslösa, näringslivsdagar och liknande. Att berätta sin historia så att andra kan tänka att ”kan hon så kan jag”.

Vad fick dig att starta eget företag?

- Jag blev uppsagd från ett jobb som dietist under mammaledigheten. Det kändes jättebittert, men idag är jag väldigt glad att det hände. Först jobbade jag som konsult inom kost- och hälsofrågor för ett annat bolag i några år och 2008 beslöt jag mig för att pröva vingarna helt själv.

Fördelar och nackdelar med att vara sin egen?

- Det är fantastiskt få jobba med det man brinner för, med människor jag gillar. Att kunna välja vilka jag jobbar med och välja bort sådana som suger energi. Det är skönt att kunna lägga upp sin tid själv och kunna styra över egna projekt. Ibland kan det vara svårt att lägga lagom mycket tid på jobbet eftersom jag tycker att det är så otroligt kul.
Sedan finns det såklart en del osäkerhet runt ekonomin och det kan bli lite ensamt. Ett tips är att hyra en arbetsplats på ett kontorshotell.

Skulle Sveriges näringsliv se annorlunda ut om fler kvinnor startade företag?

- Arbetslivet kanske skulle vara med anpassat för att underlätta för folk som har små barn. Mycket av de traditionella könsrollerna finns kvar även hos unga familjer. Det kanske skulle finnas mer kringtjänster som får hela livet och familjelivet att funka.

Har du några råd till den som vill starta företag?

- Först och främst: ta hjälp när man behöver. Fråga mentorer och företagsänglar om råd, kolla vad som finns i din kommun, och inom Naturvetarna. Låt någon annan sköta bokföringen (om du inte själv är riktigt bra på det), och när du får råd, så hyr in personal för att sköta en del administration så slipper du växande stressmoment. Det kostar lite pengar, men frigör tid som du kan använda för att tjäna mer pengar. Var inte rädd för konkurrens, utan se andra som partners, det har man mer ut av än att ha vassa armbågar.
Nätverka så mycket som det går, så slipper du lägga pengar på annonsering – du knyter kontakterna personligen istället. Jobba med nätet – skapa en bra hemsida, blogga och använd Linked in och Facebook! Tro på din idé, och på dig själv!

 

Läs Kajsa Asp Jonsons ambassadörsblogg

 

Hanna Meerveld

Jobbar inte längre på Naturvetarna

Kommentarer

Kommentera
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies